Pansport Forum                                                            
User Info
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrujte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
Oktobar 21, 2014, 04:44:04 am

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i trajanjem prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
News Box
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU

Key Stats
256314 Postova 9106 Tema 17072 Članova
Najnoviji Član: misko13
Forum Pomoć Prijava Registracija
Pansport Forum  |  Saveti lekara  |  Kako se pravilno hraniti (Moderator: Dr Gorana Grkovic)  |  riba u ishrani « natrag napred »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 17 Dolje Ispis
Autor Tema: riba u ishrani  (Poseta: 22139 )
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Global Moderator
Top poster
******
Offline Offline

Postova: 10751


Success comes before work only in the dictionary.


« Odgovor #228 : Januar 28, 2010, 11:54:23 am »

letos sam konzumirala salatu sa dimljenim lososom Smiley  naravno živim lososom....

prvi zalogaj je bio malo čudan, ali posle je zadivljujuće Smiley
Evidentirano

Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #227 : Januar 28, 2010, 12:20:56 am »

 Cool Cool Cool

verujem da je extra  Smiley

Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..

ali mi je ovo definitivno nepremostiva prepreka,jer nista ne solim vec preko godinu dana  Smiley
kvalitet lososa kao ribe je prvoklasan,ali kad je u pitanju ukus,ipak su mi lepse masnije varijante  Smiley
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
nickey
Gost
« Odgovor #226 : Januar 27, 2010, 11:59:00 pm »

Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..
Evidentirano
Ognjen Stojanović
TRIOGY.COM
Ultra napredni član
******
Offline Offline

Postova: 2692


Success comes before work only in the dictionary.


WWW
« Odgovor #225 : Januar 27, 2010, 05:10:41 pm »

Mislim da je to najlepsa i najvalitetnija riba, kada sve zivo uzme u obzir Smiley
Da ne pricam o dimljenom lososu  Shocked
Evidentirano

PANSPORT TEAM
Takahiro
Član
**
Offline Offline

Postova: 163



« Odgovor #224 : Januar 27, 2010, 01:57:12 pm »

DIMLJENI LOSOS

Losos je riba koja se radja u rečnoj vodi, zivi u moru i ponovo se vraća u reku da se mresti. Iz ooga mozemo zakljuciti da se radi o prilicno kvalitetnoj ribi.

Nutritivna vrednost na 100g lososa:
116kcal
76g vode
20g proteina
3,5g masti
U lososu ima dosta fosfora, selena, kalijuma, vit B6 i B12...
Veoma je bogat omega 3 masnim kiselinama.

Dimljeni losos u prodavnicama mozemo naci u razlicitim oblicima ali on je najcesce isecen na filete i tako se prodaje.
Mozete ga koristiti za spremanje raznih jela... odlicno pase uz testeninu i pirinac.
Veoma su popularni sendvici sa lososom.. to svako veoma jednostavno moze spremiti i poneti za uzinu..

Losos


Moja danasnja uzina (jasmin pirinac i iseckan filet d. lososa - nisam stavljao puno zacina kako bi uzivao u ukusu lososa).



E sad jedina prepreka je sto je dimljeni losos prilicno skup, ali vredi. U Merkatoru imate filete d. lososa na snizenju tako da pocastite sebe! Wink
« Zadnja izmjena: Januar 27, 2010, 01:59:45 pm Takahiro » Evidentirano

Qui audet adipiscitur
PANSPORT BEOGRAD
Peđa
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3439


Prodavnica u YBC-u


WWW
« Odgovor #223 : Decembar 21, 2009, 04:39:51 pm »


                                                     Masti iz ribe čuvaju srce od infarkta


  Još je premalo jedemo: koliko bi često trebalo da se nađe na jelovniku, kako je odabrati? Evo odgovora na sva pitanja u vezi sa ribom.

Riba je višestruko korisna za organizam, jer ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska riba je bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda.

Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u krljušti. Zato je korisno s vremena na vreme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.

Masna i nemasna riba
Postotak masnoća varira od vrste do vrste, a na osnovu toga se razlikuju nemasna riba, s manje od dva odsto lipida (poput bakalara, oslića, glušca, lista i raže), malo masna, sa dva do pet odsto (inćun, zubatac, srdele, pastrmka, kirnja), polumasna koja ima od 5 do 10 odsto lipida (cipal, trilja, tuna, sabljarka) i masna s više od 10 odsto (losos, skuša, jegulja).

Treba li izbegavati masne ribe
Ne, jer su bogatije masnim kiselinama omega 3, koje imaju veliki uticaj na telesne funkcije. Nedavno američko istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje ribe može da čak za polovinu smanji rizik od infarkta. Osim toga, čini se da postoji veza između konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama i depresije: neka istraživanja, objavljena u priznatom zdravstvenom časopisu „Lancet“, pokazala su da masne materije prisutne u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Plava riba
Plava riba je veoma dobar izbor, i to iz više razloga. Pre svega, inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor belančevina i masnih kiselina omega 3, pa su u manjoj meri izložene riziku od zagađenja metalima prisutnim u morskoj vodi.


Najbolji recepti
Ako vam ponestane ideja kako da spremate ribu, pomoć možete da pronađete u kuvaru Urbana Demšara „Ribe“ koji možete na nađete na kioscima.
Evo ga jedan od recepata iz tog kuvara recept iz tog kuvara.

Gratinirana orada

Potrebno je: četiri fileta orade, 250 g mini paradajza, dva čena belog luka, 16 crnih maslina, 100 g permezana, maslinovo ulje, začin C, peršun, origano, bosiljak.
Priprema: Paradajz narežite na četvrtine. Prebacite ih u posudu i pomešajte sa naseckanim maslinama, belim lukom, peršunom, permezanom i pospite bosiljkom i origanom. Dodajte začin prema ukusu. U pleh složite riblje filete i prelijte mešavinom paradajza i začina. Pospite maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta na temperaturu od 170 stepeni.


Autor: B. Tasić
Evidentirano

   
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Offline Offline

Postova: 6128



« Odgovor #222 : Decembar 15, 2009, 06:09:04 pm »

pre neki dan sam ušla u Univer i tooooliko je smrdelo na ribu da je to neverovatno... ne mogu da verujem da tako nešto još pradju... a još mi je čudnije što to neko kupuje..
ako riba ima mutne oči - ne kupujte je! znači da je stara
Evidentirano
PANSPORT BEOGRAD
Peđa
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3439


Prodavnica u YBC-u


WWW
« Odgovor #221 : Decembar 15, 2009, 03:59:30 pm »



                                                  U Zemunu riba najsvežija, u centru najskuplja



 Centralne gradske pijace su dobro snabdevene svim vrstama ribe i drugom posnom hranom, a razlike u cenama su minimalne.

Na Kalenić pijaci, prema tvrdnjama prodavaca, cene su niže od prošlogodišnjih za 20 odsto, dok su na Zemunskoj iste kao i prošle godine. Najskuplja je Paliluska pijaca, a najpristupačnija po cenama"Zeleni venac".
Na Kalenić pijaci bela rečna riba košta od 100 dinara za kilogram, skuša duplo više. Pastrmka, šaran i fileti soma mogu se naći po ceni od 300 dinara, dok je smuđ najskuplja rečna riba - 550 dinara.
Kada je reč o plodovima mora lignje koštaju 300 dinara, škarpina i oslić po 400 dinara, dok se račići mogu naći i za 350 dinara. Brancin, u zavisnosti od veličine, staje od 650 do 900 dinara, list 800, a sardela 850 dinara za kilogram.
Losos košta 950 dinara, dok su fileti 1.200 dinara. Orada je 900, hobotnica 1.100, dok je za škampe potrebno izdvojiti 1.490 dinara. Najskuplja riba u ponudi je sušeni bakalar, koji staje 3.200 dinara za kilogram.

Na Kalenić pijaci možete kupiti već pripremljenu ribu. Prženi oslić od 100 grama na primer, košta 60 dinara, skuša 55, pastrmka 75, škarpina 90, a list 150 dinara. Dimnjena pastrmka od 100 grama može se naći po ceni od 150 dinara.
Na toj beogradskoj pijaci velika je ponuda i konzervirane ribe, pa se sardina prodaje za 50 dinara, tuna od 65 do 80 dinara, koliko košta i skuša.
Evidentirano

   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #220 : Decembar 06, 2009, 11:36:20 pm »

 Cool Cool Cool

ovo izgleda extra 
sada je ionako vreme posta,pa eto prilike da se proba  Smiley
ja inace svu ribu spremam kao sto je u ovom prvom receptu  Smiley
a probacu varijantu kao sto je u trecem  Smiley
drugi bi modifikovao,prvo bi ga ispekao na rostilju ili u rerni,pa bi onda
nastavio dalje kako je opisano  Smiley
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
PANSPORT BEOGRAD
Peđa
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3439


Prodavnica u YBC-u


WWW
« Odgovor #219 : Decembar 06, 2009, 03:59:31 pm »



                                 Šaran kakvog još niste probali: 3 ukusna riblja specijaliteta



  Oplemenite ukus vaše omiljene rečne ribe sa malo začina ili rena, sokom od limuna ili belim vinom, i uživaćete u aromatičnom jelu bez premca. Predlažemo vam tri savršena posna recepta za spremanje šarana.


Pečeni šaran na belom luku

POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 150 ml belog vina, 8 čenova belog luka, sok od pola limuna, ulje

PRIPREMA
Šarana operite u hladnoj vodi i očistite. Pola čena belog luka utrljajte u so i time ga premažite. Prelijte ribu sokom od limuna i ostavite da odstoji. Sa strane napravite rezove u koje ćete staviti ostatak belog luka. Šarana pecite u plehu premazanom uljem. Zalijte ga vinom i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni.




Šaran u sosu

POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 4 kašike ulja, 40 g iseckanih badema, 60 g suvih šljiva, 20 g izrendanih oraha, šećer, sok od limuna, so, biber

PRIPREMA
Ribu dobro operite, posolite i ispecite na malo ulja. Zalijte kiselom vodom, začinima po ukusu i kuvajte oko 12 minuta. Dodajte još malo ulja, sok od limuna, šećer i još malo kuvajte. Šarana procedite, a u sos dodajte iseckane orahe, bademe i suve šljive. Sos stavite u vatrostalnu činiju, a u sos ribu.




Šaran na renu

POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 100 g rendanog rena, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike ulja, so
PRIPREMA
Šarana posolite, nakapajte sokom od limuna i uljem i ostavite da odstoji. Pecite ga u rerni ili na roštilju oko 35 minuta i dobro ga ispecite s obe strane. Pospite šarana renom i servirajte s povrćem ili barenim krompirima


izvor blic
foto novi cas pre zeny
Evidentirano

   
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #218 : Novembar 30, 2009, 10:50:19 pm »

 Cool Cool Cool

pa spada u porodicu sarana,tako da jeste masnija bas kao i on  Smiley
zato i kazem da je dobra za corbu  Smiley
zato su moj izbor uvek ili stuka ili smudj  Smiley
masti maltene da nemaju,a i njih uvek i pecam  Smiley
a naravno i upecam  Grin
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Global Moderator
Top poster
******
Offline Offline

Postova: 10751


Success comes before work only in the dictionary.


« Odgovor #217 : Novembar 30, 2009, 01:01:04 pm »

Cool Cool Cool

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba Cheesy



verovatno babuska  Smiley
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje  Smiley
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg  Smiley
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju    Smiley
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor  Smiley


verovatno je to to!  ukusna je, super je kad se spremi (ja sam je pekla sa malo kukuruznog brašna) i sa maslinovim uljem i malo limuna... 

jedino što je baš masna
Evidentirano

Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #216 : Novembar 30, 2009, 12:22:56 am »

 Cool Cool Cool

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba Cheesy



verovatno babuska  Smiley
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje  Smiley
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg  Smiley
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju    Smiley
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor  Smiley
« Zadnja izmjena: Novembar 30, 2009, 12:24:51 am Johnny Bravo » Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Global Moderator
Top poster
******
Offline Offline

Postova: 10751


Success comes before work only in the dictionary.


« Odgovor #215 : Novembar 28, 2009, 10:29:19 am »

Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba Cheesy

Evidentirano

Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Offline Offline

Postova: 3776


Baby,I can tell we both love the same things,ME


WWW
« Odgovor #214 : Novembar 27, 2009, 10:54:40 pm »

 Cool Cool Cool

samo da vam javim da je sutra u ideai popust na svu svezu i smrznutu ribu  od 20%  Smiley
Evidentirano


NEKADA...


I SAD..
 Str: 1 [2] 3 4 ... 17 Gore Ispis 
« natrag napred »
Skoči na:  

Pansport Forum | Powered by SMF 1.1.18. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Theme by Nesianstyles | Buttons by Andrea
Stranica je generirana za 0.162 sekundi uz 18 upita.