You are here

Ugljeni hidrati

Studije su pokazale da je preko potrebno skladištenje, tj. nadoknada izgubljenog glikogena u krvi, neposredno nakon završenog treninga. Osim toga, upravo to je vreme kada se drastično povećava i ubrzava proces proteinske sinteze ili proces obnove i izgradnje novih mišićnih vlakana. Šta onda čekate? dajte vašim mišićima materijal za oporavak!
Sportske studije su takođe pokazale da unošenje ugljenih hidrata neposredno nakon treninga, povećava nivo hormona insulina, koji predstavlja jedan od glavnih hormona zaduženih za rast mišićne mase uz hormon rasta i testosteron.
Pored toga, uzimanjem ugljenih hidrata nakon treninga sprečavate katabolizam, tj. razgradnju mišića ,dovodeći ih u stanje pozitivnog balansa nitrogena. Takođe, ovo vreme je najidealnije za apsorpciju kreatina i aminokiselina jer je iskoristljivost tada daleko veća.
Još jedna bitna činjenica je da kada padnu glikogenske rezerve u mišicima sportisti gube motivisanost i samopouzdanje.
Ostatak dnevne doze treba raspodeliti u toku dana, najpre u jutarnjem periodu, manje u večernjem kada je metabolizam sporiji, i u periodu povećane telesne aktivnosti. Unosite li redovno obroke sa složenim ugljenim hidratima obezbeđujete stabilan nivo šecera i insulina u krvi i olakšava se pretzvaranje unete glukoze u glikogen. Takođe manje količine ugljenih hidrata mogu da se koriste i za vreme treninga ili takmičenja.
Maltodextrin i dekstroza su odlični za obrok nakong treninga i oni su obično sastavni delovi mnogih gejnera za povećanje telesne težine. Njihova apsorpcija je izuzetno brza, što znači da brže nadoknađuju izgubljene glikogenske zalihe. U zavisnosti od brzine našeg metabolizma i intenzitetu treninga, treba uzeti 1 do 1.5 grama ugljenih hidrata na svaki kilogram telesne težine.
Vitargo je ugljenohidratni preparat koji je svojim pojavljivanjem na tržištu bacio u senku maltodekstrin i dekstrozu, jer poseduje veću molekularnu masu čime dolazi do brže obnove glikogena, a pored toga ima višestruko lakši prolaz kroz želudac, i njegovom
upotrebom ne dolazi do dehidratacije organizma.
Ugljeni hidrati iz kukuruznog skroba su dugog lanca, velike molekulske mase, što im omogućava da prolaze kroz probavni sistem mnogo brže od ugljenih hidrata iz drugih izvora. Bitna uloga ugljenih hidrata iz kukuruznog skroba je da velikom brzinom transportuju hranljive sastojke i proteine do mišićnih ćelija i ono što ih čini specifičnim je velika molekulska masa ugljenih hidrata, veća od molekulske mase dekstroze i maltodekstrina, što ovom preparatu daje sposobnost za brži prolazak kroz probavni sistem u odnosu na ove ugljene hidrate.

Ugljeni hidrat Prosečna molekulska masa
Skrob više od 1,000,000
Vitargo 500.000-700.000
Maltodekstrin1,000-10,000
Dekstroza 180

Dekstroza

Prosti ugljeni hidrati za popunu energetskih depoa, zaustavljaju ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon fizičkih napora i pospešuju ugradnju proteina u mišiće

Maltodekstrin

Za brzu obnovu rezervi ugljenih hidrata u mišićima

DexEnergy

Prosti ugljeni hidrati za popunu energetskih depoa, zaustavljaju ubrzanu razgradnju mišićnog tkiva nakon fizičkih napora i pospešuju ugradnju proteina u mišiće, sa ukusom

Carbo Max

100%-tni kompleks prostih i složenih ugljenih hidrata Za snagu i energiju Brza nadoknada glikogena   Ugljeni hidrati se tokom fizičke aktivnosti ili početnog perioda oporavka koriste kao dominantan izvor energije u organizmu. Carbo Max je kompleks prostih (fruktoza i glukozni sirup u prahu) i složenih (maltodekstrin) ugljenih hidrata koji će kao lako dostupan izvor energije između obroka održati nivo glukoze u krvi. Pad glukoze izaziva mentalni zamor, a on uzrokuje mišićni zamor. Što je veći intenzitet vežbanja sportisti se više oslanjaju na ugljene hidrate kao dominantno gorivo za mišićnu kontrakciju, a upravo u to vreme se povećava i ubrzava sinteza proteina. Nedopustivo je u ovom momentu organizmu dopustiti da kao izvor energije koristi proteine iz naših mišića u nedostatku primarnog izvora energije – ugljenih hidrata. Maltodekstrin se brzo razlaže u organizmu, dok glukoza u kombinaciji sa fruktozom dovodi do povećane obostrane resorpcije, odnosno do maksimalne oksidacije ugljenih hidrata (oslobađanja energije). Nutritivne informacije: Nutritivna vrednost 100 g 30 g (preporučena doza) Energija 1647 kJ / 393 kcal 922 kJ / 220 kcal Proteini 0,1 g <0,1 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 93,2 g 32,5 g 28 g 9,8 g Masti -od kojih zasićene masne kiseline <0,1 g <0,1 g <0,1 g <0,1 g   Sastojci: Aktivna komponenta 100 g 1 porcija (30 g/200 ml) %PDU Maltodekstrin 55,8 g 16,7 g - Fruktoza 23,0 g 6,9 g - Glukozni sirup u prahu 16,0 g 4,8 g - PDU=Preporučen dnevni unos; PDU nije ustanovljen Preporučena upotreba: 30 g praha (~2 kašike) rastvoriti u 200 ml vode Napomene: Čuvati van domašaja dece. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani.

VitarGo

Revolucionarni preparat za najbrže obezbeđivanje energije i dopunu depoa glikogena