Da bismo Vaše iskustvo korišćenja sajta učinili boljim, koristimo kolačiće. Daljim pregledima web stranice pansport.eu, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića. Saznajte više ovde.
» PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA
021/820-555 | 062/111-0-999
na telefon smo dostupni:
(pon-pet 8-16h, sub 8-14h, ned. ne radimo)
Kratkovidost (miopija) je kada objekti izbliza izgledaju jasni, ali udaljeni objekti su mutni. Na primer, možete jasno da čitate mapu, ali imate problema da vidite dovoljno dobro dok vozite automobil.
Kratkovidost je čest poremećaj fokusiranja oka. Već nekoliko decenija je u usponu. Procenjuje se da će do 2050. godine skoro polovina ljudi na svetu imati kratkovidost.
Sinuzitis je uglavnom bezopasno stanje i uspešno se leči. Međutim, u nekim slučajevima sinuzitis može biti ozbiljnija bolest koja smanjuje kvalitet života. Komplikacije sinuzitisa su vrlo retke i mogu dovesti do pojave novih simptoma koji ugrožavaju zdravlje obolele osobe.
Sinuzitis je zapaljenje paranazalnih sinusa. Oni proizvode sluz koja je potrebna za efikasan rad nosnih hodnika. Sluz održava nosne prolaze vlažnima i zadržava strane čestice i mikrobe. Sinuzitis se javlja kada se sluz nakuplja, a sinusi postaju iritirani i upaljeni. Sinuzitis se često naziva rinosinusitis, jer se upala sinusa skoro uvek javlja zajedno sa rinitisom, što je upala sluznice nosnih šupljina.
Dudinje su plodovi stabala duda. Postoji više vrsta duda, ali su tri najpoznatije - beli, crni i crveni dud. Kod nas se uglavnom gaje crni i beli dud. Koristi se u ishrani, kao i za proizvodnju rakije. Tradicionalno se uzgaja zbog svog lišća (uglavnom u Aziji i Severnoj Americi), jer je hrana za svilene bube.
Plodovi se nalaze u grozdovima i raspoređeni su koncentrično oko centralne ose. Mogu se konzumirati i u svežem i u sušenom obliku.
Stalni osećaj sitosti, žgaravica, umor - sve to može da se javi ako jedemo previše. Bez obzira da li je u pitanju fizički ili mentalni razlog, pazite da ne preterujete! Zbog iscrpljenosti izazvane nedostatkom sna, želimo mnogo više ugljenih hidrata, u proseku neispavani ljudi pojedu 300 kalorija više. Ako trajno unosite više kalorija nego što sagorevate, pre ili kasnije ćete početi da dobijate na težini.
Pravi ljubitelji kafe jednostavno ističu da kafa bez kofeina nije ni stvarna, da je njeno samo postojanje besmisleno. Međutim, to nije slučaj, jer može biti mnogo situacija kada osoba želi da popije kafu, ali mora da odustane od uobičajene crne kafe zbog kofeina. Na primer, neki ljudi su osetljivi na kofein, neki moraju da ga izbegavaju zbog zdravstvenog stanja, a naravno nije preporučljivo piti više od jedne šoljice tradicionalne kafe tokom dojenja ili trudnoće.
Katarakte su zamućene (prozirne) oblasti koje se razvijaju u očnom sočivu. Sočivo bi normalno trebalo da bude jasno. Međutim, kod katarakte, zahvaćeno sočivo postaje kao mat staklo.
Očno sočivo se nalazi odmah iza zenice, što je otvor u obojenom delu oka (iris). Njegov posao je da fokusira sliku onoga što vidite na zadnji deo oka. Sačinjeno je od vode i proteina i obično je čisto zbog načina na koji je protein raspoređen. Sa starenjem i drugim uzrocima katarakte, neki od proteina se mogu 'skupiti' i to počinje da zamagljuje sočivo.
Zdravlju creva se trenutno poklanja značajna pažnja u oblasti medicine i ishrane. Svakodnevno se otkrivaju nove namirnice i suplementi namenjeni poboljšanju zdravlja creva. Ipak, postoje potkrepljeni dokazi koji podržavaju teoriju da je zdravlje creva ključni faktor u rešavanju mnogih zdravstvenih stanja.
U prethodnom delu članka razumeli smo uticaj mišićne mase, godina starosti, kao i trenažnog iskustva i statusa na određivanje optimalnog odnosa makronutrijenata u ishrani. Ostalo je da sve to objedinimo pogledom na telesni tip vežbača i konkretnim preporukama.
Telesni tip ima veliki uticaj na preporuke u pogledu makronutrijenata.
U prvom delu članka videli smo različite teorije u pogledu unosa proteina, ugljenih hidrata i masti. Poenta svega je: ono što je optimalno za jednu, možda neće biti optimalno za drugu osobu. Oni što preporučuju jedan specifičan opseg nutrijenata koji navodno važi za svakog imaće problema zbog razlika u individualnim metabolizmima od osobe do osobe.