You are here

Ultra CoQ10

Proizdođač: 
Šifra:
327
Ukratko:
Dodatni izvor biološki aktivnog jedinjenja sa antioksidantnim osobinama koenzima Q10 i kardioprotektivni dodatak ishrani. Saznaj više
3.390,00 RSD

Možete poručiti i telefonom od 8-16h

021/820-555 062/111-0-999
0
Ocena

Ultra CoQ10

  • prirodan i delotvoran antioksidant
  • podrška kardiovaskularnom zdravlju i funkciji
  • jedan od najbolje istraženih suplemenata
  • preparat garantovane čistoće i koncentracije

Koenzim Q10 ili ubihinon je supstanca koja se normalno nalazi u našem organizmu i zadužena je prvenstveno za proizvodnju energije, odnosno deluje kao katalizator i omogućava pretvaranje hrane u odgovarajući i iskoristiljiv oblik energije. To se dešava u mitohondrijama svake ćelije našeg organizma. Q10 učestvuje još i u proizvodnji nekoliko enzima koji su neophodni za stvaranje energetskog molekula ATP, čijim se sagorevanjem dobija energija.

Pored toga, on je izuzetno jak antioksidans koji efektivno utiče na usporavanje procesa starenja. Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala, koji dovode do prevremenog starenja, uništavaju zdrave stanice i povećavaju rizik od mnogih bolesti. Sa starenjem organizam proizvodi sve manje koenzima Q10, čak do 80%. S obzirom da je direktno povezan sa proizvodnjom energije, stručnjaci smatraju da je njegov nedostatak jedan od faktora starenja organizma i pojave bolesti vezanih za proces starenja. Q10 je važan za održavanje zdrave intraćelijske aktivnosti, a neki stručnjaci njegovo dejstvo porede sa dejstvom vitamina E, jednim od najefikasnijih antioksidanata. U brojnim studijama koje se bave izučavanjem koenzima Q10, pokazalo se da Q10, zajedno sa glutationom i selenom, utiče na obnavaljanje vitamina E i omogućava mu da ostane duže aktivan u organizmu.

Najpoznatiji njegov efekat je zaštitni efekat na krvne sudove. On povećava elastičnost krvih sudova i sprečava oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola), što sprečava stvaranje tzv. plaka, koji leži u osnovi ateroskleroze. Ateroskleroza je početak gotovo svih kardiovaskularnih bolesti, kao što su visok krvni pritisak, angina pektoris, infarkt srca ili mozga, bubrežna oboljenja. S obzirom da su KVS bolesti sve učestalije, upravo ovaj njegov efekat je razlog sve veće upotrebe koenzima Q10.

Medicinska istraživanja su pokazala da koenzim Q10, kao dodatak ishrani, ima sledeća dejstva na funkcije i bolesti srca:

  • sprečavanje ateroskleroze
  • snižavanje visokog krvnog pritiska
  • poboljšanje poremećaja srčanog ritma
  • jačanje oslabljenog srčanog mišića
  • smanjenje rizika od infarkta i angine pektoris
  • smanjenje rizika kod operacija na srcu (bypass, srčani zalisci i dr.)

Dokazano je značajan i za imunitet, odnosno za borbu protiv patogena. Ovaj efekat ostvaruje ubrzavajući imuni odgovor na viruse i bakterije koji dospevaju u naš organizam. Unos koenzima Q10 daje energiju, poboljšava moždane aktivnosti i pamćenje, poboljšava fizičku izdržljivost, zbog čega je posebno zanimljiv sportistima.

Naučne studije su potvrdile i njegov efekat, koji se ostvaruje visokim dozama koenzima Q10, u usporavanju razvoja Parkinsonove bolesti, čak i za 40%. Pokazao je pozitivan efekat i na alergije, hronični umor, Alchajmerovu bolest, redukciju telesne težine, migrene, kao i poboljšanje kvaliteta semene tečnosti. Pored toga, nedostatak koenzima Q10 u organizmu dovodi do slabljenja imunološkog sistema, paradentopatije, malaksalosti i gojenja.

Brzina delovanja koenzima Q10 je različita i zavisi od stepena nedostatka, pa je tako organizmu sa malim nedostatkom potrebno čak tri ili više meseci za vidljivi efekat, dok u slučaju većeg nedostatka Q10 već posle nekoliko dana primene dolazi do vidnog poboljšanja. Važno je znati da Q10 koji se kao dodatak hrani unese u organizam ne utiče na nivo Q10 u krvi koji je stvoren u organizmu, znači ne zaustavlja vlastitu sintezu nego samo dopunjuje taj nivo. Starenjem se smanjuje mogućnost vlastite sinteze koenzima Q10.

Maksimalna koncentracija koenzima Q10 u organizmu je između 22 i 25 godine. Posle 35 godine dolazi do značajnog pada njegove koncentracije, što se povezuje sa slabljenjem funkcije jetre. Sa 40 godina se u organizmu nalazi čak 30% manje koenzima Q10. Tada se savetuje obavezno uzimanje koenzima Q10 u obliku dijetetskog suplementa.

Do pada njegove koncentracije dovode i loša ishrana, stres, infekcije, hronične terapije, kao i neki lekovi ( npr. Statini - lekovi koji se koriste za smanjenje povećanog holesterola u organizmu). I u ovim slučajevima se savetuje njegovo uzimanje putem dijetetskih suplemenata.

Koenzim Q10 je liposolubilan, što znači da se bolje rastvara i apsorbuje u prisustvu masti. Zato neki suplementi uz Q10 sadrže još i lecitin ili neku drugu masnoću, ili se nalaze u obliku uljanih gelkapsula i ulju od sojinog zrna.

Nutritivne vrednosti:

Aktivna komponenta:

1 kapsula

%PDU*

Koenzim Q10

100mg*

**

*= PDU preporuceni dnevni unos **=PDU nije utvrđen

Sastojci: Koenzim Q10; pirinčano brašno, želatin, zgušnjivač (natrijum-karbioskimetilceluloza), trigliceridi srednjeg lanca, stabilizator (magnezijum-streat), sredstvo protiv zgrudvavanja (silicijum-diksid).

Način upotrebe: 1 kapsula dnevno uz obrok. Doziranje se može prilagoditi prema preporuci lekara.

Upozorenje: Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na neki od sastojaka. Trudnice i dojilje, kao i osobe koje planiraju da idu na opraciju ili su na terapiji lekovima, treba da konsultuju lekara pre upotrebe ovog proizvoda. Ako dođe do neželjenih reakcija, odmah prekinuti uzimanje proizvoda i konsultovati lekara.

Napomena: Dodaci ishrani ne predstavljaju zamenu za raznovrsnu ishranu. Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza.

Informacije o alergenima: Proizvod može da sadrži tragove MLEKA, JAJA, SOJE, LJUSKARA, RIBE, JEZGRASTOG VOĆA i KIKIRIKIJA.

Način čuvanja: Čuvati na suvom mestu na temperaturi do 25°C, van domašaja dece! Ne koristiti ako je originalna folija pocepana.

Slični proizvodi

Upozorenje

Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze
se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani.

Napomena

Preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Cene

Cene su maloprodajne sa uračunatim PDV-om. Cene se mogu promeniti bez prethodne najave.

Opis i fotografije

Pansport nastoji da opisi proizvoda i fotografije  budu što precizniji, ali ne odgovara za eventualne greške