You are here

Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline - Omega 3

Esencijalne masne kiseline se ne sintetišu u našem telu i jedini način da ih obezbedimo je unos hrane bogate ovim mastima i suplementacija.

Veoma je važno razlikovati zasićene i nezasićene masti, odnosno loše i dobre masti. Loše masti su nam potrebne u najminimalnijim količinama i ne predstavljaju izvor energije, a čest su uzrok mnogih bolesti, kao što su npr. gojaznost i kardiovaskularne bolesti, dok dobre masnoće  (Omega 3) predstavljaju izvor energije (pored ugljenih hidrata).

Funkcije dobrih masti i uticaj na zdravlje

Saznaj više

Dobre masnoće čiste holesterol iz krvnih sudova i upravo iz tog razloga su odlična prevencija za kardiovaskularne bolesti. Po pravilu su loše masti životinjskog porekla, dok su dobre masti uglavnom biljnog porekla (sem omega 3 - ribljeg ulja). Pored navedenog, dobre masti utiču i na imunitet, zdravlje kože, kose i noktiju, mogu poboljšati koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, održati hormonsku ravnotežu.

Riblje ulje 

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja. 

Laneno ulje 

Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
Konzumacija lana može osnažiti imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dečji mozak najbrže raste – pre rođenja te u ranom detinjstvu, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine.

Omega 3 masne kiseline - Istraživanja 

Prema istraživanjima koja su objavljena u američkom časopisu American Jurnal of Clinical Nutrition navedeno je da Omega-3 iz ribljeg ulja mogu da povećaju mineralnu gustinu u kostima i na taj način da doprinesu povećanju koštane mase kod muškaraca u razvoju. Istraživanje je ukazalo na to da kada je pojačan unos omega 3 masti u ishrani muškaraca od 22 godine došlo je do povećanja gustine kostiju u telu i kičmi nakon dve godine sprovođenja ovog načina ishrane. Dakle ukoliko se unosi dovoljna količina omega 3 masti može se sprečiti pojava osteoporoze u budućnosti. Iako se ova bolest vezuje za žene, muškarci takođe obolevaju od osteoporoze uzrokovane nedovoljnom fizičkom aktivnošću, pušenjem i korišćenjem sredstava za smanjenje lučenja želudačne kiseline. 

Dalja istraživanja omega 3 masti su uključila 55 zdravih odraslih ljudi. Analiziran je uticaj omega 3 na mozak i moždanu materiju. Nakon pregleda magnetnom rezonancom (osobe koje su u ishrani imale veću zastupljenost omega 3 masti) ustanovljeno je da povećani unos omega 3 dovodi do povećanja obima moždane materije u delu mozga koji je zadužen za raspoloženje i emocije. Takođe je ustanovljena korelacija između nivoa omega 3 masti u krvi i pozitivnog pogleda na život. Osobe sa nižim nivoima omega 3 u krvotoku će biti mnogo impulsivnije i imati negativan pogled na život u odnosu na osobe sa višim nivoima omega 3, koje će imati pozitivan životni pogled. Dakle analiziranja omega 3 su ukazala na to da one imaju značajnu ulogu u strukturiranju i unapređenju funkcije mozga koja se odnosi na raspoloženje.

Omega 3 masne kiseline u borbi protiv raka

Omega 3 masne kiseline takođe sprečavaju rak debelog creva kod muškaraca za 66%. S obzirom da su u ishrani ljudi iz Azije i Afrike u velikoj meri zastupljene omega 3 masti (riba,laneno ulje) procenat oboljevanja od raka je najniži u svetu.

One sprečavaju pojavu raka prostate. Istraživači sa Instituta iz Stokholma su ispitivali i pratili način ishrane 1500 muškaraca sa kancerom prostate i više od 1100 bez ove bolesti. Nalazi istraživanja su ukazali na to da se kod onih muškaraca koji su jeli lososovo meso (bogato omega 3 mastima) bar jedanput nedeljno rizik od dobijanja kancera smanjio za 42%. Kod druge grupe ispitanika (oni koji nisu imali zastupljen ovaj tip mesa u ishrani) rizik je ostao nepromenjen. Smatra se da je ova reakcija i uticaj omega 3 uzrokovan dejstvom tzv.Cox-2 gena. On zapravo postoji kod 60% populacije i smatra se da on poboljšava efiikasnost dejstava omega 3 masti. Pored te činjenice ukoliko se unosi dovoljna količina ribe koja sadrži omega 3 redukuje se rizik od dobijanja raka prostate i kod dela populacije koja ne sadrži ovaj specifični gen.

Esencijalne masne kiseline, Omega 3 masti ne samo da smanjuju rizik od pojave raka prostate one takođe dramatično smanjuju rizike i od pojave raka dojke, srčanih oboljenja, depresije i mnogih drugih bolesti i poremećaja u našem telu.

Omega-3 Fish Oil

  1000 mg prečišćenog ribljeg ulja podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška mentalnim funkcijama, zdravlju kože i kose za jačanje imuniteta i opšteg stanja organizma Sve veći broj istraživanja otkriva značajan uticaj Omega-3 masnih kiselina na opšte zdravlje ljudskog organizma, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema, psihičko zdravlje, a čak imaju znatan uticaj i na održavanje zdrave kože i kose. Omega 3 masne kiseline su veoma je blagotvorne za srce, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 11.323 pacijenta koji su preživeli infarkt a prilikom kog je utvrđeno da riblje ulje smanjuje mogućnosti ponovnog srčanog udara. Naučnici su prve pozitivne rezultate otkrili posle svega 90 dana. Time je odbranjena teza da riblje ulje smanjuje rizik od smrtonosne aritmije i isprekidanog rada srca. Takođe riblje ulje povećava nivo dobrog holesterola, onog koji skida masne naslage sa zidova krvnih sudova i tako omogućava neometan protok krvi i smanjuje trigliceride. Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane neophodan za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Riblje ulje sadrži eikozapentaensku kiselinu (EPA), dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri.   Nutritivna vrednost 100 g 1 kapsula Energija 3115 kJ/754 kcal 52 kJ/13 kcal Masti, od toga: -od toga zasićene 73,80 g 20,26 g 1,24 g 0,34 g Ugljeni hidrati, od toga: -od toga šećeri 7,56 g <0,5 g 0,13 g <0,5 g Proteini 15,02 g 0,3 g So 0,38 g 0,007 g Aktivni sastojak U 100g 1 kapsula Omega-3 riblje ulje, od toga: - EPA (eikozapentaenska kiselina) - DHA (dokozaheksaenska kiselina) 74,63 g 13,43 g 8,96 g 1000 mg* 180 mg* 120 mg*     Sastojci: riblje ulje (standardizovano na 18% EPA i 12% DHA) (antioksidans: ekstrakt bogat tokoferolima), kapsula: želatin (goveđi), humektant: glicerol.   Način upotrebe: 1 kapsula dnevno sa dosta vode ili neke druge tečnosti.   Upozorenja: Pre upotrebe proizvoda se treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni osobama osetljivim na neki od sastojaka. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti.   Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati van domašaja dece.   Informacije o alergenima: proizvod sadrži riblje ulje. Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju gluten, soja, mleko, riba, susam i školjkaši i ostali mekušci.   Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, udaljen od direktnog uticaja sunca, na sobnoj temperaturi.  
OMEGA 3

OMEGA 3

1000 mg prečišćenog ribljeg ulja podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška zdravom vidu, kostima Podrška mentalnim funkcijama   Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. 6PAK Omega3 – dijetetski dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja predstavlja dopunu ishrani Omega3 masnim kiselinama (EPA i DHA) i vitaminom E. Doprinosi smanjenju rizika od obolenja kardiovaskularnog sistema i povećanju psiho-fizičkog opšteg zdravlja. Optimalni rezultati se dobijaju dnevnim unosom 250mg EPA i DHA.   DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga i normalne funkcije vida. EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca.   Nutritivne informacije: Jedna doza (1 kapsula) Riblje ulje 1000 mg EPA 180 mg DHA 120 mg Vitamin E 0,74 mg (6%)* *PDU – preporučeni dnevni unos, odnosi se na dnevni unos od 2000kcal.     Upotreba: Jednu kapsulu dnevno, nemojte žvakati. Povećati dnevni unos vode tokom korišćenja proizvoda.   Upozorenje: Ne uzimati više od preporučene doze. Ne preporučeje se mlađim od 18 godina, trudnicama ili dojiljama. Čuvati van domašaja dece.   Alergen info: u proizvodnom pogonu se proizvode i proizvodi koji sadrže mleko, jaja, soju, gluten, kikiriki i ljuskare.   Čuvanje: na suvom i hladnom mestu (ne u frižideru).

Omega-3 Fish Oil 1000 mg

podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema podrška zdravom vidu, kostima utiče na bolji rad pankreasa, žučne kese i jetre zdravlje kože i kose Omega-3 Fish Oil 1000 mg je proizvod koji nam stiže iz Natrol-a, čije su osnovne karakteristike: potpomaže održavanje zdravlja srca, odličan je izvor Omega-3 masnih kiselina EPA ( eikozapentaenske kiseline ) i DHA ( dokozaheksaenske kiseline ), sadrži MEG-3® riblje ulje, pri čemu su destilaciom odstranjeni pesticidi, teški metali i PCBs( polihlorovani bifenili), ovo je potvrđeno od strane US Pharmacopeia. Natrol-ova formula Omega-3 ribljeg ulja 1000mg sada ukljičuje MEG-3® riblje ulje sa dodanim prirodnim uljem limuna. Limunovo ulje utiče pozitivno na rad pankreasa, žučne kese i jetre, a doprinosi i boljem varenju. Sve veći broj istraživanja otkriva značaj Omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema, psihičko zdravlje, a čak imaju znatan uticaj i na održavanje zdrave kože i kose. Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. Preporučena upotreba: uzeti jednu gelkapsulu dnevno uz obrok Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Za jačanje imuniteta može se kombinovati sa Natrol Energizer, za održavanje normalnog niovoa holesterola sa Natrol Cholesterol Balance. Za očuvanje srčanaog mišića i bolju kardiovaskularnu funkciju sa Scitec Garlic&Parsely. Za bolje varenje sa Natrol Diggest Suport. Nutritivna vrednost 1 gelkapsula U 100g Energija 10 kcal/41.8 kJ 585kcal/2447 kJ Proteini 0,4 22,8 Masti - Zasićene masti - Trans masti - Polinezasićene masti - Mononezasićene masti 1 g 0 g 0 g 0.5g 0 g 58.5 0 0 29.3 0 Holesterol 10 mg 585 mg Ugljeni hidrati 0 g 0 g Sastojak 1 gelkapsula U 100g Omega-3 riblje ulje (inćun, bakalar, skuša, sardina) - EPA (eikozapentaenska kiselina) - DHA (dokozaheksaenska kiselina) 1000 mg*   180 mg* 120 mg* 58.5 g   10.5 g 7g Ostali sastojci: želatin (sastojak kapsule), stabilizator: glicerin, voda,mešavina prirodnih tokoferola (kao konzervans), prirodno ulje limuna Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih  institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.
Omega 3-6-9 Complex

Omega 3-6-9 Complex

podrška zdravlju srca imunim funkcijama unapređenje zdravlja kože i kose sa ribljim uljem destilovanim za čistoću prijatna aroma limuna Natrol Omega 3-6-9 kompleks sa prirodnim uljem limuna, u svom sastavu kombinuje riblje ulje, laneno ulje i ulje volujskog uha u izbalansiranoj formuli koja je podrška kardiovaskularnom zdravlju, kao i kognitivnim tj. umnim funckijama, uz očuvanje zdrave kože i kose. Natrol Omega 3-6-9 je molekularno destilovan proizvod kako bi došlo do eliminacije pesticida, teških metala i PCBs (polihlorovani bifenili). Limunovo ulje utiče pozitivno na rad pankreasa, žučne kese i jetre, a doprinosi i boljem varenju. Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja. Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na Vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora. Konzumacija lana može osnažiti imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dečji mozak najbrže raste – pre rođenja te u ranom detinjstvu, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa. Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine. Preporučena upotreba: Uzmite 1 gel kapsulu, dva puta dnevno uz obrok Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Za jačanje imuniteta može se kombinovati sa Natrol Energizer. Za održavanje normalnog nivoa holesterola sa Natrol Cholesterol Balance. Za očuvanje srčanog mišića i bolju kardiovaskularnu funkciju sa Scitec Garlic&Parsely. Za mentalno zdravlje sa Twinlab B50. Sastojak Sadržaj po1 kapsuli Sadržaj u 100 g Energija -kalorije iz masti 56.4 kJ/13,5 kcal 56.4 kJ/13,5 kcal 3063 kJ/733 kcal 3063 kJ/733 kcal Proteini 0.33 g 18,88 g Ugljeni hidrati 0 g 0 g Masti -zasićene masti -trans masti -polinezasićene masti -mononezasićene masti 1.25 g 0 g 0 g 0.5 g 0 g 68 g 0 0 27.1 g 0 g Holesterol 5 mg 282.64 mg Omega-3 riblje ulje (iz inćuna, bakalara, skuše I sardine) -EPA (eikosapentotenska kiselina) -DHA (dokosaheksaenonska kiselina) 400 mg   70 mg 45 mg 22.6 g   3957 mg 2544 mg Laneno ulje (Linum usitatissimum) (seme) -Alfa linoleinska kiselina -Linoleinska kiselina -Oleinska kiselina 400 mg 200 mg 50 mg 60 mg   22.6 g 11306 mg 2826 mg 3391 mg Ulje boraža -GLA (Gama linoleinska kiselina) -Linoleinska kiselina -Oleinska kiselina 400 mg 70 mg 125 mg 55 mg 22.6 g 3957 mg 7066 mg 3109 mg *Referentni dnevni unos nije ustanovljen Ostali sastojci: želatin (sastojak kapsule), stabilizator: glicerin, smeša prirodnih tokoferola (kao konzervans), prirodno limunovo ulje Ne sadrži: kvasac, pšenicu, kukuruz, mleko, jaja, gluten, veštačke boje i arome, dodatni šećer, skrob ili konzervans. Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu . Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih  institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.
Omega 3-6-9 1000 mg

Omega 3-6-9 1000 mg

Esencijalne masne kiseline Podrška zdravlju srca i krvnih sudova Masne kiseline biljnog porekla (laneno ulje, kanola, ulje bundeve, ulje noćurka, ulje crne ribizle) Now Foods Omega 3-6-9 su nezasićene masne kiseline biljnog porekla. U ovom preparatu omega 3 esencijalne masne kiseline potiču iz lanenog, kanola i bundevinog ulja, omega 6 iz ulja žutog noćurka, bundeve i crne ribizle, a neesencijalna masna kiselina omega 9 (oleinska kiselina) iz kanola i lanenog ulja. Pravilnom ishranom se može uneti u organizam dovoljna količina masnih kiselina, ali to često nije slučaj, pa organizam ne uživa u punoj meri brojne koristi od njih. Nezasićene masne kiseline redukuju mogućnost pojave koronarne bolesti srca, jer smanjuju depoe masti i regulišu metabolizam holesterola, regulišu cirkulaciju i smanjuju visok krvni pritisak. Deluju pomoću prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa, naročito srca, krvnih sudova i kože i utiču na funkcionisanje imunološkog sistema. Prostaglandini imaju još antiinflamatorno dejstvo zahvaljujući kojem olakšavaju bolove i upale kod ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Masne kiseline regulišu metabolizam holesterola, što podrazumeva prenošenje, pretvaranje u druge supstance, deponovanje i sekreciju. Na taj način one pomažu dobrom (HDL) holesterolu da se neometano kreće krvotokom i da se pretvara u so žučne kiseline. Ako je ovaj proces ometen, nastaju degenerativna stanja na srcu i arteriji. U nekim studijama ističe se njihovo antikancerogeno dejstvo, ali to nije potvrđeno većim brojem naučnih studija. Preporučena upotreba: 1 kapsula, 2-3 puta dnevno uz obrok Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Za jačanje imuniteta i bolje stanje organizma kombinovati sa Twinlab Dual Tabs. U borbi protiv holesterola i povišenog pritiska kombinovati sa Scitec Garlic and Parsley i/ili Natrol Chplesterol balance         Sastav jedne doze (2 soft gel kapsule)        Količina Ukupno kalorija 20 Kalorije iz masti 20 Ukupno masti 2 g Zasićene masti < 0.5 g Polinezasićene masti 1,5 g Mononezasićene masti < 0.5 g Holesterol 0 mg Laneno ulje (hladno ceđeno, organsko) (Linum usitatissimum) (seme) 1400 mg Jagorčevina (hladno ceđeno) (Oenothera biennis) (seme) 300 mg Ulje kanadske repe (hladno ceđeno) 260 mg Ulje crne ribizle (Ribes nigrum) (seme) 20 mg Ulje semenka bundeve (Curcubita pepo) (seme) 20 mg Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu . Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih  institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.
Omega-3 Fish Oil

Omega-3 Fish Oil

1000 mg prečišćenog ribljeg ulja za zdravlje srca i krvnih sudova za metabolizam masti, snižavanje holesterola i triglicerida, za zglobove, mentalne funkcije i dr. Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuju dotok krvi u mišiće i poboljšavaju ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja. Omega 3 Fish Oil Concentrate je uljni koncentrat zaštićen od štetnog delovanja slobodnih radikala i kiseonika specijalnom OxyGuard kapsulom koja se sastoji od sinergijske mešavine antioksidanata koji sprečavaju oksidaciju ulja - prirodnog vitamina E i u mastima rastvorljivog vitamina C. Preporučena doza: 1 gelkapsula uz svaki obrok (3 gelkapsule dnevno). Podaci o nutritivnoj vrednosti Broj doza po pakovanju: 100  Sastav po 1 soft gel kapsuli količina Kalorija 10kcal Kalorija iz masti 10kcal Ukupno masti 1g Zasićene masti 0g Trans masti 0g EPA (eikozapentaenska kiselina) 270mg DHA (dokozaheksaenska kiselina) 152 mg Vitamin E (D-alfa tokoferol) 3 mg αTE Sastojci: Prečišćeno riblje ulje, želatin, glicerin, prečišćena voda, d-alfa tokoferol Informacije o alergenima: Proizvod sadrži ribu. Može da sadrži i mleko, soju, jaja, ljuskare, jezgrasto voće i kikiriki. Upozorenje: Ne preporučuje se osobama preosetljivim na neki od sastojaka. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina trudnicama i dojiljama. Osobe sa nekim zdravstvenim problemom ili na terapiji lekovima treba da konsultuju lekara pre upotrebe suplementa. Oprez je potreban kod osoba na terapiji varfarinom (zbog mogućeg antitrombotskog delovanja EPA I DHA) i kod osoba koje boliju od hemofilije i dijabetesa. Ako dođe do pojave neželjenih reakcija odmah prekinuti uzimanje I konsultovati lekara. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomene: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih  institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača. Način čuvanja: Čuvati na suvom i hladnom mestu na temperaturi između 15 i 25ºC, van domašaja dece. Ne koristiti proizvod ako je originalno pakovanje oštećeno.  
Omega-3 1000 mg

Omega-3 1000 mg

Podrška zdravlju kardiovaskularnog sistema Za zdravu kožu Podrška mentalnim funkcijama Za zdravlje zglobova Snižavanje lošeg holesterola i triglicerida Šta je Omega 3?  Omega 3 su polinezasićene esencijalne masne kiseline i mogu biti biljnog ili životinjskog porekla. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su: riba, naročito iz hladnih mora, fitoplankton i ulje lanenog semena. Masne kiseline se dele prema tome gde im se nalazi prva dvoguba ugljenična veza u odnosu na kraj lanca kiseline koji se označava sa omega. Kod omega 3 (alfa-linolenske kiseline) ta veza se nalazi na trećem ugljenikovom atomu od kraja, a kod omega 6 (linolne kiseline) se nalazi na šestom. Ulje lanenog semena sadrži omega 3, koju organizam prvo konvertuje u EPA ili DHA, masne kiseline dužih lanaca – biološki aktivniji oblik – u cilju stvaranja prostaglandina, složenih supstanci nalik na hormone koje kontrolišu rad svih organa. Omega 3 iz ribljeg ulja već sadrži oblike EPA i DHA dugih lanaca, pa je put za njihovu upotrebu od strane organizma nešto kraći. Čuvar zdravlja  Sredinom 70-tih godina prošlog veka, tim evropskih naučnika je na Grenlandu izučavao jedinstven način života i navike u ishrani Eskima. U njihovoj ishrani preovlađuju masti i proteini poreklom iz mora, bogate nezasićenim masnim kiselinama. Ishrana im se bazira na tzv. plavoj ribi – kit, losos, sardina, foka i skuša. Naučnicima je neobično bilo to što su ovi ljudi veoma zdravi, naime eskimsko stanovništvo zapadnog Grenlanda gotovo da ne poznaje bolesti srca, moždani udar, lošu cirkulaciju – najčešće bolesti savremene civilizacije. Oni hranom u organizam unose 10 puta više nezasićenih masnih kiselina od stanovnika Evrope, koji u svojoj ishrani uglavnom imaju zastupljene zasićene masne kiseline. Ne samo da ne pate od bolesti srca, već imaju izvanredan ten, čistu kožu, jake zglobove i ligamente, a sve to zahvaljujući ribljem ulju koje sadrži omega 3. Omega 3 je esencijalna masna kiselina Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Zato je važna za normalan razvoj mozga fetusa i njegovo funkcionisanje tokom celog života, kao i za propusnost i elastičnost moždanih ćelija, što ima direktnog uticaja na raspoloženje i na kognitivne funkcije. Obe su veoma važne za fizičko i emocionalno zdravlje, a mogu da spreče i rast tumorskih ćelija i smanje nivo holesterola i triglicerida u krvi stimulišući oksidaciju masti u jetri. Prevencija bolesti  Zbog oksidativnog stresa, koji čoveka prati tokom celog života, organizam se nalazi u stanju neprekidnog samooporavka. Za to su mu potrebne velike količine nezasićenih masti koje učestvuju u ćelijskoj reprodukciji i čine elastičnom i funkcionalnom ćelijsku membranu. Kada je njihova količina dovoljna, srce i kardiovaskularni sistem su rasterećeni i mogu normalno da funkcionišu. U nedostatku dobrih masnoća, organizam je prinuđen da za izgradnju ćelija koristi one loše, zasićene. Kako vremenom zasićene masti preovladaju nad nezasićenim, tako kardiovaskularni sistem biva sve opterećeniji. Rezultati i zaključci izvedeni iz ovih istraživanja doveli su do toga da u jesen 2004. godine FDA prizna značaj i odobri upotrebu omega 3, navodeći da ona služi za redukovanje rizika od koronarnih bolesti srca. Korist koje organizam ima od omega 3 kiselina se ne svodi samo na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Veliki uticaj imaju i kod depresivnih stanja, na vid, imunološki sistem, u toku trudnoće, na zdravlje zglobova, kod migrena i dr. Postoje brojni dokazi da esencijalne masne kiseline imaju pozitivnih efekata kod upalnih povreda zglobova. Jedan od njih je izveštaj fizioterapeuta danskog olimpijskog komiteta koji je sa uspehom tretirao stotine slučajeva hroničnih upalnih povreda kombinovanjem omega 3 i 6, antioksidanata (vitamina A, C i E) i vitamina B-6 sa selenom i cinkom. Odgovor na terapiju se kod sportista javio posle dve do tri nedelje. Tom prilikom je potvrđeno da esencijalne masne kiseline pospešuju proizvodnju prostaglandina koji ublažavaju bolove i upale. Prema rezultatima istraživanja koje je objavio New England Journal of Medicine 1994. godine, osobe koje unose više nezasićenih masnih kiselina ređe oboljevaju od raka pluća i debelog creva, emfizema pluća i bronhitisa, čestih kod pušača, a ne oboljevaju od hronične psorijaze i imaju lepši i svežiji izgled kože. Uz dodatke ishrani koji sadrže riblje ulje, preporučljivo je dodatno uzimati antioksidante, naročito vitamin E da bi se sprečila oksidacija ribljeg ulja u samom organizmu. Zašto NOW Foods Omega 3?  NOW Foods koristi visoko prečišćena ulja najeminentnijih proizvođača sirovina. Molekularno prečišćena (molecularly distilled) omega 3 se proizvodi u Norveškoj koristeći vakuumsku molekularnu destilaciju. Ovakva proizvođačka tehnika garantuje proizvod koji sadrži EPA i DHA velike čistoće, sa visokim procentom prostaglandina, a minimalnim prisustvom nečistoća tipičnih za riblja ulja. Dobija se iz celih sardina, sardela i skuša. Ovo ulje može da sadrži vitamine A i D, ali u procesu prečišćavanja njihova količina se ograničava, pa na kraju sadržaj ovih vitamina u gotovom proizvodu biva zanemarljiv. Gelkapsule u kojima se nalazi ulje iznutra su obložene specijalnim slojem koji dozvoljava da se sadržaj kapsule oslobodi tek kad prođe želudac, što omogućava znatno bolju resorpciju. Kapsule ribljeg ulja su obično providne i mekane na dodir, ali kod pojedinih preparata imaju dodatni sloj od celuloze da bi se sprečila pojava bilo kakvog mirisa, pa su te kapsule mutnije i čvršće na dodir. Zahvaljujući tome i osobe osetljive na miris ribljeg ulja mogu da ga koriste. Omega 3 masne kiseline su važne kao dodatak ishrani, jer pomoću njih nastaju prostaglandini koji pomažu na sledeći način: poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca jačanje imunološkog sistema pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda ublažavanje simptoma osteoporoze smanjenje negativnih efekata hormona kortizola pomoć kod oboljenja nervnog sistema (multipleks skleroza) smanjenje nivoa fibrinogena i prevencija slepljivanja trombocita i tromboze (začepljenja krvnih sudova) Preporučena upotreba: 1 soft gel kapsula 2-3 puta dnevno uz obrok. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: Za imunitet kombinovati sa Twinlab Dual tabs i/ili Natrol CoQ10. Sastav jedne doze (2 gel kapsule) Količina po dozi Prirodni koncentrat ribljeg ulja 2000 mg Omega 3- masne kiseline 680 mg EPA 360 mg DHA 240 mg Ostale omega 3 masne kiseline 80 mg Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu . Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih  institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.



omogućio Pansport Forum