You are here

Suplementi kolagena u poboljšanju zdravlja

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, koji se nalazi u kostima, mišićima, koži i tetivama. To je supstanca koja održava telo u celini. Postoje endogeni kolagen koji sintetiše telo i egzogeni kolagen koji dolazi iz spoljnog izvora- suplementi. Njegovo oštećenje i iscrpljivanje su povezani sa brojnim zdravstvenim problemima.

Neke vrste kolagenih vlakana jače su čak i od čelika što govori o tome koliko je on važan za održavanje našeg tela. Proizvodnja kolagena opada sa godinama i pri izloženošću faktorima kao što su pušenje i UV svetlo.

Pošto čini toliko kritičnih delova našeg tela, kolagen nije samo koristan već i neophodan za održavanje dobrog zdravlja. Sve koristi kolagena nisu u potpunosti ispitane i naučno dokazane ali pretpostavlja se da kolagen ima sledeće zdravstvene benefite:

·       Jača kosti

·       Kožu čini elastičnijom i hidriranijom (smanjuje bore, ožiljke, pomaže u terapiji opekotina 1. i 2. stepena)

·       Kosu čini gušćom

·       Jača nokte

·       Smanjuje bol usled osteoartritisa

·       Učestvuje u povećanju mišićne mase

·       Jača tetive

·       Smanjuje pojavu i razvijanje celulita

·       Održava zdravlje creva

·       Održava zdravlje srca i krvnih sudova

·       Spekuliše se čak i da smanjuje nivo šećera u krvi

Neka istraživanja pokazuju da uzimanje suplemenata kolagena nekoliko meseci može poboljšati elastičnost kože i smanjiti znake starenja. Pokazano je i da konzumiranje kolagena može povećati gustinu kostiju i može poboljšati bol u zglobovima, leđima i kolenima.

Apsorpcija kolagena smatra se “teškom” stvari jer je u pitanju ogroman molekul. Manji peptidi mogu lakše proći kroz našu crevnu barijeru i ući u naš krvotok. Kolagenski peptidi koji se nalaze u suplementima su napravljeni od istih aminokiselina kao kolagen, ali ih naše telo lakše apsorbuje. To je zato što su oni mnogo kraći lanci aminokiselina od kolagena, zbog čega se lakše apsorbuju u naš krvotok (tj. probavljiviji). Telo može, u teoriji, da koristi apsorbovane peptide kolagena u oblastima kojima je najpotrebnija popravka.

U prodaji se nalazi u vidu pilula, praškova, krema i tečnosti za lokalnu upotrebu na koži.

Praškovi i pilule su najpopularniji. Što se tiče doziranja, treba da se uvek pridržavate uputstava na bočici jer se dva suplementa ne prave isto.

 

dr Anita Mrdaković
dr medicine
Povezani i slični tekstovi