You are here

Zdrastvene benefiti belog luka

Beli luk je jedno od najpopularnijih povrća koje se koristi u kuvanju širom sveta. Poznat je po svojoj karakterističnoj, snažnoj aromi i ukusu. Sa jednom malom lukovicom koja se sastoji od oko 10 karanfilića, hranljiva vrednost belog luka je velika jer sadrži vitamin C, vitamin B6, vlakna i selen.

Mnoge tvrdnje o zdravstvenim prednostima belog luka povezane su sa jedinjenjem koje se zove alicin. Ovo jedinjenje koje sadrži sumpor se aktivira kada se beli luk zgnječi ili isecka i daje mu jak miris i ukus.

Osim što se jede kuvan ili sirov, beli luk se može napraviti u suplementima koji se mogu uzimati u obliku tableta, ulja ili kapsula.

Zašto je beli luk dobar za nas?

Štiti od prehlade i gripa

Istraživanja su pokazala da ekstrakt belog luka može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, pomažući vam u borbi protiv uobičajenih virusnih infekcija

Ekstrakt odležanog belog luka se pravi od čena belog luka koji se iseče i potopi u rastvor etanola, pre nego što se ostavi da odleži do 20 meseci. Istraživanja takođe sugerišu da jedinjenja koja se nalaze u belom luku mogu imati antivirusna svojstva, što pomaže u sprečavanju virusa da uđu u naše ćelije ili da se razmnožavaju.

Smanjuje krvni pritisak

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, jedan je od glavnih faktora rizika za srčani udar, srčana oboljenja i moždani udar. Međutim, istraživanje je otkrilo da beli luk - u obliku suplemenata - može imati sposobnost da snizi krvni pritisak i poboljša kardiovaskularno zdravlje.

Takođe je utvrđeno da poboljšava bogatstvo i raznolikost 'dobrih' bakterija u crevima, što pomaže u jačanju zdravlja probave.

Smanjuje holesterol

Visok holesterol može dovesti do srčanih problema i moždanog udara. Zdrava ishrana i redovno vežbanje - kao i izbegavanje pušenja i ne pijenje previše alkohola - važni su za održavanje zdravog nivoa holesterola. Istraživanja sugerišu da beli luk takođe može pomoći u snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola – tipa koji doprinosi kardiovaskularnim problemima.

Smanjuje bol od artritisa

Artritis je uobičajeno stanje koje izaziva bol i upalu u zglobovima, ali istraživanja su pokazala da uzimanje dodataka belog luka može pomoći u ublažavanju bolova.

Istraživanja o prednostima belog luka - i kada se jede ili uzima u obliku dodatka - obećavaju. Međutim, važno je zapamtiti da beli luk nije lek za sve zdravstvene probleme – i da ga treba uživati kao deo zdrave, raznovrsne ishrane.

 

 

Izvor:

https://patient.info/news-and-features/health-benefits-of-garlic-fighting-colds-and-flu-lowering-blood-pressure-and-good-cholesterol

Galerija: 
dr Anita Mrdaković
dr medicine