You are here

Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline - Omega 3

Esencijalne masne kiseline se ne sintetišu u našem telu i jedini način da ih obezbedimo je unos hrane bogate ovim mastima i suplementacija.

Veoma je važno razlikovati zasićene i nezasićene masti, odnosno loše i dobre masti. Loše masti su nam potrebne u najminimalnijim količinama i ne predstavljaju izvor energije, a čest su uzrok mnogih bolesti, kao što su npr. gojaznost i kardiovaskularne bolesti, dok dobre masnoće  (Omega 3) predstavljaju izvor energije (pored ugljenih hidrata).

Funkcije dobrih masti i uticaj na zdravlje

Saznaj više

Dobre masnoće čiste holesterol iz krvnih sudova i upravo iz tog razloga su odlična prevencija za kardiovaskularne bolesti. Po pravilu su loše masti životinjskog porekla, dok su dobre masti uglavnom biljnog porekla (sem omega 3 - ribljeg ulja). Pored navedenog, dobre masti utiču i na imunitet, zdravlje kože, kose i noktiju, mogu poboljšati koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, održati hormonsku ravnotežu.

Riblje ulje 

Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja su važne kao dodatak ishrani, jer utiču na poboljšanje cirkulacije i snižavanje visokog krvnog pritiska, kod srčane aritmije i koronarnih bolesti srca, jačanje imunološkog sistema, pospešivanje metabolizma masti, smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera u krvi, smanjenje upala i bolova kod reumatoidnih oboljenja i sportskih povreda, ublažavanje simptoma osteoporoze, pored toga pospešuje dotok krvi u mišiće i poboljšava ćelijsko sagorevanje masnoće. Brojne dobrobitne funkcije ribljeg ulja još uvek su predmet velikog broja svetskih istraživanja. 

Laneno ulje 

Laneno ulje, lanene semenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utiču na vaše zdravlje. Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Izuzetno visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo lošeg holesterola. Lan pomaže zdravlju debelog creva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
Konzumacija lana može osnažiti imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dečji mozak najbrže raste – pre rođenja te u ranom detinjstvu, pomaže zdravlju kože, stabilizovanjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
Masnoće iz lana mogu pridoneti gubitku viška kilograma. Sastojci bogati esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju telesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u telu. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan deo programa za kontrolu telesne težine.

Omega 3 masne kiseline - Istraživanja 

Prema istraživanjima koja su objavljena u američkom časopisu American Jurnal of Clinical Nutrition navedeno je da Omega-3 iz ribljeg ulja mogu da povećaju mineralnu gustinu u kostima i na taj način da doprinesu povećanju koštane mase kod muškaraca u razvoju. Istraživanje je ukazalo na to da kada je pojačan unos omega 3 masti u ishrani muškaraca od 22 godine došlo je do povećanja gustine kostiju u telu i kičmi nakon dve godine sprovođenja ovog načina ishrane. Dakle ukoliko se unosi dovoljna količina omega 3 masti može se sprečiti pojava osteoporoze u budućnosti. Iako se ova bolest vezuje za žene, muškarci takođe obolevaju od osteoporoze uzrokovane nedovoljnom fizičkom aktivnošću, pušenjem i korišćenjem sredstava za smanjenje lučenja želudačne kiseline. 

Dalja istraživanja omega 3 masti su uključila 55 zdravih odraslih ljudi. Analiziran je uticaj omega 3 na mozak i moždanu materiju. Nakon pregleda magnetnom rezonancom (osobe koje su u ishrani imale veću zastupljenost omega 3 masti) ustanovljeno je da povećani unos omega 3 dovodi do povećanja obima moždane materije u delu mozga koji je zadužen za raspoloženje i emocije. Takođe je ustanovljena korelacija između nivoa omega 3 masti u krvi i pozitivnog pogleda na život. Osobe sa nižim nivoima omega 3 u krvotoku će biti mnogo impulsivnije i imati negativan pogled na život u odnosu na osobe sa višim nivoima omega 3, koje će imati pozitivan životni pogled. Dakle analiziranja omega 3 su ukazala na to da one imaju značajnu ulogu u strukturiranju i unapređenju funkcije mozga koja se odnosi na raspoloženje.

Omega 3 masne kiseline u borbi protiv raka

Omega 3 masne kiseline takođe sprečavaju rak debelog creva kod muškaraca za 66%. S obzirom da su u ishrani ljudi iz Azije i Afrike u velikoj meri zastupljene omega 3 masti (riba,laneno ulje) procenat oboljevanja od raka je najniži u svetu.

One sprečavaju pojavu raka prostate. Istraživači sa Instituta iz Stokholma su ispitivali i pratili način ishrane 1500 muškaraca sa kancerom prostate i više od 1100 bez ove bolesti. Nalazi istraživanja su ukazali na to da se kod onih muškaraca koji su jeli lososovo meso (bogato omega 3 mastima) bar jedanput nedeljno rizik od dobijanja kancera smanjio za 42%. Kod druge grupe ispitanika (oni koji nisu imali zastupljen ovaj tip mesa u ishrani) rizik je ostao nepromenjen. Smatra se da je ova reakcija i uticaj omega 3 uzrokovan dejstvom tzv.Cox-2 gena. On zapravo postoji kod 60% populacije i smatra se da on poboljšava efiikasnost dejstava omega 3 masti. Pored te činjenice ukoliko se unosi dovoljna količina ribe koja sadrži omega 3 redukuje se rizik od dobijanja raka prostate i kod dela populacije koja ne sadrži ovaj specifični gen.

Esencijalne masne kiseline, Omega 3 masti ne samo da smanjuju rizik od pojave raka prostate one takođe dramatično smanjuju rizike i od pojave raka dojke, srčanih oboljenja, depresije i mnogih drugih bolesti i poremećaja u našem telu.

Omega - 3

Dodatak ishrani u kapsulama sa prirodnim ribljim uljem bogatim Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama za dobro zdravlje srca...

Omega-3 Fish Oil

Riblje ulje - za zdravlje kardiovaskularnog sistema i metabolizam lipida  

Omega-3 Fish Oil 1000mg

Omega-3 masne kiseline kao podrška za zdravlje srca i krvnih sudova, vida, kostiju, za izbalansiran nivo holesterola, bolje mentalne funkcije

Omega 3 Ultra

Prirodni suplement na bazi ribljeg ulja bogatog omega 3 masnim kiselinama...

Omega-3 Gold

Prirodni dodatak ishrani, riblje ulje bogato esencijalnim Omega-3 masnim kiselinama spakovano u gel kapsule. Podržava zdravlje srca, zglobova, regulisanje nivoa triglicerida u krvi itd.  

Ultra Omega - 3

Dodatak ishrani sa prirodnim ribljim uljem bogatim Omega-3, nezasićenim masnim kiselinama za dobro zdravlje srca...

Omega 3

Dijetetski dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja predstavlja dopunu ishrani Omega3 masnim kiselinama (EPA i DHA) i vitaminom E.

Omega 3-6-9 Complex

Kompleks ribljeg, lanenog ulja i ulja volujskog uha, podrška zdravlju srca, imunim funkcijama, unapređenje zdravlja kože i kose.

Omega 3-6-9 1000 mg

Izbalansirana smeša esencijalnih masnih kiselina za podršku zdravlju srca i krvnih sudova (laneno, kanola, bundevino ulje, ulje noćurka, crne ribizle)

Stranice