Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Crveni luk je uobičajeni sastojak u mnogim kuhinjama širom sveta. On dodaje ukus i dubinu jelima, ali je i pun zdravstvenih prednosti. Postoje različite vrste luka, najčešće prepoznavani su takozvani žuti crni luk, sa žutom ljuskom i crveni luk iz iste sorte. Hajde da pogledamo crveni luk i sve njegove benefite za naše zdravlje, a sa sigurnošću je jedna od najzdravijih namirnica koje se može naći na našem meniju.
Promene vremena i razne oscilacije u temepraturama dovode do porasta obolelih. Virusi, upale, gripa, visoke temperature su neka od „redovnih“ stanja u ovo doba godine, a ono za što treba da radimo je očuvanje jakog imunološkog sistema. Konzumacijom određenih namirnicama možemo dosta da utičemo na naše zdravlje. Vitamini igraju ključnu ulogu, a vitamin C je jedan od najbitnijih vitamina za naš orgnizam. Vitamin C je od vitalnog značaja za zdravlje našeg imunološkog sistema, vezivnog tkiva, srca i krvnih sudova i za mnoge druge važne funkcije u našem telu.
Kad je reč o bodibildingu i fitnesu, ubedljivo najmanje uživanje u treningu predstavlja proces uklanjanja suvišnog masnog tkiva. Ipak, bez dostizanja definicije efekat mišićne mase i simetrije biće u najmanju ruku ograničen.
Bodibilderi se pripremaju za takmičenje nastojeći da ako ne izgrade veću, ono barem zadrže postojeću mišićnu masu – pomoću hipokalorične dijete, sprovodeći dodatne aerobne treninge i manipulišući makronutrijentima kako bi naveli telo da smanji svoje energetske rezerve (masne naslage). Taj period može da potraje i više od dvanaest nedelja, i zahteva najefikasnije moguće korišćenje vremena i energije.
Savremeni način života je doneo dosta promena, a jedna od promena je da sada postoji veliki broj ljudi koji radi ili imaju obaveze u toku noći. Samim tim obzirom da to nije naše prirodno stanje takav način života ostavlja posledice na naš organizam. Ali postoje stvari koje možete da uradite i tako barem olakšate ili posledice smanjite na minimum.
Agrumi su poznati po tome što imaju visok sadržaj vitamina C, pa će posezanje za pomorandžom, grejpfrutom, guavom ili nečim sličnim nesumnjivo imati određene prednosti i benefite za zdravlje. Jedna vrsta takvog agruma je i mandarina. Mandarine su manje, bogatije vodom i imaju manje kiseline i šećera od pomorandže. U poređenju sa drugim vrstama voća, mandarine imaju relativno nizak sadržaj ugljenih hidrata. Mandarine su veoma ukusno voće, trenutno u sezoni i vrlo je preporučljiva česta konzumacija istih, u vreme prehlada i gripe.
Dijabetes tipa 2 je bolest kod koje je nivo šećera (glukoze) u krvi viši u odnosu na normalne nivoe. Mogu se javiti simptomi kao što su prekomerna žeđ, potreba za učestalim mokrenjem, gubitak telesne težine i umor. Ova bolest može povećati rizik od nastanka poremećaja vida, srčanih bolesti i poremećaja nerava.
To je doživotno stanje koje može uticati na svakodnevni život. Potrebno je promeniti ishranu, uzimati lekove i redovno ići na kontrolne preglede.
Postom – i ograničenim unosom kalorija – do rasta mišića? Ko je još čuo za to! Ali pre nego što odmahnete rukom i ideju odbacite kao neozbiljnu, pogledajte kako analiza rasta mišića tokom evolucije podržava ovakvu nutritivnu strategiju.
Makronutrijenti su esencijalne hranljive materije koje su telu potrebne u velikim količinama. Makronutrijenti daju telu energiju, pomažu u sprečavanju bolesti, i omogućavaju telu da pravilno funkcioniše.
Makronutrijenti su dostupni u mnogim izvorima hrane. Tačna količina svakog makronutrijenta koja je potrebna nekoj osobi može varirati u zavisnosti od individualnih faktora, kao što su težina, starost i postojeće bolesti.
Najznačajniji simptomi reumatoidnog artritisa (bol, ukočenost i otok) potiču od upale. Ono što je potrebno je smanjiti upalni proces u organizmu. Pojedine namirnice mogu dovesti do pogoršanja upale. Međutim, postoje namirnice koje mogu smanjiti zapaljenje i dovesti do olakšanja simptoma ove bolesti.
Smokve su jednom rečju fantatična hrana i veoma hranljivo voće. Njihov sadržaj vlakana, kalijuma i antioksidanata može pomoći u kontroli krvnog pritiska, pomoći pri varenju, pomoći na putu gubitka težine, zaštititi vaše srce, sprečiti zatvor, izlečiti reproduktivne probleme i može takođe da vam pomogne u jačanju zglobova. Ovo su samo neki od benefita ovog ukusnog voća, a u narednim redovima ćemo se fokusirati na njihov uticaj na sportiste i atletske performanse.