You are here

Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline - Omega 3

Esencijalne masne kiseline se ne sintetišu u našem telu i jedini način da ih obezbedimo je unos hrane bogate ovim mastima i suplementacija.

Veoma je važno razlikovati zasićene i nezasićene masti, odnosno loše i dobre masti. Loše masti su nam potrebne u najminimalnijim količinama i ne predstavljaju izvor energije, a čest su uzrok mnogih bolesti, kao što su npr. gojaznost i kardiovaskularne bolesti, dok dobre masnoće  (Omega 3) predstavljaju izvor energije (pored ugljenih hidrata).

Funkcije dobrih masti i uticaj na zdravlje

Saznaj više

Dobre masnoće čiste holesterol iz krvnih sudova i upravo iz tog razloga su odlična prevencija za kardiovaskularne bolesti. Po pravilu su loše masti životinjskog porekla, dok su dobre masti uglavnom biljnog porekla (sem omega 3 - ribljeg ulja). Pored navedenog, dobre masti utiču i na imunitet, zdravlje kože, kose i noktiju, mogu poboljšati koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, održati hormonsku ravnotežu.

Riblje ulje 

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja. 

Laneno ulje 

Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
Konzumacija lana može osnažiti imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dečji mozak najbrže raste – pre rođenja te u ranom detinjstvu, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine.

Omega 3 masne kiseline - Istraživanja 

Prema istraživanjima koja su objavljena u američkom časopisu American Jurnal of Clinical Nutrition navedeno je da Omega-3 iz ribljeg ulja mogu da povećaju mineralnu gustinu u kostima i na taj način da doprinesu povećanju koštane mase kod muškaraca u razvoju. Istraživanje je ukazalo na to da kada je pojačan unos omega 3 masti u ishrani muškaraca od 22 godine došlo je do povećanja gustine kostiju u telu i kičmi nakon dve godine sprovođenja ovog načina ishrane. Dakle ukoliko se unosi dovoljna količina omega 3 masti može se sprečiti pojava osteoporoze u budućnosti. Iako se ova bolest vezuje za žene, muškarci takođe obolevaju od osteoporoze uzrokovane nedovoljnom fizičkom aktivnošću, pušenjem i korišćenjem sredstava za smanjenje lučenja želudačne kiseline. 

Dalja istraživanja omega 3 masti su uključila 55 zdravih odraslih ljudi. Analiziran je uticaj omega 3 na mozak i moždanu materiju. Nakon pregleda magnetnom rezonancom (osobe koje su u ishrani imale veću zastupljenost omega 3 masti) ustanovljeno je da povećani unos omega 3 dovodi do povećanja obima moždane materije u delu mozga koji je zadužen za raspoloženje i emocije. Takođe je ustanovljena korelacija između nivoa omega 3 masti u krvi i pozitivnog pogleda na život. Osobe sa nižim nivoima omega 3 u krvotoku će biti mnogo impulsivnije i imati negativan pogled na život u odnosu na osobe sa višim nivoima omega 3, koje će imati pozitivan životni pogled. Dakle analiziranja omega 3 su ukazala na to da one imaju značajnu ulogu u strukturiranju i unapređenju funkcije mozga koja se odnosi na raspoloženje.

Omega 3 masne kiseline u borbi protiv raka

Omega 3 masne kiseline takođe sprečavaju rak debelog creva kod muškaraca za 66%. S obzirom da su u ishrani ljudi iz Azije i Afrike u velikoj meri zastupljene omega 3 masti (riba,laneno ulje) procenat oboljevanja od raka je najniži u svetu.

One sprečavaju pojavu raka prostate. Istraživači sa Instituta iz Stokholma su ispitivali i pratili način ishrane 1500 muškaraca sa kancerom prostate i više od 1100 bez ove bolesti. Nalazi istraživanja su ukazali na to da se kod onih muškaraca koji su jeli lososovo meso (bogato omega 3 mastima) bar jedanput nedeljno rizik od dobijanja kancera smanjio za 42%. Kod druge grupe ispitanika (oni koji nisu imali zastupljen ovaj tip mesa u ishrani) rizik je ostao nepromenjen. Smatra se da je ova reakcija i uticaj omega 3 uzrokovan dejstvom tzv.Cox-2 gena. On zapravo postoji kod 60% populacije i smatra se da on poboljšava efiikasnost dejstava omega 3 masti. Pored te činjenice ukoliko se unosi dovoljna količina ribe koja sadrži omega 3 redukuje se rizik od dobijanja raka prostate i kod dela populacije koja ne sadrži ovaj specifični gen.

Esencijalne masne kiseline, Omega 3 masti ne samo da smanjuju rizik od pojave raka prostate one takođe dramatično smanjuju rizike i od pojave raka dojke, srčanih oboljenja, depresije i mnogih drugih bolesti i poremećaja u našem telu.

Omega-3 Fish Oil

  1000 mg prečišćenog ribljeg ulja podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška mentalnim funkcijama, zdravlju kože i kose za jačanje imuniteta i opšteg stanja organizma Sve veći broj istraživanja otkriva značajan uticaj Omega-3 masnih kiselina na opšte zdravlje ljudskog organizma, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema, psihičko zdravlje, a čak imaju znatan uticaj i na održavanje zdrave kože i kose. Omega 3 masne kiseline su veoma je blagotvorne za srce, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 11.323 pacijenta koji su preživeli infarkt a prilikom kog je utvrđeno da riblje ulje smanjuje mogućnosti ponovnog srčanog udara. Naučnici su prve pozitivne rezultate otkrili posle svega 90 dana. Time je odbranjena teza da riblje ulje smanjuje rizik od smrtonosne aritmije i isprekidanog rada srca. Takođe riblje ulje povećava nivo dobrog holesterola, onog koji skida masne naslage sa zidova krvnih sudova i tako omogućava neometan protok krvi i smanjuje trigliceride. Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane neophodan za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Riblje ulje sadrži eikozapentaensku kiselinu (EPA), dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri.   Nutritivna vrednost 100 g 1 kapsula Energija 3115 kJ/754 kcal 52 kJ/13 kcal Masti, od toga: -od toga zasićene 73,80 g 20,26 g 1,24 g 0,34 g Ugljeni hidrati, od toga: -od toga šećeri 7,56 g <0,5 g 0,13 g <0,5 g Proteini 15,02 g 0,3 g So 0,38 g 0,007 g Aktivni sastojak U 100g 1 kapsula Omega-3 riblje ulje, od toga: - EPA (eikozapentaenska kiselina) - DHA (dokozaheksaenska kiselina) 74,63 g 13,43 g 8,96 g 1000 mg* 180 mg* 120 mg*     Sastojci: riblje ulje (standardizovano na 18% EPA i 12% DHA) (antioksidans: ekstrakt bogat tokoferolima), kapsula: želatin (goveđi), humektant: glicerol.   Način upotrebe: 1 kapsula dnevno sa dosta vode ili neke druge tečnosti.   Upozorenja: Pre upotrebe proizvoda se treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni osobama osetljivim na neki od sastojaka. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti.   Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati van domašaja dece.   Informacije o alergenima: proizvod sadrži riblje ulje. Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju gluten, soja, mleko, riba, susam i školjkaši i ostali mekušci.   Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, udaljen od direktnog uticaja sunca, na sobnoj temperaturi.  
Omega 3

Omega 3

1000 mg prečišćenog ribljeg ulja podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška zdravom vidu, kostima Podrška mentalnim funkcijama   Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. 6PAK Omega3 – dijetetski dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja predstavlja dopunu ishrani Omega3 masnim kiselinama (EPA i DHA) i vitaminom E. Doprinosi smanjenju rizika od obolenja kardiovaskularnog sistema i povećanju psiho-fizičkog opšteg zdravlja. Optimalni rezultati se dobijaju dnevnim unosom 250mg EPA i DHA.   DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga i normalne funkcije vida. EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca.   Nutritivne informacije: Jedna doza (1 kapsula) Riblje ulje 1000 mg EPA 180 mg DHA 120 mg Vitamin E 0,74 mg (6%)* *PDU – preporučeni dnevni unos, odnosi se na dnevni unos od 2000kcal.     Upotreba: Jednu kapsulu dnevno, nemojte žvakati. Povećati dnevni unos vode tokom korišćenja proizvoda.   Upozorenje: Ne uzimati više od preporučene doze. Ne preporučeje se mlađim od 18 godina, trudnicama ili dojiljama. Čuvati van domašaja dece.   Alergen info: u proizvodnom pogonu se proizvode i proizvodi koji sadrže mleko, jaja, soju, gluten, kikiriki i ljuskare.   Čuvanje: na suvom i hladnom mestu (ne u frižideru).   Poreklo: EU Uvoznik: Fitco d.o.o. Novi Sad

Omega-3 Fish Oil 1000 mg

podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška zdravom vidu, kostima utiče na bolji rad pankreasa, žučne kese i jetre zdravlje kože i kose   Omega-3 Fish Oil 1000 mg je proizvod koji nam stiže iz Natrol-a, čije su osnovne karakteristike: potpomaže održavanje zdravlja srca, odličan je izvor Omega-3 masnih kiselina EPA ( eikozapentaenske kiseline ) i DHA ( dokozaheksaenske kiseline ), sadrži riblje ulje.   Limunovo ulje utiče pozitivno na rad pankreasa, žučne kese i jetre, a doprinosi i boljem varenju. Sve veći broj istraživanja otkriva značaj Omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema, psihičko zdravlje, a čak imaju znatan uticaj i na održavanje zdrave kože i kose. Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. Namena: dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja.   Sadržaj aktivnih sastojaka 100 g 1 kaps. %PDU Omega-3 riblje ulje (inćun, bakalar, skuša, sardina) - EPA (eikozapentaenska kiselina) - DHA (dokozaheksaenska kiselina) 66,67g 12 g 8 g 1000mg 180mg 120mg * * * PDU=Preporučeni dnevni unos; *PDU nije ustanovljen   Sastojci: Omega-3 riblje ulje (inćun, bakalar, skuša, sardina), kapsula – želatin (goveđi), voda, glicerin, prirodno ulje limuna i antioksidans – mešavina prirodnih tokoferola (iz soje).   Način upotrebe: 1 kapsula dnevno uz obrok.   Upozorenje: Ne preporučuje se osobama preosetljivim na neki od sastojaka. Trudnice, dojilje i osobe koje imaju dijagnostikovano neko oboljenje, sumnjaju na bolest ili koriste lekove, pre upotrebe treba da konsultuju lekara ili farmaceuta. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti! Ukoliko pakovanje sadrži adsorbere vlage (vidno se razlikuju od proizvoda)-ne jesti ih!   Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu. Čuvati van domašaja dece.   Informacije o alergenima: SADRŽI RIBLJE ULJE I SOJU.   Način čuvanja: Čuvati na hladnom I suvom mestu, daleko od direktnih uticaja svetlosti.   Zemlja porekla: SAD Uvoznik: Pansport d.o.o. Veternik
Omega-3 Gold

Omega-3 Gold

  EPA/DHA sa vitaminom E Destilovano riblje ulje Podrška kardiovaskularnom sistemu Zdrava funkcija zglobova i zaštita ligamenata Jačanje imuniteta Dodatna energija   Omega-3 Gold je prirodni dodatak ishrani u gel kapsulama ispunjenim najkvalitetnijim esencijalnim omega-3 masnim kiselinama (EPA, DHA). Gel kapsule sprečavaju oksidaciju sadržaja.   Većina populacije u svoju ishranu ne uključuje dovoljne količine omega-3 kiselina, kojima obiluje riblje ulje. Dnevna doza Maxler Omega-3 Gold proizvoda poboljšava zdravlje i funkciju kože, kostiju, vida, srca i mozga. Pokazano je i da omega-3 smanjuje povišeni nivo triglicerida (masti u krvi) i smanjuje ukupni nivo holesterola, podmazuje zglobove, istovremeno smanjujući ukočenost i bol i pozitivno utiče na funkciju pluća. Maxler-ov visokokvalitetni proizvod je lak za varenje i ne stvara neprijatnost prilikom konzumiranja.   Za celokupno dobro zdravlje i izgled, preporučljivo je uvrstiti Omega-3 u svakodnevnu suplementaciju.   Aktivna komponenta 100 g 1 kapsule 3 kapsule %NRV (1-3 laps.) Riblje ulje od čega EPA od čega DHA 74,5 g 13,4 g 8,9 g 1000 mg 180 mg 120 mg 3000 mg 540 mg 360 mg * * * Vitamin E (α-TE) 0,2 g 3 mg 9 mg 25-75% NRV – nutritivna referentna vrednost. *NRV = nije ustanovljena.   Doziranje i način upotrebe: uzimati 1 kapsulu 1-3 puta dnevno, najbolje uz obrok.   Sastojci: RIBLJE ULJE, želatin, humektansi (glicerol), prečišćena voda, D-α-tokoferol.   Alergeni: sadrži RIBU.   Napomena: dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života.   Upozorenja: trudnice i dojilje ne treba da koriste doze veće od preporučenih. Preparat ne treba da koriste osobe koje su preosetljive na neki od sastojaka. Osobe koje imaju neko dijagnostikovano oboljenje i/ili koriste lekove, pre upotrebe ovog preparatatreba da se posavetuju sa lekarom ili farmaceutom. Osobe sa poremećajima koagulacije krvi i poremećajima sa sklonošću ka krvarenju, treba da koriste preparat uz oprez i uz dogovor sa lekarom. Mesec dana pre hirurške intervencije treba prekinuti primenu preparata. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.   Način čuvanja: čuvati na temperaturi nižoj od 21ºC, zaštićeno od toplote, svetlosti i vlage. Čuvati van domašaja dece.   Zemlja porekla: Nemačka Uvoznik: Lama d.o.o. Beograd
Omega 3-6-9 Complex

Omega 3-6-9 Complex

unapređenje zdravlja kože i kose sa ribljim uljem destilovanim za čistoću prijatna aroma limuna   Natrol Omega 3-6-9 kompleks sa prirodnim uljem limuna, u svom sastavu kombinuje riblje ulje, laneno ulje i ulje semena boraga u izbalansiranoj formuli koja je podrška kardiovaskularnom zdravlju, kao i kognitivnim tj. umnim funckijama, uz očuvanje zdrave kože i kose. Natrol Omega 3-6-9 je molekularno destilovan proizvod kako bi došlo do eliminacije pesticida, teških metala i PCBs (polihlorovani bifenili). Limunovo ulje utiče pozitivno na rad pankreasa, žučne kese i jetre, a doprinosi i boljem varenju. Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja. Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na Vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora. Konzumacija lana može osnažiti imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dečji mozak najbrže raste – pre rođenja te u ranom detinjstvu, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa. Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine.   Namena: dodatak ishrani na bazi omega 3-6-9 masnih kiselina.   Sadržaj aktivnog sastojka 100 g 1 kapsula 2 kapsule Omega-3 riblje ulje (iz inćuna, bakalara, skuše i sardine) -EPA (eikozapentaenska kiselina) -DHA (dokozaheksaenska kiselina) 22.61 g 3,96 g 2,54 g 400 mg 70 mg 45 mg 800 mg 140 mg 90 mg Ulje semena lana (Linum usitatissimum) -Alfa-linoleinska kiselina -Oleinska kiselina -Linolna kiselina 22.61 g 11,30 g 3,39 g 2,83 g 400 mg 200 mg 60 mg 50 mg 800 mg 400 mg 120 mg 100 mg Ulje semena boraga (Borago officinalis) -Linolna kiselina -Gama-linoleinska kiselina -Oleinska kiselina 22.61 g 7,24 g 3,96 g 3,11 g 400 mg 125 mg 70 mg 55 mg 800 mg 250 mg 140 mg 110 mg   Sastojci: omega-3 riblje ulje (inćuni, bakalar, skuša, sardine); ulje semena lana (Linum usitatissimum); ulje semena boraga (Borago officinalis); kapsula – želatin (goveđi); humektant – glicerol; voda; prirodno limunovo ulje; konzervans -mešavina prirodnih tokoferola.   Način upotrebe: 1 kapsula 2 puta dnevno, uz obrok.   Upozorenje: Preprat se ne preporučuje deci, trudnicama I dojiljama, kao ni osobama preosetljivim na neki od sastojaka proizvoda. Osobe koje imaju neko dijagnostikovano oboljenje (hemofilija), koriste lekove (pre svega varfarin) I/ili se spremaju za hiruršku intervenciju, pre upotrebe preparata treba da se posavetuju sa lekarom ili farmaceutom. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.   Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu I uravnoteženu ishranu. Čuvati van domašaja dece.   Informacije o alergenima: sadrži ribu (inćuni, sardine) i soju.   Način čuvanja: Čuvati na suvom i hladnom mestu.   Zemlja porekla: SAD Uvoznik: Pansport d.o.o. Veternik
Omega 3-6-9 1000 mg

Omega 3-6-9 1000 mg

Esencijalne masne kiseline Podrška zdravlju srca i krvnih sudova Masne kiseline biljnog porekla (laneno ulje, kanola, ulje bundeve, ulje noćurka, ulje crne ribizle)   Now Foods Omega 3-6-9 su nezasićene masne kiseline biljnog porekla. U ovom preparatu omega 3 esencijalne masne kiseline potiču iz lanenog, kanola i bundevinog ulja, omega 6 iz ulja žutog noćurka, bundeve i crne ribizle, a neesencijalna masna kiselina omega 9 (oleinska kiselina) iz kanola i lanenog ulja. Pravilnom ishranom se može uneti u organizam dovoljna količina masnih kiselina, ali to često nije slučaj, pa organizam ne uživa u punoj meri brojne koristi od njih. Nezasićene masne kiseline redukuju mogućnost pojave koronarne bolesti srca, jer smanjuju depoe masti i regulišu metabolizam holesterola, regulišu cirkulaciju i smanjuju visok krvni pritisak. Deluju pomoću prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa, naročito srca, krvnih sudova i kože i utiču na funkcionisanje imunološkog sistema. Prostaglandini imaju još antiinflamatorno dejstvo zahvaljujući kojem olakšavaju bolove i upale kod ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Masne kiseline regulišu metabolizam holesterola, što podrazumeva prenošenje, pretvaranje u druge supstance, deponovanje i sekreciju. Na taj način one pomažu dobrom (HDL) holesterolu da se neometano kreće krvotokom i da se pretvara u so žučne kiseline. Ako je ovaj proces ometen, nastaju degenerativna stanja na srcu i arteriji. U nekim studijama ističe se njihovo antikancerogeno dejstvo, ali to nije potvrđeno većim brojem naučnih studija. Namena: Dodatak ishrani za odrasle sa omega -3, -6 i -9 masnim kiselinama. Aktivni sastojci   2 meke kapsule %NRV* Hladno ceđeno laneno ulje (Linum usitatissimum) 1400 mg * Hladno ceđeno ulje iz semena žutog noćurka (Oenothera biennis) 300 mg * Hladno ceđeno ulje iz semena kanole (Brassica napus) 260 mg * Hladno ceđeno ulje iz semena crne ribizle (Ribes nigrum) 20 mg * Hladno ceđeno ulje iz semena bundeve (Curcubita pepo) 20 mg * *Nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena   Sastojci: Hladno ceđeno laneno ulje, Hladno ceđeno ulje iz semena: žutog noćurka, kanole, crne ribizle i bundeve; goveđi želatin, zgušnjivači: glicerol i guma iz semena rogača, boja: karamel obični.   Način upotrebe: Odrasli: 2 meke kapsule dnevno uz obrok.   Napomene: Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Preparat nije namenjen deci i osobama mlađim od 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama preosetljivim na neki od njegovih sastojaka. Konsultujte lekara oko uzimanja preparata ukoliko imate medicinske probleme ili ste na terapiji lekovima. Čuvati van domašaja dece.   Način čuvanja: Čuvati na suvom i tamnom mestu, na temperaturi do 25°C.   Zemlja porekla: SAD Uvoznik: Limax d.o.o. Beograd
Omega-3 1000 mg

Omega-3 1000 mg

Podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema Za zdravu kožu Podrška mentalnim funkcijama Za zdravlje zglobova Snižavanje lošeg holesterola i triglicerida Šta je Omega 3? Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Masne kiseline se dele prema tome gde im se nalazi prva dvoguba ugljenična veza u odnosu na kraj lanca kiseline koji se označava sa omega. Kod omega 3 (alfa-linolenske kiseline) ta veza se nalazi na trećem ugljenikovom atomu od kraja, a kod omega 6 (linolne kiseline) se nalazi na šestom. Ulje lanenog semena sadrži omega 3, koju organizam prvo konvertuje u EPA ili DHA, masne kiseline dužih lanaca – biološki aktivniji oblik – u cilju stvaranja prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa. Omega 3 iz ribljeg ulja već sadrži oblike EPA i DHA dugih lanaca, pa je put za njihovu upotrebu od strane organizma nešto kraći. Čuvar zdravlja  Sredinom 70-tih godina prošlog veka, tim evropskih naučnika je na Grenlandu izučavao jedinstven način života i navike u ishrani Eskima. U njihovoj ishrani preovlađuju masti i proteini poreklom iz mora, bogate nezasićenim masnim kiselinama. Ishrana im se bazira na tzv. plavoj ribi – kit, losos, sardina, foka i skuša. Naučnicima je neobično bilo to što su ovi ljudi veoma zdravi, naime eskimsko stanovništvo zapadnog Grenlanda gotovo da ne poznaje bolesti srca, moždani udar, lošu cirkulaciju – najčešće bolesti savremene civilizacije. Oni hranom u organizam unose 10 puta više nezasićenih masnih kiselina od stanovnika Evrope, koji u svojoj ishrani uglavnom imaju zastupljene zasićene masne kiseline. Ne samo da ne pate od bolesti srca, već imaju izvanredan ten, čistu kožu, jake zglobove i ligamente, a sve to zahvaljujući ribljem ulju koje sadrži omega 3. Omega 3 je esencijalna masna kiselina Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. Prevencija bolesti  Zbog oksidativnog stresa, koji čoveka prati tokom celog života, organizam se nalazi u stanju neprekidnog samooporavka. Za to su mu potrebne velike količine nezasićenih masti koje učestvuju u ćelijskoj reprodukciji i čine elastičnom i funkcionalnom ćelijsku membranu. Kada je njihova količina dovoljna, srce i kardiovaskularni sistem su rasterećeni i mogu normalno da funkcionišu. U nedostatku dobrih masnoća, organizam je prinuđen da za izgradnju ćelija koristi one loše, zasićene. Kako vremenom zasićene masti preovladaju nad nezasićenim, tako kardiovaskularni sistem biva sve opterećeniji. Rezultati i zaključci izvedeni iz ovih istraživanja doveli su do toga da u jesen 2004. godine FDA prizna značaj i odobri upotrebu omega 3, navodeći da ona služi za redukovanje rizika od koronarnih bolesti srca. Korist koje organizam ima od omega 3 kiselina se ne svodi samo na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Veliki uticaj imaju i kod depresivnih stanja, na vid, imunološki sistem, u toku trudnoće, na zdravlje zglobova, kod migrena i dr. Postoje brojni dokazi da esencijalne masne kiseline imaju pozitivnih efekata kod upalnih povreda zglobova. Jedan od njih je izveštaj fizioterapeuta danskog olimpijskog komiteta koji je sa uspehom tretirao stotine slučajeva hroničnih upalnih povreda kombinovanjem omega 3 i 6, antioksidanata (vitamina A, C i E) i vitamina B-6 sa selenom i cinkom. Odgovor na terapiju se kod sportista javio posle dve do tri nedelje. Tom prilikom je potvrđeno da esencijalne masne kiseline pospešuju proizvodnju prostaglandina koji ublažavaju bolove i upale. Prema rezultatima istraživanja koje je objavio New England Journal of Medicine 1994. godine, osobe koje unose više nezasićenih masnih kiselina ređe oboljevaju od raka pluća i debelog creva, emfizema pluća i bronhitisa, čestih kod pušača, a ne oboljevaju od hronične psorijaze i imaju lepši i svežiji izgled kože. Uz dodatke ishrani koji sadrže riblje ulje, preporučljivo je dodatno uzimati antioksidante, naročito vitamin E da bi se sprečila oksidacija ribljeg ulja u samom organizmu. Zašto NOW Foods Omega 3?  NOW Foods koristi visoko prečišćena ulja najeminentnijih proizvođača sirovina. Molekularno prečišćena (molecularly distilled) omega 3 se proizvodi u Norveškoj koristeći vakuumsku molekularnu destilaciju. Ovakva proizvođačka tehnika garantuje proizvod koji sadrži EPA i DHA velike čistoće, sa visokim procentom prostaglandina, a minimalnim prisustvom nečistoća tipičnih za riblja ulja. Dobija se iz celih sardina, sardela i skuša. Ovo ulje može da sadrži vitamine A i D, ali u procesu prečišćavanja njihova količina se ograničava, pa na kraju sadržaj ovih vitamina u gotovom proizvodu biva zanemarljiv. Gelkapsule u kojima se nalazi ulje iznutra su obložene specijalnim slojem koji dozvoljava da se sadržaj kapsule oslobodi tek kad prođe želudac, što omogućava znatno bolju resorpciju. Kapsule ribljeg ulja su obično providne i mekane na dodir, ali kod pojedinih preparata imaju dodatni sloj od celuloze da bi se sprečila pojava bilo kakvog mirisa, pa su te kapsule mutnije i čvršće na dodir. Zahvaljujući tome i osobe osetljive na miris ribljeg ulja mogu da ga koriste. Omega 3 masne kiseline su važne kao dodatak ishrani, jer pomoću njih nastaju prostaglandini koji pomažu na sledeći način: poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca jačanje imunološkog sistema pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda ublažavanje simptoma osteoporoze smanjenje negativnih efekata hormona kortizola pomoć kod oboljenja nervnog sistema (multipleks skleroza) smanjenje nivoa fibrinogena i prevencija slepljivanja trombocita i tromboze (začepljenja krvnih sudova) Namena: Dodatak ishrani za odrasle sa omega-3 masnim kiselinama.   Aktivni sastojci 2 kapsule % NRV* Koncentrat prirodnog ribljeg ulja Eikozapentaenska kiselina (EPA) Dokozaheksaenska kiselina (DHA) 2000 mg 360 mg 240 mg * * * *Nutritivna referentna vrednost nije ustanovljena   Sastojci: Koncentrat ribljeg ulja, goveđi želatin, zgušnjivač: glicerol, voda, antioksidans: alfa-tokoferol (iz soje).   Način upotrebe: Odrasli: 2 meke kapsule 2 puta dnevno uz obrok.   Napomene: Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Preparat nije namenjen deci i osobama mlađim od 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama preosetljivim na neki od njegovih sastojaka. Konsultujte lekara oko uzimanja preparata ukoliko imate medicinske probleme ili ste na terapiji lekovima. Čuvati van domašaja dece.   Način čuvanja: Čuvati na suvom i tamnom mestu, na temperaturi do 25°C.   Zemlja porekla: SAD Uvoznik: Limax d.o.o. Beograd



omogućio Pansport Forum