You are here

Histamin - Problem intolerancije

Šta je histamin?

Histamin je supstanca koja se normalno produkuje u ljudskom telu i neophodna je za funkcionisanje brojnih organa. Značajan je za funkcionisanje mozga (deluje kao neurotransmiter), mišićne kontrakcije, lučenje želudačne kiseline. Histamin pokreće određene imunološke odgovore, učestvuje u regulaciji krvnog pritiska i spavanja. U organizmu se proizvode male količine histamina, što je dovoljno za funkcionisanje organizma.

U organizmu dolazi do velikog lučenja histamina tokom alergijske reakcije ili stresa, kada histamin dovodi do širenja krvnih sudova i njihove povećane propustljivosti.

Iako se normalno stvara u organizmu, neke osobe pokazuju intoleranciju na histamin koja nastaje zbog nemogućnosti da se on razloži, pa se on akumulira. Simptomi koji se javljaju kod ovakvog stanja su: glavobolje (uključujući i migrene), vrtoglavice, aritmije, ubrzan rad srca, teško uspavljivanje, anksioznost, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, zapušen nos, kijanje, umor.

Hrana koja sadrži histamin

Hrana koja sadrži veće količine histamina ili dovodi do njegovog povećanog oslobađanja: stari sir (npr. čedar, gauda), kozji sir, fermentisana alkoholna pića (kao što su vino i pivo), namirnice koje sadrže sirće (kiseli krastavci), kiseli kupus, prerađeno meso (salame, slanina), neke vrste ribe (sardine, skuša, tuna, kao i dimljena riba), suvo voće (šljive, kajsije, smokve, urme, grožđe), većina citrusa, povrće (paradajz, spanać, plavi patlidžan), orasi, kiselo mleko, pavlaka, kefir, čokolada, mleko, jagode.

Kada je histamin problem?

Histamin može biti problem kada nivoi postanu previsoki, ili kada ne možemo da ga razgradimo. Tada negativno utiče na naše normalne telesne funkcije. To može dovesti do simptoma sličnih alergiji, uključujući svrab, kijanje, glavobolje, bolove u zglobovima, mučninu, anksioznost, nesanicu, koprivnjaču, nadimanje, zapušenost nosa, pogoršanje menstrualnih tegoba. Kako se histamin akumulira, verovatno ćete primetiti da se vaši simptomi pogoršavaju.

Intolerancija na histamin

Za razliku od drugih tipova intolerancije, ona nije reakcija na sam histamin, već na visok nivo histamina. Da li ćete osetiti simptome ili ne, zavisiće i od individualne tolerancije na određenu količinu histamina. Brojni su faktori koji utiču na toleranciju histamina: geni, određeni lekovi, ishrana, doba godine, nivo stresa, hormoni, zdravlje creva, životna sredina, alergije (na polen, grinje).

Kako uticati na nivoe histamina?

U prvom slučaju, eliminisanje alkohola, mlečnih proizvoda i fermentisane hrane može biti od pomoći, jer ove namirnice obično imaju visok sadržaj histamina, a neke podstiču njegovo oslobađanje. Neke namirnice blokiraju aktivnost enzima uključenih i razgradnju histamina, tako da treba smanjiti i njihovo konzumiranje, uključujući pića sa kofeinom.

Postoje neke supstance koje deluju kao prirodni antihistaminici, i tako inhibiraju nakupljanje histamina. To uključuje vitamine C i D, kvercetin, bromelain i kurkumin. Određene supstance podržavaju aktivnost enzima diamin oksidaze (enzim koji razgrađuje histamin), uključujući vitamine B kompleksa (kao što je B6), i minerale (uključujući bakar, cink i mangan).

Značajno poboljšanje tegoba kod histaminske intolerancije može nastati promenom načina života kao što je smanjenje stresa, redovno lagano vežbanje, dovoljno kvalitetnog sna.

 

Ako razmišljate da promenite uobičajeni plan ishrane na bilo koji način, prvo se konsultujte se sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da na taj način nećete ugroziti svoje zdravlje.

 

 

LITERATURA

- Maintz L, et al. (2007). Histamine and histamine intolerance.

- Parsons ME, Ganellin CR. Histamine and its receptors. Br J Pharmacol. 2006

- Branco ACCC, Yoshikawa FSY, Pietrobon AJ, Sato MN. Role of Histamine in Modulating the Immune Response and Inflammation. Mediators Inflamm. 2018.

- Lieberman P. The basics of histamine biology. Ann Allergy Asthma Immunol. 2011.

- Benly, P. (2015). Role of histamine in acute inflammation.

- Calvielli Castelo Branco, A. C., et al. (2018). Role of histamine in modulating the immune response and inflammation.

 

Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu