You are here

Crveno meso za mišićnu masu

Crveno meso mnogi bodibilderi ne razdvajaju od pojma snage i povećanja mišićne mase. Svaki bobibilder i sportista mora da vodi računa o unosu proteina u toku dana, raspoređenih u više obroka. Često se ovi izvori proteina svode na piletinu, jaja, posni sir... Crveno meso bi takođe trebalo da se nađe na vašem tanjiru, u umerenim količinama. Saznajte zašto!

Crvenom mesu se često stavlja etiketa „visok sadržaj holesterola i zasićenih masti“. Međutim, ovo meso, pod pretpostavkom da je organske proizvodnje, može da zauzme mesto u zdravoj ishrani sve dok birate prave komade mesa, sa što manje masti. Konzumiranje bar jedne do dve porcije nedeljno svežeg crvenog mesa će snabdeti vaše telo mnogim važnim nutrijentima.

 

Visok sadržaj proteina

Protein koji dobijate iz crvenog mesa sadrži sve neophodne aminokiseline za izgradnju i oporavak mišića. Čak i za one koji žele da smanje procenat masti, umerena količina ovog mesa zajedno sa vlaknima (povrćem) može biti obrok koji će vas dugo držati sitim. Postoje različiti podaci o tačnom sadržaju proteina, što zavisi i od samog odreska - 85 g manje masne barene govedine sadrži okvirno oko 22 g proteina.

Izvor gvožđa

Deci starijoj od četiri godine i odraslima treba oko 18 mg gvožđa svaki dan. Crveno meso, u zavisnosti od samog odreska, sadrži dobru količinu gvožđa. Dodavanje crvenog mesa vašoj ishrani jednom ili dva puta nedeljno će vam obezbediti količinu gvožđa koja je potrebno vašem telu za crvena krvna zrnca za transport kiseonika u ostale delove vašeg tela. Nedostatak gvožđa vodi do pada energije i koncentracije i drugih zdravstvenih problema. Oko 85 g govedine, servirane, ima otprilike 2,4 mg gvožđa.

Izvor cinka

85 g spremljene govedine sadrži oko 5,5 mg cinka. Prosečnoj osobi je potrebno oko 15 mg dnevno cinka. Još jedna pogodnost crvenog mesa je ta da ono sadrži dobru količinu cinka. Cink vam je potreban za izdgradnju mišićne mase, za jačanje imunog sistema i za zdrav mozak.

Izvor B vitamina

Nemasno crveno meso je prirodni izvor mnogih B vitamina. Konzumiranje hrane koja sadrži B vitamine je važno za opšte zdravlje organizma. Nemasno crveno meso sadrži vitamin B12 za zdrav nervni sistem, B6 za jak imuni sistem. Crveno meso takođe sadrži niacin, još jedan B vitamin koji pomaže pri digestiji, kao i riboflavin za zdravu kožu i oči.   Crveno meso nije samo za ishranu bodibildera. Sportisti, koji ga često manjkaju u ishrani su i biciklisti. Crveno meso je važno i u sportovima izdržljivosti jer sadrži B12 (proizvodnja energije), gvožđe (transport kiseonika) i cink (imunitet). Dobri izvori uključuju govedinu,svinjetinu, jagnjetinu i kozje meso - sve što je crvene ili roze boje u sirovom stanju.

 

Komentari „protiv“

Crveno meso uzrokuje probleme sa srcem?  Mesne prerađevine često imaju lošiji sastav od neprerađenog čistog nemasnog crvenog mesa. Kao i u svemu, i ovde je bitna umerenost.

Prepuno je masti?  Nije uvek tačno. Neka parčad mesa mogu da sadrže sličnu količinu kao i piletina. Birajte čisto meso sa što manje masti.

Teška hrana?  Umesto da se fokusirate na crveno meso kao glavni deo obroka, jedite ga uz povrće -sveže ili bareno, dodajte npr prilog od integralnog pirinča ili prilog od pečuraka, napravite sam svoj „burrito“ ili „hamburger“ od mesa koje ste sami samleli. Svakako, nemojte se prejedati.

 

Koliko je crveno meso zastupljeno u vašoj ishrani? Da li ste za ili protiv?

Podelite sa nama vaša iskustva na odeljku Pansport foruma - Ishrana.

 

 

Monika_profile_pic_copy