You are here

Deset namirnica za detoksikaciju posle mma treninga

image

 

Hrana je najbitniji segment u svakom sportskom ambijentu koji podrazumeva jake i naporne treninge. U zavisnosti od sporta kojimse bavimo, biramo namirnice koje nam na najbolji mogući način omogućavaju više snage i energije, kao i obnovu mišića. Da bi redovno trenirali, postizali rezultate i bili zdravi, moramo ozbiljno da se pozabavimo hranom koja čisti naš organizam od nagomilavanja otrova. Ovo je veoma bitna stavka u životu svakog pojedinca, pogotovo sportista koji svoje telo redovno dovode u stresna stanja. U sledećim redovima pročitajte  koje namirnice najbolje vrše detoksikaciju vašeg organizma i probajte da ih uvrstite u svoj nutitivni režim.

detox5-Avokado je odlična namirnica, prepuna antioksidanata i jedna od najboljih zamena za meso, ako preferirate vegeterijansku ishranu. Avokado u sebi sadrži glutation, antioksidant koji sprečava oštećenje ćelijskih komponenti. Odlična namirnica koja detoksikuje vaš organizam i automatski ga čini zdravijim i jačim.

-Brusnica je odličan izbor u prevenciji obolenja od utinarnog trakta, ali takođe vrši uklanjanje otrova iz vašeg tela. Brusnica deluje antibakterijski, sadrži dosta vitamina i odlično radi na detoksu organizma.

-Kupus je veoma moćna namirnica koja u sebi sadrži sumpor, koji je esencijalan kada govorimo o uništavanju hemikalija u organizmu. Sumpor pomaže u uklanjanju raznih loših supstanci, od pesticida do raznih lekova koje unosimo u organizam. Bogat vitaminom C, kupus je fantastično povrće koje se uvek treba jesti presno.

-Limun je prebogat vitaminima i antioksidantima i postoji veliki broj recepata koji uspešno rade na detoksu organizma. Sastojci u njemu čuvaju jetru i uspešno rade na izbacivanju otrova. Konzumiranjem limuna, svakodnevno, radimo odličan posao za naš organizam i dovodimo ga alkalno stanje.

-Brokoli su sledeća snažna namirnica koja pročišćava vaše telo. Ako niste ljubitelj istog, vreme je da počnete da ga konzumirate. Pored toga što je prepun vitaminima, mineralima i antioksidantima, brokoli sadrži visok nivo enzima koji pomažu vašem telu da bolje vari unetu hranu. Naravno, brokoli u sirovoj varijanti je najbolji izbor.detox3

-Beli luk je takođe, poput kupusa, prepun sumpora. Takođe, predstavlja prirodni antibiotik koji na duže staze održava vaše telo zdravim. Redovnim konzumiranjem belog luka održavamo organizam zdravim i jakim. Postoje i fabrički oblici belog luka, za one koji ne mogu da ga podnesu u prirodnom stanju.

-Cvekla je opšte poznata namirnica koja ima viskoki nivo antioksidanata. Njeno bogatstvo mineralima, ugljenim hidratima, belančevinama čini je čestom i zdravom namirnicom. Takođe je bogata vitaminom B12, a poseduje i male količine kobalta. Odličan izbor za čišćenje organizma je cvekla u sirovom stanju ili njen sok.

-Grejp je vrsta južnog voća koja pomaže u čišćenju digestivnog sistema i odličan je u prevenciji stvaranja kamena u bubregu. Prepun je vitaminima i antioksidantima, sadrži nizak nivo šećera i kalorija, tako da je odličan u dijetalnom režimu.

detox4-Seme od suncokreta je ukusna namirnica koja odlično pročišćava vašu jetru. Na taj način odlično odstranjuje opasne otrove iz tela koji kruže u telu. Samim tim, zaustavlja porast lošeg holesterola i vrši prevenciju nanošenja štete organizmu.

-Sočivo je odličan izbor za detoksikaciju tela kada su mahunarke u pitanju. Pomaže digestivnom sistemu za njegovo čišćenje i detoksikuje telo. Sočivo sadrži vrlo nizak nivo holesterola i pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Ako do sada niste imali neke od ovih namirnica u vašem meniju, a vodite računa o vašem telu, sada je odličan trenutak da se uverite u dobrobit ovih životnih saveznika ljudskog organizma.

Djakon_Dragan_profile_pic_copy