You are here

Umor i kako ga savladati

Postoje dani u kojima vam se samo spava, bez fokusa da radite bilo šta produktivno. Svi su bar jednom u životu prošli kroz takve dane. Međutim, to ne mora da se ponavlja. Uz neke promene u vašim svakodnevnim navikama, možete imati odlične nivoe energije tokom dana i biti fokusirani na kuću, posao i trening. Današnji tempo života je poprilično brz i treba napraviti dobar balans kako bi se telo i um odmorili i bili spremni za novi dan.

Jedan od glavnih uzročnika umora i pada energije je nepravilna ishrana. Jedan od razloga je šećer, što se odnosi na nagli pad nivoa šećera u krvi. Ovo se dešava kada jedete jednostavne ugljene hidrate sa visokim glikemijskim indeksom. Šećer se oslobađa u krvotok u velikim dozama tokom kratkog vremena, u kojem ga ili koristite kao energiju ili se skladišti kao glikogen. Nakon ovoga, nivoi šećera u krvi će naglo pasti zajedno sa vašim nivoima energije, jer prosti ugljeni hidrati ne nude stabilan izvor energije.

Neka ugljeni hidrati koje jedete uglavnom budu složeni ugljeni hidrati, odnosno oni sa niskim glikemijskim indeksom. Na primer: ovsena kaša, kinoa, smeđi pirinač, itd. Jednostavne ugljene hidrate treba konzumirati samo nakon treninga u obroku koji spremate.

Još jedan čest uzrok letargije je nedostatak fizičke aktivnosti tokom dana. Uprkos tome što zdrav razum nalaže, trening tokom dana vas neće umoriti, naprotiv, daće vam energiju za ceo dan. Pokušajte da trenirate najmanje 3-4 puta nedeljno kako biste osigurali optimalan nivo energije i fizičku formu. Trening ujutru je odličan način da budete fokusirani i produktivni tokom ostatka dana. Imajte na umu i intenzitet vašeg treninga.

San takođe može izazvati u vama loša stanja. Od ogromne je važnosti imati redovan san. Nepravilni obrasci spavanja, nedovoljno spavanje ili čak odlazak na spavanje u pogrešne sate mogu učiniti da se osećate umorno ceo dan nakon toga. Pre svega, pobrinite se da spavate solidno 8 sati  noću. Koliko god je to moguće, vodite računa da spavate neometano, sa ugašenim svetlima i u tihom okruženju, jer to znatno poboljšava kvalitet sna. Drugo, idite na spavanje u 23 sata ili u ponoć u najgorem slučaju ako možete, jer što duže idete nakon toga, kvalitet sna će biti smanjen. Ovo je direktno povezano sa vremenom u kojem se budite.

Nedostatak vitamina i minerala u ishrani je još jedna stavka koja vas vodi u stanje umora. Ako imate ishranu koja vam ne nudi potrebne vitamine i minerale, sigurno ćete imati manje od optimalnih performansi, kako u sportu, tako i u svakodnevnom životu. Obezbedite sebi dosta svežeg voća i povrća i neka vam to bude na svakodnevnom meniju. Najviše koristi će te imati od svežih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima za vaše dobro zdravlje i vaše dobro stanje.

Sledeća stavka se odnosi na aktivne sportiste, a zove se pretreniranost. Kada vam predstoje takmičenja i morate da budete u odličnoj formi, morate da uzmite u obzir i granice svog tela. Dugotrajno raditi velikim tempom, 2 treninga dnevno ili više, posebno bez adekvatne ishrane i dodataka, nateraće vas da dosegnete svoje granice u nekom trenutku. U tom trenutku ćete iskusiti mentalni umor, smanjene fizičkih parametara, nedostatak fokusa tokom i van treninga i generalno loš osećaj. Veliki broj boraca je zbog pretreniranosti izgubio svoje borbe ili izašao sa meča sa ozbiljnim povredama. Smanjite broj treninga. Usredsredite se na svoj oporavak neko vreme. Možete čak uzeti jednu ili dve nedelje odmora dok se vaše telo ne obnovi. Zapamtite, bolje je napraviti jedan korak unazad i dva koraka napred nakon toga nego biti u pat poziciji.

Osveženje uma i tela je od velike važnosti i to nikako ne treba zanemarivati. Neka vaša ishrana bude tačna i izbalansirana, unosite dovoljno proteina i vitamina, radite vežbe istezanja i vežbe disanja, dovoljno se odmarajte i prevazići ćete tačku pretreniranosti.

Umor i preopterećenje uma i tela se može prevazići kao i sve drugo. Umerenost je ključ i budite istrajni na svom putu koji vas vodi u zdrav život pun dobre energije.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine