You are here

Ugljeni hidrati

Studije su pokazale da je preko potrebno skladištenje, tj. nadoknada izgubljenog glikogena u krvi, neposredno nakon završenog treninga. Osim toga, upravo to je vreme kada se drastično povećava i ubrzava proces proteinske sinteze ili proces obnove i izgradnje novih mišićnih vlakana. Šta onda čekate? dajte vašim mišićima materijal za oporavak!
Sportske studije su takođe pokazale da unošenje ugljenih hidrata neposredno nakon treninga, povećava nivo hormona insulina, koji predstavlja jedan od glavnih hormona zaduženih za rast mišićne mase uz hormon rasta i testosteron.
Pored toga, uzimanjem ugljenih hidrata nakon treninga sprečavate katabolizam, tj. razgradnju mišića ,dovodeći ih u stanje pozitivnog balansa nitrogena. Takođe, ovo vreme je najidealnije za apsorpciju kreatina i aminokiselina jer je iskoristljivost tada daleko veća.
Još jedna bitna činjenica je da kada padnu glikogenske rezerve u mišicima sportisti gube motivisanost i samopouzdanje.
Ostatak dnevne doze treba raspodeliti u toku dana, najpre u jutarnjem periodu, manje u večernjem kada je metabolizam sporiji, i u periodu povećane telesne aktivnosti. Unosite li redovno obroke sa složenim ugljenim hidratima obezbeđujete stabilan nivo šecera i insulina u krvi i olakšava se pretzvaranje unete glukoze u glikogen. Takođe manje količine ugljenih hidrata mogu da se koriste i za vreme treninga ili takmičenja.
Maltodextrin i dekstroza su odlični za obrok nakong treninga i oni su obično sastavni delovi mnogih gejnera za povećanje telesne težine. Njihova apsorpcija je izuzetno brza, što znači da brže nadoknađuju izgubljene glikogenske zalihe. U zavisnosti od brzine našeg metabolizma i intenzitetu treninga, treba uzeti 1 do 1.5 grama ugljenih hidrata na svaki kilogram telesne težine.
Vitargo je ugljenohidratni preparat koji je svojim pojavljivanjem na tržištu bacio u senku maltodekstrin i dekstrozu, jer poseduje veću molekularnu masu čime dolazi do brže obnove glikogena, a pored toga ima višestruko lakši prolaz kroz želudac, i njegovom
upotrebom ne dolazi do dehidratacije organizma.
Ugljeni hidrati iz kukuruznog skroba su dugog lanca, velike molekulske mase, što im omogućava da prolaze kroz probavni sistem mnogo brže od ugljenih hidrata iz drugih izvora. Bitna uloga ugljenih hidrata iz kukuruznog skroba je da velikom brzinom transportuju hranljive sastojke i proteine do mišićnih ćelija i ono što ih čini specifičnim je velika molekulska masa ugljenih hidrata, veća od molekulske mase dekstroze i maltodekstrina, što ovom preparatu daje sposobnost za brži prolazak kroz probavni sistem u odnosu na ove ugljene hidrate.

Ugljeni hidrat Prosečna molekulska masa
Skrob više od 1,000,000
Vitargo 500.000-700.000
Maltodekstrin1,000-10,000
Dekstroza 180

Dekstroza

Prosti ugljeni hidrati za popunjavanje energetskih depoa, zaustavljaju ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon fizičkih napora i pospešuju ugradnju proteina u mišiće

Maltodekstrin

Glukozni polimeri se metaboliziraju polako i sa kostantnim oslobađanjem u krvotok, telu garantuju dugotrajan izvor energije, koji je potreban kod sportova izdržljivosti.

DexEnergy

Prosti ugljeni hidrati za popunjavanje energetskih depoa, zaustavljaju ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon fizičkih napora i pospešuju ugradnju proteina u mišiće, sa ukusom

Waxy Maize

Izvor lako svarljivih ugljenih hidrata poreklom iz kukuruznog skroba, za nadoknadu energije i glikogena...

VitarGo

Revolucionarni preparat za najbrže obezbeđivanje energije i dopunu depoa glikogena