You are here

Ishrana za žene sa hormonskim disbalansom

Ženski polni hormoni (estrogen i progesteron) predstavljaju osnovu polne funkcije žena i pretežno se luče u jajnicima. Pored toga što je odgovoran za ženske sekundarne polne karakteristike, estrogen je od suštinskog značaja za sintezu koštanog tkiva i elastičnost kože, kao i za održanje optimalnih nivoa holesterola. Nivo hormona može varirati u različitim periodima, a sa starenjem se njihova produkcija smanjuje, što se manifestuje nizom simptoma. Srećom, pojedine namirnice sadrže fitoestrogene koji mogu pomoći u održanju hormonske ravnoteže u svim periodima života žene.

 

Fitoestrogeni ili biljni hormoni su supstance koje u sebi sadrže prirodne ženske hormone. Oponašajući delovanje ljudskih estrogena u određenim delovima tela izoflavoni pozitivno đeluju na ljudsko zdravlje (zaštita kardiovaskularnog sistema, prevencija osteoporoze i nekih oblika raka). Soja, odnosno proizvodi od soje, kao što su tofu i sojino mleko sadrže vrstu fitoestrogena pod nazivom izoflavoni. Izoflavoni soje pokazuju estrogenu aktivnost koja je znatno slabija u poređenju sa estradiolom, a delovanje ostvaruju vezivanjem za alfa i beta estrogene receptore u organizmu. Takođe, imaju izraženu antioksidativnu aktivnost.

Povrće iz porodice kupusa - brokoli, karfiol i kupus. Ovo povrće je takođe bogat izvor fitoestrogena, a pored toga bogato je i dijetalnim vlaknima, pa ujedno ima ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, koji se sve češće javljaju u mlađoj populaciji.

Laneno seme ili ulje lanenog semena u ishrani, u kombinaciji sa jogurtom, žitaricama može imati povoljno dejstvo, tim pre što pored fitoestrogena sadrži I antioksidanse lignane. Prema podacima, laneno seme sadrži gotovo dva puta više fitoestrogena nego proizvodi od soje, i može uticati na smanjenje rizika od nastanka estrogen zavisnog karcinoma dojke, a može i značajno ublažiti simptome menopauze. Ulje lanenog semena takođe je dostupno u kapsulama kao dodatak ishrani.

Jagode i kajsije treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ovi plodovi su bogati lignanima, koji se konvertuju u fitoestrogene u digestivnom traktu.

Cilj uravnotežene ishrane koja pomaže regulaciju hormonskog statusa je uravnotežen odnos proteina, ugljenih hidrata i masti. Konzumiranje masti je od suštinskog značaja za regulaciju hormona, ali treba biti pažljiv u njihovom odabiru. Poželno ih je unositi iz koštunjavog voća, semenki, maslinovog ulja, avokada. Omega-6 masne kiseline, koje je najbolje uzeti kroz tabletu, ili kroz ulje noćurka. Ukoliko se pomešaju samlevene lanene, bundevine i suncokretove semenke, uz ovsene pahuljice, biće zadovoljene dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama. Takođe, potrebno je unositi dosta vode koja će obezbediti apsorpciju i eliminaciju viška hormona. Za razliku od estrogena, fitoestrogeni deluju suptilno, ali, svakako je potrebno obratiti pažnju ukoliko se ujedno konzumiraju namirnice bogate fitoestrogenima i uzimaju dijetetski suplementi. Tada se stvara velika koncentracija izoflavona koja kod nekih žena može biti kancerogena. Izuzetno stimulativne namirnice kao što su šećer, kofein i alkohol, mogu izbaciti hormone iz ravnoteže. Zato je poželjno izbegavati namirnice koje dovode do naglog porasta šećera u krvi. Konzumiranje alkohola može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa. Nervozu, razdražljivost, preosetljivost, nesanicu i depresiju, koji karakterišu PMS, većina žena može da ublaži pravilnom ishranom i vežbanjem, dok se u težim slučajevima treba obratiti lekaru.

Literatura korišćena I izradi teksta:Goranadoktorkaprofile_pic
1.Vitale DC, Piazza C, Melilli B, Drago F, Salomone S. Isoflavones: estrogenic activity, biological effect and bioavailability. Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 2012 Nov 17.
2. Sapbamrer R, Visavarungroj N, Suttajit M. Effects of dietary traditional fermented soybean on reproductive hormones, lipids, and glucose among postmenopausal women in northern Thailand. Asia Pac J Clin Nutr. 2013;22(2):222-8.
3. Kurzer MS. Hormonal effects of soy in premenopausal women and men. J Nutr. 2002 Mar;132(3):570S-573S.