
Kupine su bobičasto voće ljubičaste boje prepuno hranljivih materija koje pomažu održavanju zdravlja. Osim što obezbeđuju vlakna, vitamine i minerale, kupine su jedan od najbogatijih izvora antocijanskih pigmenata, jedinjenja koja imaju moćna antiinflamatorna svojstva, a pomažu i u smanjenju rizika od razvoja mnogih bolesti.
Uključivanje kupina u ishranu može značajno doprineti očuvanju zdravlja.
Izvor vlakana
Kupine poseduju visok sadržaj vlakana koja su važna za pravilan rad digestivnog sistema.
Izvor vitamina
Sadrže vitamin C koji je neophodan za zdravlje kostiju i zglobova, kao i vitamin E koji pomaže u održavanju zdravlja kože. Takođe sadrže i vitamin A, K i vitamine B kompleksa.
Izvor minerala
Bogate su kalijumom koji smanjuje rizik od hipertenzije. Sadrže magnezijum koji je neophodan za funkcionisanje mišića, uključujući i srce. Osim ovih minerala, poseduju i gvožđe, cink i fosfor.
Prednosti konzumiranja kupina
- Povoljno dejstvo kod kardiovaskularnih bolesti
U kupinama se nalaze antocijanini (odgovorni za ljubičastu boju), smanjuju upale i deluju protiv slobodnih radikala u organizmu (koji uništavaju ćelije i dovode do bolesti srca).
- Regulacija nivoa šećera u krvi
Održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi se ostvaruje zbog niskog glikemijskog indeksa i visokog nivoa dijetetskih vlakana.
- Jačanje imunološkog sistema
Kupine sadrže obilje vitamina, minerala i antioksidanasa koji omogućavaju pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.
- Zdravlje očiju
Istraživanje je pokazalo da se kod obolelih od makularne degeneracije javlja značajno poboljšanje vida.
- Efekti na kognitivne sposobnosti
Kupine sadrže antocijanine koji utiču na poboljšanje pamćenja, pažnje i psihomotoričke brzine.
- Deluju protiv raka
Antocijanini takođe pomažu u borbi protiv raka. Deluju kao antioksidansi i imaju sposobnost da uspore rast ćelija raka. Osim toga, pružaju prirodnu zaštitu od sunca i štite ćelije kože od oštećenja uzrokovanog ultraljubičastim zracima. Na taj način preveniraju nastanak raka kože.
Studije su pokazale da je redovno konzumiranje bobičastog voća, poput kupina, korisno za celokupno zdravlje.
Prema tome, ovo ukusno voće zaslužuje mesto na vašem tanjiru.
LITERATURA
Brennan, Dan. “Health Benefits of Blackberries.” Nourish, WebMD. 31 August 2020. Accessed 9 September 2022. Link: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-blackberries
McDermott, Annette. Chin, Kim, ed. “Blackberries: Health Benefits and Nutrition Information.” Red Ventures, Healthline Media. 4 June 2021. Accessed 9 September 2022. Link: https://www.healthline