You are here

Med kao blagodet prirode

Konzumiranje meda je jedna od najzdravijih navika. Med je jedna od najkorisnijih namirnica koja je takođe jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Med je takođe veoma koristan za sportiste jer sadrži moćne antioksidante poput vitamina B i C za borbu protiv oksidativnog stresa. Oksidativni stres je neravnoteža u telu između slobodnih radikala i antioksidanata koja je izvor određenih tegoba i bolesti. Kada govorimo o sportistima, med zauzima istaknuto mesto. Svakom aktivnom sportisti je neophodan adekvatan izvor energije. Konzumacija meda je jedan od najboljih i najzdravijih načina za podizanje energetskih nivoa.

Med sadrži dosta fruktoze, što je šećer koji se sporije apsorbuje jer mora da prođe kroz jetru pre nego što može da nahrani mišiće. Zbog toga je ovaj dvostruki izvor brzih i sporih ugljenih hidrata ono što čini med efikasnim saveznikom u održavanju atletskih performansi. Ako se bavite kontaktnim sportovima, onda depoi energije moraju biti mnogo više opskrbljeniji. Dobar način da vaš trening prođe u dobroj kondiciji je kombinacija vode sa medom koju ćete piti tokom treninga. Takođe, taj napitak je dobar pre i posle treninga. U pola litra vode možete staviti dve supene kašike meda i tako napraviti jedan provereni napitak za povećanje vaše izdržljivosti. Med ima oko 17 grama ugljenih hidrata po supenoj kašiki. Ova strategija punjenja, odnosno konzumiranja meda će zadržati glikogen u vašim mišićima, što će odložiti umor. Kada je u pitanju hidratacija, odnosno dehidratacija posle napornih treninga, pokazalo se da med, u kombinaciji sa vodom i natrijumom, može biti odličan saveznik u rehidrataciji. Što znači da u vašu flašu sa vodom i medom možete dodati malo soli i tako nadoknaditi izgubljene minerale.

U poređenju sa veštačim suplementima, koji takođe imaju za cilj podizanje energije i rehidrataciju organizma, naučne studije su otkrile da uzimanje meda pre i tokom vežbi izdržljivosti može pružiti isto toliko dodatne energije kao i sportski napitci napravljeni od direktne glukoze. Za takmičare jiu jitse, uzimanje jedne kašike meda sat vremena pre meča može biti od velike važnosti. U periodima odmora između borbi, voda sa medom i dodatim limunovim sokom je odličan rehidratator.

Pored navedenih stvari med ima bezbroj lekovitih svojstava koja prirodno pomažu u lečenju i fantastičan je za podizanje i očuvanje imuniteta. Njegovi antioksidansi i sredstva za borbu protiv bakterija takođe pomažu u borbi protiv infekcija koje izazivaju virusi, bakterije i gljivice. Uvek je preporučljivo da konzumirate med svako jutro pre doručka ili čak vežbanja da biste dobili dodatnu energiju za ceo dan. Jutarnji trening sa jednom kašikicom meda,na prazan stomak, možete odraditi bez ikakvih problema. U vreme virusa i bakterija kojima samo izloženi svakodnevno, med je više nego preporučljiva namirnica koju treba konzumirati svakodnevno.

 

Galerija: