Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
U poslednje vreme sve više ljudi odlučuje da smanji ili potpuno izbaci meso iz ishrane – iz etičkih, ekoloških ili zdravstvenih razloga. Srećom, priroda nudi obilje biljnih namirnica koje mogu uspešno zameniti meso, kako po nutritivnoj vrednosti, tako i po ukusu. I ne samo da su ove alternative zdrave, već često imaju i dodatne benefite za telo i um.
Bundeva nosi titulu “kraljice jeseni”, i jedna je od najzdravijih namirnica na svetu. Bogata je hranljivim materijama – proteinima, vitaminima, mineralima, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, a sve to jača imunitet i poboljšava opšte zdravlje. Od vitamina prisutni su A, B, C, E, a od minerala sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe.
Bundeva sadrži antioksidanse, alfa-karoten i beta-karoten koji smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Koncept dijete 5/2 nije nov. Jednu od mogućnosti videli smo u prethodnom članku: smanjenje kalorija tokom nedelje, i normalan unos tokom vikenda.
Ovog puta, unosićemo ravnotežan iznos kalorija (dovoljan za održavanje metabolizma u ravnoteži) tokom pet dana u nedelji, uz njihovu ozbiljnu redukciju tokom preostala dva dana. Koliko ozbiljnu? U različitim istraživanjima, reč je o 500-600, sve do 800 kalorija dnevno.
Sve dijete su u principu jednostavne. Gubljenje težine nije komplikovano: u pitanju su snaga volje, i osnovna matematika u pogledu kalorija. Unosite manje kalorija, ili ih trošite više u odnosu na iznos neophodan za održavanje postojećeg izgleda, i višak težine će se smanjivati. Ali u praksi, stvar je u finesama.
Problem kod najvećeg broja dijeta „zasnovanih na naučnim dokazima“ je što su izvedene iz istraživanja na gojaznim osobama koje ne vežbaju u teretani. A takve osobe imaju različite potrebe – i ciljeve.
Većina bi volela da izgubi masno tkivo, ali to ne postavlja sebi kao cilj. Ja bih, recimo, voleo da znam da sviram gitaru. Ali to nemam za cilj – jer ne preduzimam niša da bih naučio da sviram. To je način na koji većina razmišlja o gubljenju masnog tkiva.
Fermentisani crveni pirinač (crveni kvasni pirinač eng. Red yeast rice) je proizvod kvasca (Monascus purpureus) gajenog na belom pirinču. Mešavina kvasca i pirinča u prahu je osnovna ishrana u Aziji i koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini.
U nekom od ranijih tekstova predstavili smo i podsetili na seme lana. A sada ćemo podsetiti i na sve benefite koje ono pruža. Lan je biljka poznata od davnina, koristila se u kulinarstvu, ali i u medicini i kozmetici. Međutim, novija istraživanja su otkrila sve benefite koje ovo seme poseduje.
Grožđe je voće u vidu malih, ovalnih plodova koji rastu u grozdovima na vinovoj lozi. U zavisnosti od sorte grožđa, može se jesti sveže, sušiti (suvo grožđe), ili koristiti za pravljenje vina, džema, soka ili sirćeta.
U sezoni treba konzumirati ove slatke bobice, znajući da su plodovi bogati vitaminima, mineralima, antioksidansima i polifenolima, Zato, iskoristite sve prednosti grožđa i konzumirajte ga svakog dana u sezoni.
Saharin je jedan od najstarijih veštačkih zaslađivača na tržištu. U stvari, koristi se za zaslađivanje hrane i pića više od 100 godina. Međutim, tek 60-ih i 70-ih godina postao je popularan kao zamena za šećer.
U svetu fitnesa i dalje žilavo istrajavaju prevaziđene ideje. Godinama slušamo kako je većini vežbača, zavisno od toga koliko su teški, za optimizaciju sinteze mišićnih proteina (izgradnju novog mišićnog tkiva) dovoljno 25-40 grama proteina po obroku. I sam sam bio zagovornik takvog stava. Ali čovek se uči dok je živ – a nauka napreduje.