Crveni luk je uobičajeni sastojak u mnogim kuhinjama širom sveta. On dodaje ukus i dubinu jelima, ali je i pun zdravstvenih prednosti. Postoje različite vrste luka, najčešće prepoznavani su takozvani žuti crni luk, sa žutom ljuskom i crveni luk iz iste sorte. Hajde da pogledamo crveni luk i sve njegove benefite za naše zdravlje, a sa sigurnošću je jedna od najzdravijih namirnica koje se može naći na našem meniju.
Crveni luk je odličan izvor antioksidanata. Antioksidansi pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti ćelije i dovesti do upale i bolesti. Crveni luk je bogat kvercetinom, moćnim antioksidansom sa brojnim zdravstvenim prednostima. U stvari, zdravstvene prednosti crvenog luka su posledica ove hranljive materije. Takođe, crveni luk je bogat vitaminom C, još jednim antioksidansom sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv infekcija i jačanje imunološkog sistema.
S obzirom da crveni luk sadrži visok nivo kvercetina, vrste flavonoida za koji se takođe pokazalo da ima svojstva protiv raka. Kvercetin deluje na različite načine, uključujući neutralisanje štetnih slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija i potencijalno dovesti do raka. Kvercetin takođe sprečava rak tako što izaziva smrt ćelije i inhibira njen rast. U jednoj studiji u epruveti, pokazalo se da kvercetin potiskuje rast ćelija raka i izaziva smrt ćelija raka kod raka prostate. Više studija je pokazalo iste efekte na druge vrste karcinoma kao što su rak jajnika, debelog creva, dojke, krvi, bešike i pluća. Ovo su sjajne reference za sve one koji se dvoume da li da jedu luk redovnije ili ne.
Idemo dalje, da se pozabavimo trenutnim okolnostima vezanim za viruse. Kao što primećujemo, veliki broj ljudi oko nas je bolestan i izložen napadima virusa, prvenstveno zbog pada imunog sistema, a svi smo u nekom trenutku u životu izloženi riziku od bolesti i infekcija. Jak imuni sistem čini manju verovatnoću da će se ovi problemi pojaviti, a veća je verovatnoća da će se vaše telo brzo i efikasno oporaviti kada se dogode. Jedan od načina da osigurate da održite jak imuni sistem je konzumiranje hrane koja jača imunitet, poput crvenog luka. U prethodnim tekstovima sam pisao koliko su vežbe pranayama disanja bitne za održavanje jakog imuno sistema, znajući to iz prve ruke, tako i u ovom tekstu mogu da potvrdim snagu i bitnost crvenog luka u našoj ishrani. Jako je jednostavno, jako retko će te se razboljevati, a možda i nećete. Da ponovimo, crveni luk je odličan izvor antioksidanata, koji jačaju imunitet. Sadrže vitamine A i C, kao i kvercetin i jedinjenja sumpora. Ovi hranljivi sastojci rade zajedno kako bi poboljšali sposobnost tela da se bori protiv infekcija.
Zdrav probavni sistem može imati koristi od vašeg ukupnog zdravlja na brojne načine, uključujući olakšavanje gubitka težine, jačanje imunološkog sistema i poboljšanje funkcija mozga. Jedan od načina da osigurate da ćete osetiti ove prednosti je da dodate crveni luk u svoju ishranu. Ovde takođe mogu da napravim analogiju, u vezi zdravog probavnog sistema sa vežbom nauli kriya, koja direktno radi na jačanju i osnaživanju kompletnog sistema, a vezana je za stomačni deo koji je krucijalan kada je u pitanju opšte zdravlje čoveka. Crveni luk je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su važna za zdrav sistem za varenje. Vlakna pomažu varenju pomažući kretanju hrane kroz digestivni trakt. Crveni luk takođe sadrži prebiotike, koji su vrsta dijetalnih vlakana koja pomažu u hranjenju dobrih crevnih bakterija. Ovo pomaže u povećanju njihove raznolikosti i broja, čime se još više poboljšava vaše probavno zdravlje.
Crveni luk je bogat izvor antioksidanata i nudi nekoliko prednosti za zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da crveni luk može pomoći u smanjenju nivoa holesterola i triglicerida, kao i da smanji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Pored toga, jedinjenja sumpora u crvenom luku mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju upale. Svi ovi faktori čine crveni luk odličnim izborom za one koji žele da poboljšaju zdravlje srca. Ako se dotaknemo alergije i ovde se uključuje moćni crveni luk. Anti-inflamatorne prednosti kvercetina mogu pomoći u borbi protiv sezonskih alergija. Jedna studija je otkrila da kvercetin inhibira proizvodnju histamina, zapaljenskog jedinjenja. Kvercetin takođe može pomoći u smanjenju simptoma alergija, kao što su kijanje, suzenje očiju i curenje iz nosa. Opet ću se nadovezati sa vežbama pranayama disanja koja direktno utiču na trajno otklanjanje alergija iz vašeg života, o čemu sam pisao ranije i koliko su meni pomogle. Izgleda da crveni luk i vežbe disanja imaju puno zajedničkih linkova.
Na kraju, da vidimo kako je sa regulisanjem šećera u krvi. Crveni luk sadrži hrom, koji je esencijalni mineral za regulisanje šećera u krvi i povećanje osetljivosti na insulin. Kada je nivo hroma nizak, šećer u krvi može postati nestabilan. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate hromom može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Dodavanje crvenog luka vašoj ishrani je odličan način da unesete više hroma u vaš sistem i pomognete da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom. Osim toga, crveni luk je hrana sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da neće izazvati skokove u nivou šećera u krvi.
Uživajte u crvenom luku !