You are here

Lubenica - neodoljivo letnje osveženje dobro za Vaše zdravlje

image

 

 

Lubenica je simbol leta, ali jednako može biti i simbol zdravlja. Sadrži vitamine A,C, B6, kalijum i amino kiseline. Ima najveći sadržaj likopena u poređenju sa bilo kojim drugim voćem ili povrćem. Takođe vam pomaže da ostanete hidrirani s obzirom na 92% vode koju sadrži.

Slatka, sočna i delikatesna, lubenica je jedan od simbola leta. Ali ono što možda niste znali je to da ona može biti jednako i simbol zdravlja. Sadrži vitamine A,C, B6, kalijum i amino kiseline. Ima najveći sadržaj likopena u poređenju sa bilo kojim drugim voćem ili povrćem. Takođe vam pomaže da ostanete hidrirani s obzirom na 92% vode koju sadrži. Ima nizak sadržaj masti, i ukoliko imate mogućnost da je jedete tokom cele godine - učinite to!

Evo šta sadrži lubenica:

Vitamin A: ovaj važni vitamin pomaže očuvanju zdravlja očiju i ima antioksidativno dejstvo, što znači da pomaže u borbi protiv dejstva štetnih slobodnih radikala.

Vitamin C: jedenje lubenice pomaže u ojačanju imuno sistema s obzirom na sastav C vitamina. C vitamin takođe pomaže u zarastanju rana, učestvuje u prevenciji ćelijskih oštećenja i važan je za zdravlje desni i zuba.

Vitamin B6: Ovaj vitamin je neophodan za sintezu neurotransmitera serotonina i norepinefrina, supstanci koje vaše telo proizvodi da bi stabilizovalo raspoloženje.

Likopen: Ono što najviše ljudi misli je to da paradajz sadrži najviše likopena, međutim lubenica ima najveću koncentraciju ovog nutrijenta u poređenju sa bilo kojim drugim voćem ili povrćem. Studije su pokazale da likopen pomaže u smanjenju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Takođe, likopen pomaže u očuvanju kože od oštećenja nastalih sunčevim zračenjem.

Kalijum: Pored banana, i lubenice sadrže kalijum. Kalijum pomaže nervnoj i mišićnoj funkciji i telu da održi optimalan balans elektrolita i kiselina. Takođe smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska.

Amino kiseline: Lubenica sadrži amino kiseline citrulin i arginin. Ove amino kiseline su važne za zdrave arterije, krvni pritisak i kardiovaskularnu funkciju.

Voda: Lubenice sadrže otprilike 92% vode. Jedenje lubenice vam omogućava da ostanete hidrirani i pruža vam fantastično osveženje u vrelim letnjim danima.

lubenica_2

Kad je u pitanju nutritivna vrednost, jedna čaša (250 ml) lubenice sadrži 45 kalorija, kao i 20,5% preporučenog dnevnog unosa C vitamina, 17,2% preporučenog dnevnog unosa A vitamina, 4,8% preporučenog dnevnog unosa kalijuma i 3,8% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

Lubenice mogu biti okrugle, duguljaste ili sfernog oblika. Njihova težina varira od nekoliko kilograma pa i do preko 30. Postoji više od 600 različitih vrsta lubenica u svetu. Kada birate lubenicu, uzmite onu koja ima simetričniji oblik i nema crne tačke ili neke nedostatke. Lubenica koja ima žućkastu boju sa unutrašnje strane je jedna od najpoželjnijih s obizorom da ukazuje na to da je lubenica sazrela u zemlji. Izbegavajte one koje imaju belu ili bledo zelenu boju sa unutrašnje strane jer je to znak nezrelosti, i lubenice nisu tako slatke. Nezrele lubenice imaju kiselost koja nije toliko poželjna. Jednom kada je izvađena, sastav šećera u njoj se ne povećava tako da je važno uzeti onu koja je zrela. Nakon što je kupite, lubenica može da stoji i do dve nedelje ako nije sečena. Čuvajte je u frižideru kako bi zadržali svežinu. Izvadite lubenicu iz frižidera oko sat vremena pre serviranja da se zagreje do sobne temperature. Ovo ujedno povećava prirodni slatki ukus lubenice.

Prijatno! :)

lubenica

 

Monika_profile_pic_copy