Dudinje su plodovi stabala duda. Postoji više vrsta duda, ali su tri najpoznatije - beli, crni i crveni dud. Kod nas se uglavnom gaje crni i beli dud. Koristi se u ishrani, kao i za proizvodnju rakije. Tradicionalno se uzgaja zbog svog lišća (uglavnom u Aziji i Severnoj Americi), jer je hrana za svilene bube.
Plodovi se nalaze u grozdovima i raspoređeni su koncentrično oko centralne ose. Mogu se konzumirati i u svežem i u sušenom obliku.
Tradicionalna medicina uključivala je dud za prirodno lečenje mnogih bolesti. U kineskoj medicini se primenjuje za tretman upala, groznice i kašlja. U ajurvedi se koristi u terapiji anemije, dijabetesa i nekih dermatoloških bolesti.
U poslednje vreme su istraživanja usmerena na proučavanje lekovitih svojstava duda, kako bi se omogućila prevencija i terapija mnogih bolesti.
Nutritivni sastav
Dud sadrži beta-karoten, gvožđe, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, vitamine B kompleksa, vitamine A, C i K. Bogat je antioksidansima, uključujući antocijanin, koji je odgovoran za tamnocrvenu ili ljubičastu boju voća i povrća. Dud je takođe poznat po tome što sadrži resveratrol, jedinjenje koje deluje kao antioksidans u telu, a proučava se zbog njegovih potencijalnih svojstava u borbi protiv mnogih bolesti i protiv starenja.
Lekovita svojstva
Vitamini, minerali i antioksidansi u dudinjama pružaju niz zdravstvenih prednosti. Na primer, flavonoidi u dudu se bore protiv slobodnih radikala kako bi ograničili oksidativni stres. Ovo je važno, jer oksidativni stres može imati negativan uticaj na nekoliko aspekata fizičkog, kognitivnog, pa čak i emocionalnog zdravlja.
Prednosti konzumiranja dudinja:
- Regulisanje šećera u krvi
Studije su pokazale da ekstrakt duda pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi.
- Pravilan rad srca
Dud sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, tako što smanjuju nivo lošeg holesterola i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.
- Poboljšanje varenja
Vlakna koje sadrži dud pomažu u regulaciji varenja i sprečavanju opstipacije.
- Antiinflamatorno dejstvo
Dud pokazuje efekte koji smanjuju zapaljenje, što je značajno u lečenju različitih upalnih stanja.
- Optimalno funkcionisanje mozga
Istraživanja su pokazala da antioksidanti u dudu štite mozak od oštećenja uzrokovanih starenjem i smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti.
Redovna konzumacija plodova duda može doprineti boljem zdravlju i smanjenju rizika od mnogih bolesti.
LITERATURA
Yuan Q, Zhao L. The Mulberry (Morus alba L.) Fruit A Review of Characteristic Components and Health Benefits. Journal of agricultural and food chemistry. 2017 Nov 20;65(48):10383-94. [Cited 27 June 2019].
Zhang H, Ma Z, Luo X, Li X. Effects of mulberry fruit (Morus alba L.) consumption on health outcomes: A mini-review. Antioxidants. 2018 May;7(5):69. [Cited 27 June 2019]. Available from:
Effects of Mulberry Fruit (Morus alba L.) Consumption on Health Outcomes: A Mini-Review