You are here

Jedete li palentu?

Palenta ili kačamak je opšte poznato i veoma ukusno jelo. Palenta je zdrav izbor hrane sa određenim nutritivnim prednostima. Može biti dobra za zdravlje jer sadrži vlakna i proteine. Takođe, palenta je bogata složenim ugljenim hidratima, ima malo masti i još mnogo toga. Palenta je kuvano kukuruzno brašno koje se može jesti kao prilog ili koristiti u raznim receptima, od hleba do deserta. Hajde da vidimo zašto je dobro konzumirati palentu i koje su njene glavne prednosti za nas.

Pošto se palenta pravi od sušenog, mlevenog kukuruza, ne sadrži gluten. To znači da je bezbedno za one sa netolerancijom na gluten ili celijakijom. I dalje je važno pročitati etikete proizvoda kako biste bili sigurni da kukuruzno brašno nije napravljeno u fabrici koja prerađuje proizvode koji sadrže gluten. Kao i druga cela zrna, zrna kukuruza imaju tri dela. To su klica, ljuska i endosperm. Kukuruzno brašno od celog zrna ima sva tri dela, što znači da ima visoku hranljivu vrednost. Cela zrna su složeni ugljeni hidrati pa im je potrebno više vremena da se razgrade. Takođe su bogati dijetalnim vlaknima, što vam pomaže da duže ostanete siti. Ovo smanjuje verovatnoću da ćete se prejedati, pa je lakše održavati zdravu telesnu težinu.

Kukuruz sadrži antioksidante koji pomažu u smanjenju ili sprečavanju oštećenja od slobodnih radikala. Ako se slobodni radikali akumuliraju u telu, oni mogu da izazovu bolest i starenje. Neki od ovih antioksidanata su fitonutrijenti – poznati i kao fitokemikalije. Oni mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od hronične bolesti. Palenta se često koristi za zamenu kao što su testenina i pirinač, jer ima manje kalorija i izvor je složenih ugljenih hidrata. Pošto se složeni ugljeni hidrati ne razlažu tako brzo kao jednostavni ugljeni hidrati, idealan je za pojedince koji prate nivo šećera u krvi. Ova sjajna namirnica je bogata proteinima i vlaknima, ali u poređenju sa pirinčem, testeninom ili krompirom, ima mnogo manje kalorija i masti, ali i dalje pruža izvor složenih ugljenih hidrata koji su preko potrebni za energiju, a to je veoma dobra informacija za sportiste i ljude koji paze na svoju ishranu.

Možemo je spremati na razne načine, a bez ikakvog sira ili kajmaka, palenta se smatra relativno zdravim jelom. Iako ne sadrži širok spektar vitamina i minerala, odličan je izvor ugljenih hidrata koji će vas zagrejati tokom dana, tako da je vreme da uvrsite ovu ukusnu namirnicu u svoj meni na nedeljnom nivou.

Prijatno.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine