

Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Kao i vitamini, minerali su takođe važan deo našeg tela. Među važne minerale spada magnezijum, koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Pošto zbog neuravnotežene ishrane i neidealnog načina života često gubimo prirodne izvore magnezijuma, veoma je važno voditi računa o dodatnom unosu magnezijuma.
Magnezijum je jedan od mikronutrijenata koji igraju mnoge važne uloge u ljudskom telu. Kada je ovaj mineral u nedostataku može se manifestovati u sledećem problemima:
8.5.2025Indijski orah je danas dostupan svima i prava je šteta ne konzumirati ga jer odličan za naš organizam. Indijski orasi su mali i bubrežastog oblika, bledo žute boje, bogatog, orašastog i nešto slađeg ukusa od kikirikija. Mogu se jesti sirovi, pečeni, kao puter ili ih koristiti u kuvanju. Odličan su dodatak svakom obroku, pogotovo u vreme ručka kada telo najoptimalnije vari hranu.
1.5.2025Otkad treniram, članci iz oblasti bodibildinga i fitnesa isticali su da telo može apsorbovati najviše 30 grama proteina po obroku. Niko se nije potrudio da odgovori na očigledno: šta ako pojedemo 31 gram? Kao da se podrazumeva da će se probavni trakt pobuniti: „Ne može!“, i odbaciti taj 1 gram. Uprkos manjku logike, barijera od 30 grama – čije pravo poreklo niko ne zna – se još smatra neporecivom istinom. Sada, međutim, možemo reći da je skroz pogrešna: uprkos tom i dalje istrajnom mitu, možete – i trebalo bi da – jedete više od 30 grama proteina po obroku. Ali koliko?
28.4.2025Stiglo je proleće i pravo je vreme za sveže povrće koje je zdravo, ukusno i preporučljivo svima. Povrće pruža esencijalne vitamine, minerale i vlakna i odličan je izvor energije i podrške za regeneraciju tela, što je naročito važno za aktivne sportiste. U nastavku ćemo se fokusirati na povrće koje je najbolje jesti u proleće i njegove koristi za ljudsko zdravlje, kao i specifične prednosti za sportiste.
17.4.2025Maline su bobičasto voće izuzetnog ukusa i mirisa koje imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje.
Sadrže obilje antioksidanasa. Antioksidativna aktivnost ostaje i kada su maline smrznute ili pripremljene kao džem.
Antocijanini su najviše odgovorni za antioksidativne aktivnosti, a poseduju i antimikrobna svojstva. Oni su odgovorni za crvenu boju malina.
17.3.2025Kupine su bobičasto voće ljubičaste boje prepuno hranljivih materija koje pomažu održavanju zdravlja. Osim što obezbeđuju vlakna, vitamine i minerale, kupine su jedan od najbogatijih izvora antocijanskih pigmenata, jedinjenja koja imaju moćna antiinflamatorna svojstva, a pomažu i u smanjenju rizika od razvoja mnogih bolesti.
Uključivanje kupina u ishranu može značajno doprineti očuvanju zdravlja.
20.1.2025Paprika je veoma moćno povrće koje treba da se nađe često u našim obrocima. Govorim o svežoj paprici koja je izvor velikog broja vitamina, a pogotovo vitamina C. Vreme je promenljivo i pogodno za širenje virusa, a mi moramo da čuvamo imunitet gde paprika ima vrlo značajnu ulogu. Paprike nisu samo ukusan i šaren dodatak našim tanjirima, one su prava superhrana za sve koji žele da unaprede svoje zdravlje i podrže telo tokom fizičkih aktivnosti.
23.12.2024Dudinje su plodovi stabala duda. Postoji više vrsta duda, ali su tri najpoznatije - beli, crni i crveni dud. Kod nas se uglavnom gaje crni i beli dud. Koristi se u ishrani, kao i za proizvodnju rakije. Tradicionalno se uzgaja zbog svog lišća (uglavnom u Aziji i Severnoj Americi), jer je hrana za svilene bube.
Plodovi se nalaze u grozdovima i raspoređeni su koncentrično oko centralne ose. Mogu se konzumirati i u svežem i u sušenom obliku.
4.12.2024Dijeta bez glutena (gluten-free diet) podrazumeva eliminaciju glutena iz ishrane. Ova dijeta predstavlja lek za osobe obolele od celijakije, kao i tretman kod necelijakijske intolerancije na gluten. Pošto je važno izbeći konzumiranje namirnica sa glutenom, potrebno je upoznavanje sa izvorima glutena i sa onim namirnicama koje ga ne sadrže.
2.12.2024Stalni osećaj sitosti, žgaravica, umor - sve to može da se javi ako jedemo previše. Bez obzira da li je u pitanju fizički ili mentalni razlog, pazite da ne preterujete! Zbog iscrpljenosti izazvane nedostatkom sna, želimo mnogo više ugljenih hidrata, u proseku neispavani ljudi pojedu 300 kalorija više. Ako trajno unosite više kalorija nego što sagorevate, pre ili kasnije ćete početi da dobijate na težini.
28.11.2024