You are here

Intolerancija na gluten

 

 

Nekako se desilo da me ovih dana bar desetoro ljudi pitalo za one testove na intoleranciju na hranu. Nezgodno je reći ljudima da su bacili pare, pa onda nekako izokola ipak kažem istinu – džabe ste vadili krv. Da ne popularišem dalje ovu pomamu, odlučila sam da vas podsetim na jednu ZAISTA čestu intoleranciju – glutensku enteropatiju (GE) ili intoleranciju na gluten.

Stručnjaci kažu (a u ovom slučaju im treba verovati) da je broj onih koji znaju da imaju GE mnogo mnogo manji od onih koji pate od ove bolesti a ne znaju za to. Ako se nadimate posle hleba ili bilo čega što sadrži pšenicu, ako imate probleme sa kilažom, ako imate prolive ili bolove u trbuhu češće od drugih, čitajte dalje. Za sve vas ostale, i vi čitajte, jer GE može dugo biti i bez simptoma ali da opet jednog dana dovede do ozbiljnih tegoba.

Gluten je specifičan protein koji se nalazi u većini žitarica, ali ne i u proteinima životinjskog porekla. Glutena pšenici, ražu i ječmu. Ako imati GE ili pretpostavljate da imate izbacivanje ovih namirnica iz ishrane smanjiće simptome. Ishrana bez glutena (gluten free diet) je jedina terapija GE i jedini način da zaustavite oštećenja na tankom crevu nastala usled intolerancije na gluten. Važno je naglasiti da iako ovas ne sadrži gluten on može pogoršati simptome te i njega treba izbaciti iz ishrane ako ste na bezglutenskoj dijeti.

Držati se dijete bez glutena je veoma teško, posebno kod nas. Namirnice koje sadrže gluten su naravno sve očigledne koje sadrže pšenično brašno kao što su sva peciva, pizze, palačinke, pahuljice, ali i neka manje očekivanja gde se brašno ili čak samo gluten dodaje kao aditiv (pivo na primer).

Kod nas nećete uvek naći punu deklaraciju aditiva što je svakako problem za osobe sa GE, ali je stanje svakako bolje nego ranije. Pored toga posebna ishrana bez glutena je mnogo skuplja i uglavnom teže dostupna u manjim supermarketima. Zato je najbolja preporuka da se držite što prostijih namirnica i da sami pravite hleb i druge špecije i to od kukuruznog ili pirinčanog brašna. Takođe, odličan izvor skroba (ne samo za osobe sa GE nego i za sve nas) je krompir. Svo voće i povrće ne sadrži gluten, kao i meso, jaja i riba, tako da se zapravo osobe sa GE hranije mnogo zdravije nego mi.

Iako Ge zahteva veću koncentraciju, pažnju, želju i volju da se bolesti prevaziđe ima puno opcija za ishranu i nikako ne treba odustati od smirivanja pa čak i nestanka simptoma što se desi veoma brzo nakon uvođenja dijete bez glutena.

 

Daniela_potpis_fotografija

Povezani i slični tekstovi