Poslednjih nekoliko godina ljudi su postali sve zabrinutiji za ishranu hlebom i pšenicom. Pšenica je povezana sa alergijama, celijakijom i još mnogo toga. Ipak, možda ste takođe čuli da pšenica ima mnoge nutritivne prednosti.
Šta je pšenica?
Postoje dve glavne vrste pšenice. Najčešći tip je hleb ili obična pšenica, takođe poznata kao Triticum aestivum vulgare. Durum pšenica, ili Triticum turgidum durum, je druga vrsta. Većina testenina se pravi od durum pšenice.
Kada je pšenica problem?
Pšenica može biti problematična zbog glutena koji se nalazi u njoj. Gluten je protein koji može izazvati neželjene efekte kod nekih ljudi. Ali većina ljudi može jesti gluten bez ikakvih problema.
Neke bolest/stanja povezani sa pšenicom uključuju: celijakiju, alergiju na pšenicu, osetljivost na gluten bez celijakije.
Zašto su integralne žitarice bolje?
Verovatno ste čuli da su integralne žitarice bolje za vas. Ali šta su integralne žitarice?
Zrna pšenice imaju tri dela:
· Mekinje: spoljni sloj
· Klica: jezgro jezgra
· Endosperm: skrobni srednji sloj.
Da bi se napravilo belo brašno, zrno pšenice se odstranjuje od mekinja i klica i ostavlja samo endosperm. Slojevi koji se uklanjaju bogati su vlaknima, vitaminima, antioksidansima, fitokemikalijama i mineralima. Endosperm sadrži samo proteine, ugljene hidrate i mali broj B vitamina i minerala.
Smernice o ishrani iz SAD-a od 2020. do 2025.g. preporučuju 3-5 porcija žitarica dnevno.
Zdravstvene prednosti pšenice
Pšenica je dobar izvor ugljenih hidrata i nekih vitamina i minerala. Cela pšenica ima mnogo prednosti za vaše zdravlje.
Visok sadržaj ugljenih hidrata. Vašem telu su potrebni ugljeni hidrati da bi pravilno funkcionisalo pre svega jer daju energiju organizmu.
Sadrži proteine. Sadržaj proteina se razlikuje među vrstama pšenice. Tvrđa pšenica poput durum, koja se koristi za testenine, sadrži više proteina. Proteini mogu činiti između 8,5% do 15% suve težine pšenice.
Važan izvor minerala. Pšenica sadrži mnogo minerala. Koncentracija minerala u pšenici je određena tipom, zemljištem, klimom i poljoprivrednim praksama, kao što je organska poljoprivreda. Integralno pšenično brašno je bogatije mineralima i vitaminima od belog brašna.
Istraživači kažu da konzumiranje određenih vrsta brašna od celog zrna može da vam obezbedi više od 70% dnevnog preporučenog unosa sledećih minerala: selen, gvožđe, magnezijum, mangan, cink, bakar, fosfor.
Sadrži Antioksidanse. Cela zrna sadrže antioksidante. To su supstance koje mogu odložiti ili sprečiti neke oblike oštećenja ćelija. Najbolji način da dobijete antioksidante je da jedete hranu koja je njima bogata.
Brašno od celog zrna sadrži mnoge antioksidante, uključujući: fenolne kiseline, feruličnu kiselinu, flavonoide, lutein i dr. Ovi antioksidansi se uglavnom nalaze u sloju klica zrna pšenice. Dakle, naći ćete ih u integralnom brašnu, ali ne u belom brašnu.
Ima visok sadržaj vlakana. Cela zrna su bogata vlaknima koja čine da se osećamo sito i poboljšavaju varenje.
Izvor:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-wheat