You are here

L-Phenylalanine

Proizdođač: 
Šifra:
1783
Ukratko:
Dodatak ishrani koji sadrži esencijalnu aminokiselinu L-fenilalanin Saznaj više
1.890,00 RSD

Možete poručiti i telefonom od 8-16h

021/820-555 062/111-0-999
0
Ocena

L-Phenylalanine

  • 500 mg aminokiseline L-fenilalanina u dnevnoj dozi

  • 100 dnevnih doza u pakovanju

  • Prekursor tirozina

 

L-fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se u organizam može uneti jedino hranom ili dodacima ishrani. Primarni izvor fenilalanina iz hrane su meso i mlečni proizvodi, a u manjim količinama mogu se naći u pšeničnim i ovsenim klicama.

Fenilalanin je prekursor tirozina i pospešuje funkciju tiroidne žlezde, kao i funkciju kateholaminskih neurotransmitera (epinefrin, norepinefrin, dopamin i tiramin), čiji je nivo izuzetno mali u stanjima depresije. Fenilalanin ima ulogu u proizvodnji melanina, a osobe koje ne mogu da konvertuju fenilalanin u tirozin imaju nasledni metabolički poremećaj koji se zove fenilketonurija. Za pravilan metabolizam fenilalanina neophodno je prisustvo vitamina i minerala, a obavezni su B6, B3, C, bakar i gvožđe.

Fenilalanin može da prođe kroz krvno-moždanu barijeru, pa stoga ima uticaja na hemijske procese u mozgu. Pošto deluje na neurotransmitere, njegova suplementacija može da bude u svojstvu antidepresiva, a može da ublaži i neurološke probleme i hronične bolove. Kod depresivnih stanja nivoi neurotransmitera serotonina i norepinefrina su niski, a fenilalanin zajedno sa tirozinom može da utiče na njihovu produkciju i time pomogne u ublažavanju depresije.

Kod osoba koje pate od hroničnih bolova smanjena je aktivnost endorfina u krvi i moždano-kičmenoj tečnosti. Fenilalanin može da pomogne u uspostavljanju normalanog nivoa endorfina i time pomogne organizmu da prirodnim putem eliminiše bol. Dejstvo fenilalanina u ublažavanju bola nije trenutno kao kod analgetika i sličnih lekova, već nastupa posle tri do četiri dana, a u nekim slučajevima i tri do četiri nedelje. Nekima je dovoljno da ga uzimaju tokom jedne nedelje u mesecu, a drugima je potrebna neprekidna terapija.

 

Fenilalanin se može preporučiti u cilju sprečavanja deficijencije nutrijenata koji su portebni za:

- proizvodnju tirozina za zdravlje nervnog sistema i tiroidne funkcije

- podizanje nivoa kateholaminsih neurotransmitera koji su u deficitu kod depresivnih stanja - neurološka stanja vezana za pojavu multipleks skleroze i Parkinsonove bolesti

- povećanje nivoa neurotransmitera koji pojačavaju apetit kod anoreksije

- ublažavanje bolova kod povreda, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, bolova u krstima, migrena, grčeva u nogama i mišićima, postoperativnih bolova i neuralgija

 

Veličina doze: 1 kapsula

Aktivni sastojak:

1 kaps.

%NRV*

L-fenilalanin

500 mg

**

*NRV –nutritivna referentna vrednost, **-NRV nije ustanovljena.

 

Sastojci: L-fenilalanin, kapsula: želatin; sredstvo protiv zgrudvavanja: magnezijum-stearat. Alergeni: proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju MLEKO, JAJA, PŠENICA i SOJA.

Doziranje i način upotrebe: Odrasli 1 kapsula dnevno.

Upozorenje: osobe mlađe od 18 godina, trudnice i dojilje, osobe koje imaju zdravstvene tegobe, neko dijagnostikovano oboljenje i/ili koriste lekove, pre upotrebe preparata treba da se posavetuju sa lekarom ili farmaceutom. Poseban oprez se savetuje osobama obolelim od fenilketonurije, šizofrenije, vitilinga ili hipertenzije. Preparat se ne preporučuje osobama koje koriste neselektivne inhibitore MAO i neuroleptičke lekove. Prekinuti upotrebu i potražiti pomoć lekara ako se jave neželjene reakcije. Ne korititi ako je pakovanje oštećeno. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.

Napomene: Dodaci ishrani ne mogu se koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav nači života. Pre upotrebe konsultovati lekara/farmaceuta.

Način čuvanja: Čuvati u dobro zatvorenom originalnom pakovanju, na suvom i tamnom mestu zastičenom od svetlosti i vlage na sobnoj temperaturi do 25°C. Držati van domašaja dece! Ne koristiti ako je originalno pakovanje oštećeno.

Zemlja porekla: EU

Uvoznik i distributer: Lama doo, Beograd, Srbija

Slični proizvodi

Upozorenje

Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze
se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani.

Napomena

Preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Cene

Cene su maloprodajne sa uračunatim PDV-om. Cene se mogu promeniti bez prethodne najave.

Opis i fotografije

Pansport nastoji da opisi proizvoda i fotografije  budu što precizniji, ali ne odgovara za eventualne greške