You are here

Akne i ishrana - istine i zablude

image

 

Akne (lat. Acne vulgaris, bubuljice) su zapaljensko oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde).

Neke studije na temu akni impliciraju na vezu između načina ishrane i pojave akni.  Ono što je uočeno je da su ljudi, koji nisu imale nikakvih problema sa aknama, a svoju ishranu su bazirali na ribi, integralnim žitaricama, zdravim mastima, promenom načina ishrane, gde su ishranom dominirale namirnice od belog brašna, slatkiši, grickalice, brza hrana (tj. industrijski prerađene namiirnice) akne su „navodno“ postale veliki estetski problem.

Ima li istine u svemu tome?

Uzrok nastanka akni obuhvata četiri problema :

1. Abnormalna hiperkeratinizacija folikula dlake - koja za krajnji ishod ima ZATVARANJE IZVODNIH KANALA I NEMOGUĆNOST ELIMINACIJE PRISTUNOG SEBUMA( loja)

2. Povećana aktivnost lojnih žlezda i povećana produkcija sebuma

3. Prekomerni rast Propionibacterium acnes u folikulu

4. Inflamacija( zapaljenje)

Ključni događaj u nastanku akni se dešava tokom puberteta, kada povišen nivo androgena (muški polni hormon testosteron i hormoni kore nabubrega androgeni) stimuliše lojne žlezde na povećanu produkciju sebuma (masni produkt lojnih zlezda - loj). Dakle, u osnovi nastanka akni je pojačano lučenje sebuma (loja),  koje je udruženo sa povećanim orožavanjem ćelija u folikulu dlake. Pratilac ovih procesa je i infekcija Propionbacterium acnes, koja je inače deo normalne bakterijske flore naše kože. Sebum se u normalnim okolnostima izlučuje na površinu kože preko izvodnih kanalića koji su smešteni uz folikul. Kada je proces orožavanja intenzivan, orožale ćelije prave čep na površini folikula i sprečavaju normalno izlučivanje sebuma. Umesto da se loj iz lojne žlezde izluči na površinu kože, on ostaje zarobljen u folikulu.Tu se nakuplja sve dok folikul može da se prirodno širi, a potom dolazi do prskanja folikula i širenja upale na tkivo oko folikula. Sve ovo stvara pogodne uslove za razmnožavanje bakterije Propionbacterium acnes( „zatvoreni komedon“). Kao rezultat ovih međusobno povezanih procesa dolazi do vidljivih promena na koži. Početne promene su u vidu komedona (mitisera) i uočavaju se na nosu, čelu i bradi. U kasnijoj fazi promene se šire na obraze, iza ušiju, na bočne strane vrata, dekolte i leđa. Ovim promenama vremenom se pridružuju crvene, manje ili veće "bubuljice"(papule) koje potom zagnoje i mogu biti dosta bolne( pustule). Kod težih oblika oboljenja ove promene se grupišu u prave ploče.

Može se naći više mogućih objašnjena o povezanosti načina ishrane i pojavi akni...( primite ih sa rezervom, mada, ne možemo reći  sa sigurnošću da su neistinite)

Masne kiseline u ishrani i njihov uticaj na razvoj akniakne3

Smatra se da disbalans u odnosima omega-3 i omega-6 masnih kiselina, u korist omega-6 doprinosi zapaljenju, kao i produkciji mnogih medijatora zapaljenja koji održavaju i otežavaju nastali zapaljenski proces. Pored svega toga, ishrana bogata trans mastima( delimično ili potpuno hidrogenizovana "biljna mast") remeti apsorpciju esencijalnih masnih kiselina( omega-3 i omega-6) i tako doprinosi nedostatku istih na ključnim mestima u ćelijskoj membrani...i tako "navodno" podstiče hiperkeratozu i zapaljenski proces.

Savremen način ishrane obiluje omega-6 masnim kiselinama, iz kojih nastaje proupalna arahidoska kiselina, koja preko niza kaskadnih mehanizama doprinosi pojavi zapaljenskog procesa, kao uzroka akni.

Obogaćivanjem ishrane namirnicama koje sadrže omega-3 kiseline ugradiće se više eikozapentanoične (EPA) i dokozaheksanoične (DHA) kiseline u ćelijske membrane, a manje arahidonske.

 

Testosteron i njegovi analoziAkne4

Akne se javljaju pri porastu nivoa testosterona kod dečaka u pubertetu. DHEAS (dehidroepiandrosteron sulfat) ,adrenalni prekursor testosterona, je povišen kod mnogih žena sa aknama. Lojne žlezde sadrže sve enzime potrebne za stvaranje i interkonverziju muških hormona( testosteron - DHT). Testosteron se prevodi u aktivniji dihidrotestosteron( DHT) pomoću 5-alfa-reduktaze. Aktivnost ovog enzima ima važnu ulogu u nastanku akni. Androgeni stimulišu razvoj lojnih žlezda, kao i produkciju lipida( sebuma). Androgeni takođe doprinose nastanku zapaljenskog procesa kod akni.

Pominje se i da ishrana takođe utiče na aktivnost enzima 5-alfa-reduktaze. Smanjenje aktivnosti se može uočiti primenom katehina zelenog čaja, cinka i vitamina B6 i gama linolne kiseline na različitim modelima. Testosteron se transorptuje u krvi u aktivnom, slobodnom obliku i u neaktivnom obliku, vezan za SHBG ( "sex hormon" vezujući protein ). Visok nivo SHBG smanjuje nivo slobodnog oblika testosterona, što rezultuje smanjenom aktivnošću hormona. Ishrana bogata vlaknima, sa smanjenim sadržajem životinjskih masti i rafinisanih ugljenih hidrata, povećanim unosom omega-3 masnih kiselina, kao i hrana bogata fitoestrogenima, povećava nivo SHBG , smanjuje nivo slobodnog testosterona, kao i nagle pikove insulina.

Insulin / IGF-1

Insulin i IGF-1 "navodno" direktno utiču na razvoj i aktivnost lojnih žlezda. Pominje se i to da insulin smanjuje produkciju SHBG u jetri , što dovodi do povećanja nivoa slobodnog, cirkulišućeg androgena, što pokreće sve, gore pomenute, androgene efekte.

Nivo insulina zavisi od nivoa šećera u krvi, pri čemu raste brzo kao odgovor na brzu apsorpciju rafinisanih ugljenih hidrata, a sporije raste unošenjem hrane koja sadrži više vlakana, masti, proteina, tj. "šećer" se sporije apsorbuje u krv.

Insulinski odgovor ima tendenciju da prati glikemijski odgovor( unos "hidrata"). Unošenje hrane sa niskim glikemijskim indeksom u regularnim intervalima pomaže održavanju nivoa insulina tokom dana i navodnoj prevencija nastanka akni.

 

Adrenalni i oksidativni stres

Stres postaje značajan faktor oboljevanja( uopšteno) kada mehanizmi oštećenja nadvladaju odbrambene ( kompenzatorne) mehanizme u organizmu, ili, kada sami kompenzatorni mehanizmi izazovu oštećenje. Najčešće je u prvom planu slab kapacitet antioksidativne zaštite - nivoi vitamina E, glutationa, smanjenje aktivnosti enzima koji se bore protiv oksidativnog stresa.

U nekim studijama pominje se da stres stimuliše oslobađanje supstance P, koja povećava produkciju sebuma( loja) i upalne procese koji prate lojne žlezde. Smatra se i da glikokortikoidi( kortizol, hormon stresa) doprinose pojavi akni…

Unoseći antioksidanse putem hrane suprostavljamo se reaktivnim kiseoničnim radikalima koji normalno nastaju u našem telu. Voće i povrće su najbogatiji antioksidansima, ali i svi polifenolni sastojci koji im daju boju, miris i ukus izgleda imaju i moćniji antioksidantni efekat od samih vitamina. Unos trans masti povećava markere oksidativnog oštećenja. Sam cink, kao i u kombinaciji sa selenom i vitaminom E, smanjuje i stepen insulinske rezistencije i oksidativno oštećenje. Visok unos fruktoze (naročito namirnice bogate visokofruktoznim kukuruznim sirupom) povećava stvaranje oksidativnih radikala i pogoršanje insulinske rezistenicje i "navodno" doprinosi nastanku akni.

 

Iz svega navedenog proizilazi nekoliko bitnih preporuka...

Hrana koju treba izbegavati:

- Obrađena zrna žitarica- većina namirnica koje svakodnevno konzumiramo ( belo brašno) ne sadrže potrebne hranljive materije – cink, antioksidanse, koje su potrebne koži jer doprinose smanjenju pojave akni. Naravno, proizvodi od belog brašna takođe negativno interreaguju sa insulinom…

- Prerađeni šećeri- slatkiši, gazirani napici, peciva, kolači (naročito kod ljudi sklonih aknama) dovode do „neregulisanih pikova“ insulina…

- Pominje se i mleko- iako je niskog glikemijskog indeksa, mleko sadrži veliki procenat hormona (čak i organsko mleko) . Ovi hormoni, zajedno sa visokim procentom kalcijuma čine mleko okidačem patogeneze akni...verovali ili ne?

- Ograničiti upotrebu trans masti - margarin, prženje na dubokom ulju, rafinisano biljno ulje( zejtin)...

- Biljna ulja- suncokretovo, ulje semenki grožđa, kukuruzno, susamovo i ulje šafrana sadrže više omega-6 masnih kiselina nego anti-imflamatornih omega -3 masnih kiselina.

Hrana koja se preporučuje:

- Cela zrna žitarica( "integralno") - sadrže antioksidanse , stabilizuju nivo šećera u krvi i sprečavaju porast insulina u krvi.

- Riba- glavni izvor omega -3 masnih kiselina. Ulja morske, plave ribe su bogata antiinflamtornim EPA i DHA. Najdelotvorniji izbor za čistiju kožu su losos, skuša i sardine.

Akne2

- Zeleno povrće- bogato antioksidansima i vlaknima koji sprečavaju porast nivoa šećera u krvi nakon obroka.

- Ljubičasta i crvena hrana- pored visokog sadržaja antocijana koji su antioksidansi, povećavaju protok krvi kroz kožu što doprinosi čišćenju pora. Npr. šargarepa, cvekla, crno grožđe, kupus su odličan izbor.

- Zeleni čaj- pored brojnih korisnih efekata sprečava rast akni i bubuljica. Sadrži antioksidanse katehine. Treba izbegavati flaširane napitke od zelenog čaja jer sadže šećere i povećan broj kalorija.

 

Mnogi ljudi sa problemom akni se opredeljuju za ovakav pristup lečenju akni ishranom, naročito oni koji imaju razočaravajuće iskustvo sa konvencionalnom dermatološkom terapijom (salicilna kiselina, benzoil peroksid, tretinoin, izotretinoin, adapalen, topikalni antibakterijski lekovi kao što su azelainska kiselina, eritromicin ili klindamicin, sistemski antibiotici-tetraciklin, doksiciklin, hormonska terapija oralnim kontraceptivima kod žena, izotretinoin per os).

Ali ne zaboravimo, većina navedenih stvari su hipoteze, ili studije pred kojima je detaljna potvrda šire stručne javnosti...ipak, sve navedene preporuke oko načina ishrane nikako nam ne mogu štetiti, ionako čine osnovu kvalitetne, raznovrsne i izbalansirane ishrane...možda vam neće rešiti problem akni, ali će vam pomoći na putu "zdrave ishrane"...

I za kraj...

Dokazani uzročnici akni...

- Hormonska aktivnost, poput menstrualnog ciklusa i puberteta

- Stres, koji pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlezda (hormoni stresa)

- Hiperaktivnost lojnih žlezda, koja je uzrokovana između ostalog i preko prethodno pomenuta dva mehanizma

- Nagomilavanje izumrlih ćelija površinskih slojeva kože

- Bakterije u porama, usled čijeg prekomernog prisustva telo pokreće alergijsku reakciju

- Iritacija kože ili češanje bilo koje vrste aktivira i potpomaže upalne procese

- Upotreba androgeno - anaboličkih steroida( AAS)

- Bilo koji preparati, lekovi koji sadrže halogene (jodidi, hloridi, bromidi), litijum, barbiturate, ili androgene

- Izlaganje visokim nivoima jedinjenja hlora, pogotovo hlornim dioksinima, može uzrokovati snažnu i dugotrajnu pojavu akni poznatiju kao hlorakne

 

Slavisa_profil_pic