You are here

Proteini

Proteini kao suplementi - značaj i uloga

Proteini (belančevine) su sastavljeni od aminokiselina. U prirodi nalazimo i one u čiji sastav ulazi, čak, nekoliko desetina ili stotina aminokiselina. Proteini ulaze u sastav svih mišića kostiju, kože, unutrašnjih organa i dr. Oni regulišu aktivnost ćelija, kao i brzinu svih biohemijskih reakcija. Imaju zaštitnu i transportnu ulogu, ali, ono što je nama najbitnije je njihova gradivna uloga.

Zbog svega pomenutog, neophodno je obezbediti organizmu dovoljnu količinu proteina. Za naše telo su značajne 23 amino kiseline. Od njih telo može proizvesti 15 tzv. neesencijalnih, a preostalih 8 - koje nazivamo esencijalnim - telo mora uneti putem hrane.

Proteini iz surutke

Proteini surutke su najvredniji proteini koje možete da unesete u svoj organizam. Koristi koje donose su mnogobrojne i raznolike. Proteini su osnovne gradivne materije svakog tkiva u organizmu. Bez proteina nema funkcionisanja nervnog sistema, nema imuniteta, dakle, nema života.
Whey ili surutka se dobija pretvaranjem mleka u sir. Proteini surutke imaju najveću biološku raspoloživost (najefikasnije dolaze do delova organizma gde su potrebni). Aminokiselinski sastav proteina surutke je najvredniji u smislu da sadrže najviše amino kiselina razgranatog lanca (bcaa), kao i sve esencijalne amino kiseline.

Saznaj više

Surutka je najbogati izvor BCAA koje se metabolišu u mišićima, te su najvažnije i u periodima treninga, ali i u periodu oporavka. Surutka sadrži amino kiseline leucin i glutamin koje su navažnije u izgradnji i rastu mišića. Ukratko whey čini sportiste spremnijim i otpornijim.

Whey protein - oblici

Postoje tri oblika whey proteina:

  1. koncetrat
  2. izolat (koji se može dobiti jonoizmenjivačima ili ultramikrofiltracijom)
  3. hidrolizat

Kako se dobija/izdvaja Whey protein?

Koncentrat - Tehnologijom dobijanja koncetrata otklanja se veći deo mlečne masti i šećera. Procenat whey proteina koncetrata u preparatu je 65-85 % zavisno od proizvođača. Najčešći slučaj u praksi je da procenat proteina u koncetratu ne prelazi 80 % dok ostale procente čine masti i šećeri.

Izolat - Izolat dobijen jonoizmenjevačima je postupak kojim se iz mleka izvuku skoro samo proteini. Iako ovaj postupak menja strukturu dobijenih proteina, ovaj preparat sadrži i dalje visok procenat (88-92 %) proteina surutke u 100 g proizvoda. Izolat proteina surutke dobijen mikrofiltracijom je najčistiji proteinski preparat.100 g ovog preparata sadrži obično 92-95 % proteina, ne sadrži nečistoće, sadrži više BCAA i kalcijuma. Važno je da tehnologija dobijanja ovakvog preparata ne menja strukturu proteina. Koriste ga uglavnom vežbači koji su na dijeti bez ugljenih hidrata, osobe koje žele poboljšanje performansi i žene.

Hidrolizat - Hidrolizovani whey protein je preparat koji se najlakše vari jer je delom obrađen. Proteini surutke su hidrolizacijom podeljeni na manje delove-peptide. Peptidi se, zatim, preko mikrofiltera izoluju. Dakle, ovi preparati donose sve prednosti izolata, a uz to se lakše i brže apsorbuju posle uzimanja.

Razlika između Whey koncentrata, Whey izolata i Whey hidrolizata?

  • Whey protein koncentrat ima od 65% pa do 85 % čistog proteina surutke otatak su ugljeni hidrati i masti, aroma. Odličan je izvor proteina i ima dosta nižu cenu u odnosu na izolat proteina whey-a. Ljudi koji su intolerantni na laktozu moraju ga izbegavati jer sadrži laktozu.
  • Whey protein izolat ima preko 85 % čistog proteina surutke, uglavno je to oko 90 %. Ovaj protein je praktično bez ugljenih hidrata i masti, odličan je za predtakmičarski period gde se strogo vodi računa o unosu ugljenih hidrata i masti.
  • Whey hidrolizat je najskuplji protein jer je tehološki postupak njegovog dobijanja znatno kompleksniji i on predstavlja protein surutke koji je razložen na sitnije peptidne lance pa se veoma brzo razlaže i u veoma kratkom periodu snabdeva organizam amino kiselinama, odličan je, čak i u okviru treninga sa određenom količinom ugljenih hidrata. Spada u najskuplje varijante Whey proteina.

Razlika između Whey proteina (proteina surutke) i surutke u prahu tj. tečne surutke?

Surutka u prahu (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane) dobija se klasičnim postupkom dehidratacije pri visokoj temperaturi gde dolazi do delimične denaturacije proteina i samim tim dolazi do smanjenja njegove biološke vrednosti, pa ne može ispoljiti svoje pozitivne efekte na izgradnju mišićne mase, odnosno, reparacije organa i ostalih pozitivnih funkcija.
Whey protein u prahu dobija se iz tečne surutke procesom mikro-ultrafiltracije kojim se odvaja čist protein od viška laktoze i masti (nepotrebnih za većinu ljudi, naručito u toj koncetraciji) i pri hladnim temperaturama koje ne dovode do uništavanja proteina. Na ovaj način dobijate čist protein bez viška masti i ugljenih hidrata, naročito pozitivno za ljude koji imaju problema sa gojaznošću i ljude koji teže izgradnji čiste mišićne mase.

Kada je optimalno vreme uzimanja Whey proteina?

Vreme uzimanja Whey proteina zavisi od više faktora kao što su: telesna težina, broj treninga u toku dana, broj obroka u toku dana i njihov raspored, sastav, itd. Optimalno vreme je odmah nakon ustajanja sa kompleksnim ugljenim hidratima ( tipa žitarica, pirinčanih pahuljica uz dodatak mleka- ako ga podnosite), a ukoliko ste gojazni drugačije se postupa. Odmah nakon treninga treba da popijete protein i to sa vodom i odredjenom količinom prostih ugljenih hidrata- npr. banana, koja ujedno nadokandi i odredjeni deficit vitamina i minerala.
Ukoliko se uzima pred spavanje trebalo bi da se kombinuje sa nekim dugorazlažućim proteinom-tipa micelarni kazein ili kalcijum kazeinat. Uz šejk popiti nezasićene masne kiseline\' npr. laneno ulje, koje još više prolongira snabdevanje organizma aminokiselinama dugo u noć. Whey protein se priprema sa mlekom ili vodom u blenderu ili šejkeru.

Koji su efekti Whey proteina na organizam?

Pre svega, snabdeva organizam svim esencijalnim aminokiselinama (neophodne organizmu), te učestvuje u izgradnji mišićnih ćelija kod ljudi koji su aktivni (sportisti, rekreativci), obnavlja organe (npr. kod obolenja jetre, surutkin protein ima veoma važnu ulogu). Pozitivno deluje na iminitet zbog specifičnih frakcija proteina koje sadrži (laktoferin i imunoglobulini...). Zbog idealnog sastava može uticati na smanjenje telesne težine ukoliko se njime zameni večera. Kod potharnjenih osoba u kombinaciji sa ugljenim hidratima utiče na povećanje telesne mase i idealna je dopuna njihovom jelovniku i nikako se ne sme koristiti kao zamena za obrok kod takvih osoba.
Whey protein (protein surutke) predstavlja idealnu dopunu pravilno izbalansiranoj ishrani i treba ga uvrstiti u dnevni plan ishrane, naročito osobe koje imaju povećanu potrebu za proteinima.

Da li Whey protein šteti organizmu?

Whey protein je potpuno prirodan dodatak bez ikakvog negativnog, odnosno, štetnog efekta na organizam. Ukoliko se proanalizira sastav proizvoda uvidelo bi se da ni jedan sastojak nije na nedozvoljenoj listi. Za naše telo su značajne 23 amino kiseline, od njih organizam može proizvesti 15 neesencijalnih, a preostalih 8, koje nazivamo esencijalne, telo mora dobiti putem hrane ili dodatkom-suplementacijom.

Šta pred noćni san?

Verujemo da su mnogi od vas ovo pitanje sebi mnogo puta postavljali i plašili se mišićne razgradnje baš u tom periodu. Ali razloga za brigu nema, jer postoje suplementi, proteini kazeina, koji su pravi antikatabolički proteini i tokom cele noći će lagano otpuštati proteine i hraniti vaše mišiće, pa se mogućnost razgradnje svodi na minimum. Kazein se nalazi u mleku, a od mleka se odvaja postupkom ultrafiltracije bez upotrebe hemikalija. On formira gel u želucu koji omogućuje sporije otpuštanje aminokiselina u krvotok i iz tog razloga je odličan odabir proteina pred spavanje.

Proteini iz ostalih izvora

Protein iz jaja- Albumin je protein iz jaja bez masti i holesterola, sadrži bitne hranljive materije kao što su: niacin, riboflavin, magnezijum, sumpor, kalijum hlorid... Kao sporoapsorbujući protein idealan je za uzimanje pred spavanje, baš kao i protein iz mleka-kazein. Ukoliko ste vegetarijanac ili vam jednostavno iz nekog razloga gore navedeni proteini ne prijaju, postoji rešenje i za vas, a to je biljni izvor proteina – izolat proteina soje, odličan za vegetarijance ili osobe alergične na životinjske proteine.

Protein iz soje -Soja je moćna bilja koja sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine, minerale i vlakna. Sadrži fitinsku kiselinu koja ima antioksidativna svojstva i može pomoći u sprečavanju nekih vrsta karcinoma i sniziti nivo loših masti u krvi. Izolat proteina soje je visoke koncentracije, visokog kvaliteta, lako i brzo apsobujući, neživotinjski izvor proteina sa velikom količinom važnih aminokiselina, među kojima su i Bcaa i glutamin.

Odlična alternativa za osobe koje tragaju za biljnim izvorom proteina i za one koji žele da povećaju svoj ukupan proteinski unos u toku dana. Sojin protein ima dobar efekat na ljudsko zdravlje, prevashodno zdravlje žena. Kompletan je protein, što znači da sadrži sve važne amino kiseline zbog čega ga koriste i sportisti i rekreativci. Sadržaj holesterola i masti je na minimumu stoga se uklapa i u dijetu. Sojini izoflavoni su ključni za fitestrogensku aktivnost. Zajedno sa fitosterolima smanjuju loš holesterol i trigliceride stoga su važni za zdravo srce. Smatra se da izoflavoni pokazuju i pozitivne efekte na kognitivne funkcije, tj. poboljšanje moždanih funkcija.

Apsorpcija

U tankom crevu proteini se apsorbuju u vidu aminokiselina, dipeptida i, retko, polipeptida. Apsorpcija se obavlja aktivnim transportom, što znači da je potrebna i energija da bi se proteini apsorbovali.

Metabolizam proteina

Iz lumena tankog creva amino kiseline ulaze u ćelije tankog creva uz pomoć nosača (što je obično neki protein), a odatle putem krvi odlaze u venu porte, a zatim u jetru, iz koje se transportuju u druge organe, gde se amino kiseline koriste za sintezu proteina koji su potrebni organizmu. Najintenzivnije se ova sinteza odvija u jetri, mišićima i sekretornim organima. Proces razgradnje počinje deaminacijom, odnosno odvajanjem amonijaka pri čemu nastaju keto kiseline i amonijak. Amonijak prelazi u ureu i izlučuje se putem bubrega. Na ovaj način se gube proteini ukoliko nisu potrebni za dobijanje energije. Ako su ćeliji potrebni proteini kao energetski izvor (ukoliko u ishrani nedostaju ugljeni hidrati i masti) posle deaminacije keto kiseline će se koristiti kao izvor energije. Keto kiseline lako prelaze u acetil koenzimA koji ulazi u Krebsov ciklus trikarbonskih kiselina. To je proces glukoneogeneze gde amino kiseline prelaze u glukozu i glikogen. 18 aminokiselina je sposobno da se transformise na ovaj način. Amino kiseline, takođe, mogu da se transformišu u masne kiseline procesom ketogeneze i ovako se transformiše devetnaest aminokiselina.

Hormonska regulacija metabolizma proteina

  • Hormon rasta - Ubrzava sinetezu proteina u ćelijama i porast proteina u krvi.
  • Insulin - Ubrzava ulazak aminokiselina u ćelije, a istovremeno transportuje i glukozu, smanjuje se upotreba aminokiselina kao energetskog izvora.
  • Glukokortikoidi - Smanjuju količinu proteina u tkivima, a u plazmi povećavaju koncentraciju aminokiselina. Ova razgradnja ekstrahepatičnih proteina značajna je u keto i glukogenezi.
  • Testosteron - Pomaže odlaganje proteina u tkiva, naročito u mišiće, tj. pospešuje njihovu sintezu.

Nedostatak proteina

Hronični nedostatak proteina u hrani, a naročito proteina životinjskog porekla naziva se Kvasiorkor. Javlja se u siromašnim i zaostalim krajevima gde su deca odmah po rođenju lišena majčinog mleka. Ovaj deficit je često kombinovan sa deficitom vitamina. Bolest je praćena gubitkom apetita, slabim varenjem, zastojem u rastu i razvoju, dispigmentacijom kose (kosa postaje bakarnocrvena), edemima stopala. Pošto se sindrom proteinskog deficita može naći čak i kod dece koja su hranjenja majčinim mlekom, smatra se da veliku ulogu u nastanku oboljenja ima i kvalitet unetih proteina, odnosno količina aminokiselina koje sadrže sumpor (metionin).
Marazam je malnutricija koja se javlja kao mešovit sindrom proteinsko-kalorijskog deficita, tzv. proteinsko-kalorijska malnutricija. Ovaj sindrom je praćen zastojem u telesnom razvoju, malom telesnom težinom i atrofijom mišića.

Prekomeran unos proteina

Kao i kod ostalih nutrijenata, tako i suficit proteina u ishrani doprinosi stvaranju masti u organizmu, a pored toga, hrana bogata proteinima je najčešće bogata i mastima.Usled prekomernog unosa proteina dolazi do:
povećanja telesne težine, dehidratacije (kada se izlučuje putem bubrega, višak proteina za sobom povlači i veće količine vode) gubitka kalcijuma (ova razmatranja su još u toku, a smatra se da prekomerna količina proteina dovodi do gubitka Ca iz kostiju i nastanka osteoporoze).

100% Pure Whey

100% Pure Whey

22 g visokokvalitetnog proteina surutke po porciji nizak sadržaj ugljenih hidrata i masti bogat glutaminom - za bolji oporavak nakon napornih treninga Zaslađem stevijom Bilo da trenirate da biste povećali čistu mišićnu masu ili držite dijetu kako bi ste izgubili masno tkivo, 100% Pure Whey pruža odličan i kompletan izvor proteina. Svaka merica 100% Pure proteina Vam donosi 22 g proteina – smeše proteina surutke, jedinstvenog matriksa ultrafiltriranog izolata proteina surutke, koncentrata surutke i glutamina. Ovaj proizvod je prijatnog ukusa i proizveden je bez aditiva i sadrži nizak nivo ugljenih hidrata i masti što osigurava njegovu brzu apsorpciju. 100% Pure Whey, takođe, sadrži visok nivo glutamina koji pomaže u oporavku i sprečavanju katabolizma i ujedno učestvuje u anaboličkim procesima (izgradnji mišića). 100% Pure Whey ima nizak sadržaj ugljenih hidrata i masti, stoga se ne morate brinuti ukoliko držite dijetu i želite da ostvarite izdefinisan izgled. Plus, odličan ukus i instant formula čine užitak koji će Vam obezbediti osvežavajući proteinski šejk kad god Vam je on potreban. Preporučena upotreba: 1 kesicu rastvoriti u 2,5 dl obranog mleka ili vode. Konzumirati nakon treninga. U toku dana može se konzumirati još 1-2 puta u zavisnosti od potrebe (ukupnog dnevnog proteinskog unosa), najbolje kao međuobrok ili pre noćnog sna. Nutritivna vrednost proizvoda: Nutritivna vrednost Po porciji (28 g) Na 100 g Energija 433 kJ/102 kcal 1546.4 kJ/364.3 kcal Proteini 22 g 78.57 g Ugljeni hidrati 1.00 g 3.57 g Šećeri 0.98 g 3.50 g Masti - zasićene masne kiseline 1.20 g 0.59 g 4.29 g 2.11 g So 0.09 g 0.32 g *Referentni dnevni unos nije ustanovljen; Sastojci: zaštićena mešavina proteina - Whey ProteinMatrix™ (koncentrat proteina surutke, izolat proteina surutke), kakao prah, zgušnjivač: karboksimetilceluloza, natrijum hlorid, zaslađivač: stevija i sukraloza, stabilizator: kalijum-fosfat, emulgator: mono- i digliceridi masnih kiselina, boja: karotini Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani. Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača. Informacije o alergenima: MLEKO. Proizvodi se u pogonu u kome se za izradu hrane koriste SOJA, JAJA i SLAČICA. Način čuvanja: Čuvati od direktnog delovanja toplote, vlage i sunca.

Iso Whey Zero

  Napravljen od najčistijeg mikrofiltriranog izolata proteina surutke Potpomaže izgradnju čiste mišićne mase i sprečava razgradnju mišića Bez aspartama Bez laktoze Brza apsorpcija Iso Whey Zero je napravljen od najčistijeg mikrofiltriranog izolata proteina surutke. Velika biološka vrednost i veoma brza apsorpcija čine Iso Whey Zero apsolutno jedinstvenim proizvodom. Iso Whey Zero ne sadrži zasićene masti i šećer. Nema beskorisnih, a ni skrivenih sastojaka, koji bi mogli da se talože kao telesne masti. Sadrži 21g proteina po porciji, ima visok sadržaj BCAA (amino kiselina razgranatog lanca), EAA (esencijalnih amino kiselina) i L-Glutamina - najvažnije amino kiseline za izgradnju čiste mišićne mase.   Nutritivne vrednosti 100 g Jedna doza (25 g) Dnevna doza (50 g) Energetska vrednost 1579 kJ/372 kcal 395kJ/93kcal 790 kJ/186 kcal Masti -od toga zasićene masti 1,6 g 1 ,0 g <0,5 g 0,3 g 0,8 g 0,5 g Ugljeni hidrati -od toga šećeri 5,2 g 0,8 g 1,3 g <0,5 g 2,6 g <0,5 g Proteini 84 g 21 g 42 g So 0,71 g 0,18 g 0,36 g     Sadržaj aktivnih sastojaka 100 g Jedna doza (25 g) Dnevna doza (50 g) Izolat proteina surutke 84,0 g 21,000 g 42,00 g L-glutamin 4,0 g 1,000 g 2,00 g L-leucin 0,2 g 0,050 g 0,10 g L-izoleucin 0,1 g 0,025 g 0,05 g L-valin 0,1 g 0,025 g 0,05 g (Vrednosti u tabeli aktivnih sastojaka su za uskus čokolade.)   Sastojci (ukus čokolade): izolat proteina surutke (emulgator – soja lecitin); kakao prah sa smanjenim sadržajem masnoće; L-glutamin; krem masa [palmino i ulje palminog jezgra, maltodekstrin, emulgatori – E 471 i E 472a, protein mleka, stabilizatori – kalijum-fosfati i natrijum-alginat, antioksidans – ekstrakt bogat tokoferolima]; emulgator – soja lecitin; zgušnjivači – karagenan i ksantan guma; aroma čokolade; so; sredstvo protiv zgrudvavanja – silicijum dioksid; L-leucin; zaslađivač – sukraloza; L-izoleucin; L-valin.   Sastojci (ukus jagode): izolat proteina surutke (emulgator – soja lecitin); L-glutamin; krem masa [palmino i ulje palminog jezgra, maltodekstrin, emulgatori – E 471 i E 472a, protein mleka, stabilizatori – kalijum-fosfati i natrijum-alginat, antioksidans – ekstrakt bogat tokoferolima]; aroma jagode; kiselina – limunska kiselina; zgušnjivači – karagenan i ksantan guma; emulgator – soja lecitin; sredstvo protiv zgrudvavanja – silicijum dioksid; so; L-leucin; zaslađivač – sukraloza; L-izoleucin; L-valin; boja – alura crvena AC*. *može nepovoljno uticati na aktivnost i pažnju kod dece.   Sastojci (ukus vanile): izolat proteina surutke (emulgator – soja lecitin); krem masa [palmino i ulje palminog jezgra, maltodekstrin, emulgatori – E 471 i E 472a, protein mleka, stabilizatori – kalijum-fosfati i natrijum-alginat, antioksidans – ekstrakt bogat tokoferolima]; L-glutamin; aroma vanile; emulgator – soja lecitin; zgušnjivači – karagenan i ksantan guma; so; sredstvo protiv zgrudvavanja – silicijum dioksid; L-leucin; zaslađivač – sukraloza; L-izoleucin; L-valin; boja: tartrazin*. *može nepovoljno uticati na aktivnost i pažnju kod dece.   Način upotrebe: pomešati jednu dozu (25 g – jedna do crte napunjena merica ili dve pune supene kašike) sa 200-350 ml vode u šejkeru. U danima kada se trenira uzeti jednu dozu ujutro i jednu odmah nakon treninga. U danima kada nema treninga uzeti jednu dozu ujutro i jednu popodne.   Upozorenja: Nije namenjeno osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama. Ne preporučuje se osobama preosetljivim na proteine mleka i soje ili neki od sastojaka preparata, kao ni osobama sa oboljenjima bubrega i jetre. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti.   Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Čuvati van domašaja dece.   Informacije o alergenima: Proizvod sadrži mleko i soju. Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju i jaja, gluten, ljuskari, sumpor-dioksid i jezgrasto voće.   Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suvom mestu u dobro zatvorenoj ambalaži.    

100 Whey

24g visokokvalitetnih proteina bez dodatog šećera fantastični ukusi sa dodatkom enzima za varenje   Galvanize 100 Whey je protein izvanredne formulacije sa impresivnim profilom sastojaka sa dodatkom BCAA. Ovaj brzoapsorbujući Whey protein će doprineti rastu i održavanju mišićne mase i održavanju normalnih kostiju. Da bi proizveo izvanredne proizvode, Galvanize Nutrition sarađuje samo sa proizvođačima sirovina visokog kvaliteta. Pored toga, proteini su testirani rigoroznom analizom, što rezultira proizvodom koji uvek ima izvanredan ukus.   100 Whey je odlična opcija za sve one koji traže visokokvalitetan izvor proteina!   Nutritivne informacije:   Nutritivna vrednost U jednoj dozi (32 g) U dnevnoj dozi (64 g) U 100 g proizvoda Energija 531 kJ/126 kcal 1062 kJ/252 kcal 1660 kJ/395 kcal Masti - od čega zasićene masne kiseline 2,1 g 0,7 g 4,2 g 1,4 g 6,7 g 2,2 g Ugljeni hidrati - od čega šećeri 1,6 g 1,2 g 3,2 g 2,4 g 5,0 g 3,9 g Proteini 24 g 48 g 74 g So 0,30 g 0,60 g 0,95 g (prikaz u tabeli je za ukus vanile)   Sastav:   Aktivni sastojci U pojedinačnoj dozi (32 g) U dnevnoj dozi (64 g) %PDU* Koncentrat proteina surutke 24 g 48 g ** L-taurin 160 mg 320 mg ** Izolat proteina surutke 140 mg 280 mg ** DigeZyme® kompleks enzima 32 mg 64 mg ** *PDU = preporučeni dnevni unos; ** = preporučeni dnevni unos nije ustanovljen (prikaz u tabeli je za ukus vanile)   Sastojci (ukus vanile): Mešavina proteina surutke [koncentrat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz suncokreta; izolat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz soje]; arome: vanila, pavlaka; natrijum-hlorid; L-taurin; zaslađivači: acesulfam K, sukraloza; zgušnjivač: ksantan guma; DigeZyme® kompleks enzima [alfa-amilaza, proteaza, celulaza, laktaza i lipaza].   Sastojci (ukus mlečne čokolade): Mešavina proteina surutke [koncentrat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz suncokreta; izolat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz soje]; kakao prah redukovane masnoće; aroma mlečne čokolade; natrijum-hlorid; L-taurin; zaslađivači: acesulfam K, sukraloza; zgušnjivač: ksantan guma; DigeZyme® kompleks enzima [alfa-amilaza, proteaza, celulaza, laktaza i lipaza].   Sastojci (ukus jagode): Mešavina proteina surutke [koncentrat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz suncokreta; izolat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz soje]; aroma jagode; natrijum-hlorid; boja: cvekla crvena; L-taurin; zaslađivači: acesulfam K, sukraloza; zgušnjivač: ksantan guma; DigeZyme® kompleks enzima [alfa-amilaza, proteaza, celulaza, laktaza i lipaza].   Sastojci (ukus jagoda-bela čokolada): Mešavina proteina surutke [koncentrat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz suncokreta; izolat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz soje]; arome: jagoda, bela čokolada; natrijum-hlorid; boja: cvekla crvena; L-taurin; zaslađivači: acesulfam K, sukraloza; zgušnjivač: ksantan guma; DigeZyme® kompleks enzima [alfa-amilaza, proteaza, celulaza, laktaza i lipaza].   Sastojci (ukus čokolada-kokos): Mešavina proteina surutke [koncentrat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz suncokreta; izolat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz soje]; kakao prah redukovane masnoće; arome: čokolada, kokos; natrijum-hlorid; L-taurin; zaslađivači: acesulfam K, sukraloza; zgušnjivač: ksantan guma; DigeZyme® kompleks enzima [alfa-amilaza, proteaza, celulaza, laktaza i lipaza].   Sastojci (ukus banane): Mešavina proteina surutke [koncentrat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz suncokreta; izolat proteina surutke (iz mleka), stabilizator: lecitin iz soje]; aroma banane; natrijum-hlorid; L-taurin; zaslađivači: acesulfam K, sukraloza; zgušnjivač: ksantan guma; DigeZyme® kompleks enzima [alfa-amilaza, proteaza, celulaza, laktaza i lipaza].   Način primene: Pomešati jednu dozu (32 g praha = jednu punu mericu) sa 250 ml vode ili obranog mleka. Konzumirati dve doze dnevno, jednu odmah nakon treniga i drugu između obroka.   Upozorenja: Ne preporučuje se osobama preosetljivim na neki od sastojaka proizvoda, osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti.   Napomene: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu, uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.   Informacija o alergenima: Sadrži mleko i soju. Proizvedeno u objektu u kome se prerađuju jaja, gluten, kikiriki, jezgrasto voće, riba i ljuskari.   Način čuvanja: Proizvod čuvati dobro zatvoren, na hladnom (6-26ºC) i suvom mestu (relativna vlažnost do 65%). Ne izlagati proizvod toploti i direktnoj sunčevoj svetlosti. Držati van domašaja dece.  

100% Whey Protein Professional

Hrani mišiće i sprečava razgradnju Ubrzava oporavak Pojačan aminokiselinski matriks - L-leucin, L-glutamin, Taurin Fantastični ukusi Brza apsorpcija Sa dodatkom digestivnih enzima Bez aspartama Protein iz surutke se smatra “kraljem” svih proteina za bodibilding jer ima najveću biološku vrednost. Protein iz surutke ima najbolji aminokiselinski profil i veću koncentraciju (25%) BCAA od bilo kog drugog proteinskog izvora. Aminokiselinski sastav ovog preparata zasniva se na 47,5% tzv. anaboličkih aminokiselina razgranatog lanca (BCAA, arginin, glutamin, tirozin). Komponenta ovog preparata je i 10% mikrofrakcija imunoglobulina koja utiče na poboljšanje imunog sistema uključujući povećanje sinteze endogenog glutationa, koji je najmoćniji prirodni antioksidant u ljudskom organizmu. Ovaj preparat sadrži i peptide sa četiri aminokiseline koji ublažavaju bol u mišićima nakon intenzivnog treninga. 100% Whey Protein Professional sadrži veoma mali procenat laktoze, a obogaćen je L-glutaminom, najzastupljenijom aminokiselinom u mišićima. Ova formula u svoj sastav uključuje i probavne enzime, koji povećavaju iskoristljivost i biosintezu proteina. Ujedno, jedan je od najukusnijih proteina po ocenama naših kupaca. Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional NE SADRŽI aspartam !!! Sastav proizvoda: Aktivni sastojci: U jednoj porciji (30 g) U 100 g proizvoda %PDU* Aminokiselinska matrica - od toga: L-leucin; L-glutamin; taurin 1300 mg 100 mg; 210 mg; 990 mg 4333 mg 333,3 mg; 699,9 mg; 3299,8 mg ** Mešavina digestivnih enzima - od toga: bromelain; papain 24 mg 12 mg; 12 mg 80 mg 40 mg; 40 mg ** *PDU = preporučeni dnevni unos ** = preporučen dnevni unos nije ustanovljen *Napomena: Sadržaj u tabeli prikazan za ukus bela čokolada-jagoda. Tipični aminokiselinski sastav Po porciji (30 g) Na 100 g proizvoda L-Glutamin 4410 mg* 14700 mg* L-Leucin** 2385 mg* 7950 mg* L-Asparaginska kiselina 2290 mg* 7633.33 mg* L-Lizin** 2240 mg* 7466.67 mg* L-Treonin** 1442 mg* 4806.67 mg* L-Izoleucin** 1410 mg* 4700 mg* L-Valin** 1304 mg* 4346.67 mg* L-Prolin 1270 mg* 4233.33 mg* L-Serin 1120 mg* 3733.33 mg* L-Alanin 1102 mg* 3673.33 mg* L-Tirozin 710 mg* 2366.67 mg* L-Fenilalanin** 670 mg* 2233.33 mg* L-Cistein 620 mg* 2066.67 mg* L-Arginin 535 mg* 1783.33 mg* L-Metionin** 482 mg* 1606.67 mg* Glicin 385 mg* 1283.33 mg* L-Triptofan** 382 mg* 1273.33 mg* L-Histidin 373 mg* 1243.33 mg* *Referentni unos nije ustanovljen ** Esencijalne masne kiseline *Napomena: Sadržaj u tabeli prikazan za ukus bela čokolada-jagoda. Sastojci (ukus banane): koncentrat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin,sadrži laktoglobulinske, laktoferinske, laktalbuminske i imunoglobulinske proteinske frakcije), dekstroza, L-leucin, L-glutamin, taurin, izolat proteina surutke (iz mleka emulgator: soja lecitin), digestivni enzimi (papain, bromelain), natrijum-hlorid, stabilizator: ksantan guma, zaslađivači: acesulfam-K, sukraloza, prirodne i veštačke arome (krem, banana). Sastojci (ukus bela čokolada-jagoda): koncentrat proteina surutke (iz mleka), prirodne i veštačke arome (bele čokolade i jagode), taurin, regulator kiselosti: limunska kiselina, natrijum hlorid, dekstroza, L-glutamin, sredstvo za zgušnjavanje: ksantan guma, boja: cvekla crvena, zaslađivači: acesulfam-K, sukraloza, L-leucin, izolat proteina surutke (iz mleka), digestivni enzimi [papain (ekstrakt iz Carica papaya), bromelain (ekstrakt iz Ananas comosus)]. Sastojci (ukus čoko-kokos): koncentrat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin,sadrži laktoglobulinske, laktoferinske, laktalbuminske i imunoglobulinske proteinske frakcije), dekstroza, L-leucin, L-glutamin, taurin, izolat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin), digestivni enzimi (papain, bromelain), sredstvo za zgušnjavanje: ksantan guma, natrijum hlorid, zaslađivači: acesulfam-K, sukraloza, kakao prah, prirodne i veštačke arome (čokolada, kokos, vanila). Sastojci (ukus čoko-lešnik): koncentrat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin, sadrži laktoglobulinske, laktoferinske, laktalbuminske i imunoglobulinske proteinske frakcije), dekstroza, L-leucin, L-glutamin, taurin, izolat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin), digestivni enzimi (papain, bromelain), sredstvo za zgušnjavanje: ksantan guma, natrijum hlorid, zaslađivači: acesulfam-K, sukraloza, kakao prah 10-12%, prirodne i veštačke arome (lešnik, vanila krem, čokolada). Sastojci (ukus limun-čizkejk): koncentrat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin) sadrži laktoglobulinske, laktoferinske, laktalbuminske i imunoglobulinske proteinske frakcije), taurin, kvark u prahu (iz mleka), arome (kvark, jogurt, limun), natrijum hlorid, jogurt u prahu (iz mleka), L-glutamin, L-leucin, sredstvo za zgušnjavanje: ksantan guma, zaslađivači (acesulfam-K, sukraloza), izolat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin), dekstroza, digestivni enzimi (papain, bromelain). Sastojci (ukus vanila-šumsko voće): koncentrat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin, sadrži laktoglobulinske, laktoferinske, laktalbuminske i imunoglobulinske proteinske frakcije), dekstroza, L-leucin, L-glutamin, taurin, izolat proteina surutke (iz mleka, emulgator: soja lecitin), digestivni enzimi (papain, bromelain), sredstvo za zgušnjavanje: ksantan guma, natrijum hlorid, zaslađivači: acesulfam-K, sukraloza, prirodne i veštačke arome (vanila krem, divlja kupina, malina), boja (karmoizin, brilijant plava FCF)**; **mogu da imaju nepovoljan uticaj na aktivnost i pažnju kod dece. Nutritivne informacije: Nutritivna vrednost Po porciji (30 g) Na 100 g Energija 470 kJ/112 kcal 1558 kJ/371 kcal Masti -od kojih zasićene masti 2 g 0.7 g 6.7 g 2.3 g So 0,41 g 1,4 g Proteini 22 g 73 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 1,4 g 1,4 g 4,7 g 4,7 g *Napomena: Sadržaj u tabeli prikazan za ukus bela čokolada-jagoda. Način upotrebe: pomešati 1 porciju (30 g, ¾ dozera) sa 250 ml vode ili obranog mleka dnevno, najbolje posle treninga. Pripremati neposredno pre konzumiranja! Upozorenja: Ne preporučuje se osobama preosetljivim na bilo koji sastojak proizvoda, trudnicama, dojiljama i osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu, uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Pre upotrebe konsultovati lekara ili farmaceuta. Informacije o alergenima: Sadrži MLEKO i SOJU. Može da sadrži tragove JAJA, GLUTENA, JEZGRASTOG VOĆA, KIKIRIKIJA, CELERA, RIBA I LJUSKARA. Sadrži FENILALANIN. Način čuvanja: Čuvati na suvom i hladnom mestu, van uticaja toplote, vlage i svetlosti. Čuvati van domašaja dece. Uvoznik i distributer za Republiku Srbiju: Pansport d.o.o, Stevana Peci Popovića 21, 21223 Veternik, Republika Srbija
Protein Ice Cream Light

Protein Ice Cream Light

dodatak ishrani sa zaslađivačem za izradu sladoleda 14 g kvalitetnog proteina po porciji nizak procenat masti fantastični ukusi PROTEIN ICE CREAM je prašak za izradu sladoleda u kome možete svakodnevno uživati bez griže savesti. Fantastični ukusi kao što su mix crvenog voća ili vanila-limeta, doprineće da svoj režim ishrane uopšte ne doživljavate kao režim, dok ujedno obezbeđujete svom telu izbalansiran odnos proteina i ugljenih hidrata. Ovaj proizvod sadrži 28% kvalitetnog proteina koji većinom dolazi iz surutke – koja je odličan i jako važan izvor proteina za izgradnju mišića! PROTEIN ICE CREAM je vaša prva stop stanica za ukusan dezert koji ujedno pomaže mišićnom rastu i njegovom oporavku. Napravljen je od zdravih masti iz kokosovog ulja i whey proteina koji je važan za optimalan oporavak i zdravlje svakog sportiste! Ovo je idealna zdrava poslastica za sve sportiste i rekreativce koji vode računa o zdravoj ishrani, a posebno za one koji tek žele da započnu sa zdravim načinom života ali "ne mogu" bez nezdravih slatkiša! Jedno pakovanje PROTEIN ICE CREAM-a sadrži čak 7 puta više proteina od običnog sladoleda - a njegova priprema je veoma jednostavna! Proizvođač/Izvoznik: Scitec Ipari es Kereskedelmi Kft, Vezer ut 53/a, 1144-H Budapest, Hungary Proizvedeno u/Uvezeno iz: Mađarska Neto količina/Pakovanje: 1250 g (25 doza); Jedna doza je 50 g Namena: prašak za izradu sladoleda sa proteinima. Nutritivna vrednost proizvoda Nutritivne informacije 100 g 50 g Energetska vrednost 1816 kJ/432 kcal 908 kJ/216 kcal Proteini 28 g 14 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 13 g 12 g 6,3 g 5,8 g Masti -od kojih zasićene masti 22 g 19 g 11,0 g 9,4 g So – natrijum hlorid* 0,18 g 0,09 g * potiče isključivo od prirodno prisutne soli; sadrži prirodno prisutne šećere Sastojci Sadržaj aktivnih sastojaka 100 g 50 g Koncentrat proteina surutke 80% (Ultra Whey Instant), (emulgator – soja lecitin) 24,00 g 12,00 g Mleko u prahu 9, 26 g 4,632 g Koncentrat proteina surutke 80% (Lactomin®) 6,00 g 3,00 g Prikazani podaci se odnose na ukus miks crvenog voća Ostali sastojci: zgušnjivač – ksilitol, sredstvo za povećanje zapremine – [rafinirano potpuno hidrogenizovano kokosovo ulje, obrano mleko u prahu, emulgatori, glukozni sirup, šećer, protein mleka, stabilizator], arome kupine, maline i jagode, osušeni plodovi maline; boje – cvekla crvena i karmin; regulator kiselosti – limunska kiselina; zaslađivač - sukraloza Način upotrebe: pomešati 50 g (1¼ merice) praška sa 100 ml vode i mešati intenzivno 2 minuta dok ne postane penasto. Za dobijanje više kremaste konzistencije, mutiti mućkalicom 5 minuta. Zatim sipati u plastične posude za zamrzivač i ostaviti 1,5-3 h u zamrzivaču. Pripremljen sladoled iskoristiti u roku od 10 dana, čuvati u zamrzivaču. Upozorenja: Ne preporučuje se primena kod osoba preosetljivih na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Sadrži poliole – prekomerna upotreba može izazvati laksativni efekat. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Čuvati van domašaja dece! Informacija o alergenima: Sadrži MLEKO i SOJU (LECITIN). Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju mleko, jaja, gluten, soja, kikiriki, jezgrasto voće, celer, riba i rakovi. Način čuvanja: čuvati na suvom i hladnom mestu. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju Oznaka serije: označeno na pakovanju Uvoznik: Pansport d.o.o., Stevana Peci Popovića 21, 21223 Veternik, Srbija Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Protein Pudding

Dodatak ishrani za izradu pudinga sa zaslađivačima 30 g proteina po porciji Brza i laka priprema PROTEIN PUDING je prašak za izradu pudinga u kome možete svakodnevno uživati bez griže savesti. Ovo je idealna zdrava poslastica za sve sportiste i rekreativce koji vode računa o zdravoj ishrani, a posebno za one koji tek žele da započnu sa zdravim načinom života ali "ne mogu" bez nezdravih slatkiša! Ako želite da oplemenite svoje čulo ukusa, i osvežite telo iznemoglo od napornih treninga, PROTEIN PUDING je najbolji izbor. Osim ukusa, ovaj proteinski suplement sadrži i skoro savršenu sinergiju proteina visoke biološke vrednosti – najvećim udelom, kazein (mlečni protein) i koncentrat proteina surutke (WPC). Kazein je pored odličnog profila esencijanih aminokiselina (u prvom planu su relativno velike količine glutaminske kiseline i prolina, kao i znatne količine BCAA, lizina i asparaginske kiseline), poznat po produženoj apsorpciji, tako da će hraniti vaše telo u dužem vremenskom periodu. Kazein je sporo-otpuštajući protein, vreme koje je potrebno za njegovu apsorpciju je višečasovno, što je izuzetno dugo u poređenju sa ostalim izvorima proteina poput proteina surutke. Pomaže u očuvanju mišićne mase, idealan je za upotrebu pre noćnog sna, zbog čega je jedan od omiljenih proteina u svetu bodibildinga. Istraživanja pokazuju da je i 7 sati nakon uzimanja kazeina nivo aminokiselina u krvi ostao na visokom nivou, što je još jedan od razlog zbog čega je ovaj protein idealni "noćni protein". Iako je opšte poznato da je nakon treninga idealno uzimati „brzi“ whey protein, novija istraživanja sve više idu u prilog tome da se posle treninga konzumiraju proteini brze i postepene apsorpcije (i whey i kazein). Nije zgoreg navesti i prednosti whey proteina: Brža apsorpcija, kao rezultat odlične svarljivosti, Idealan profil esencijalnih amino kiselina, visok sadržaj BCAA i glutamina Najviša biološka vrednost u svetu proteina koja garantuje maksimalnu iskoristljivost od strane naših tkiva i organa, a samim tim i brži oporavak od napornih treninga. Prisustvo imuno-aktivnih proteinskih frakcija koje doprinose dobrom imunitetu, kao i očuvanju i unapređenju zdravlja uopšteno. Kombinovanjem ove dve vrste proteina dobili smo idealnu proteinsku mešavinu koju možemo koristiti ne samo kada želimo da se zasladimo, već i kao zamenu obroka, neposredno posle treninga, ili pre počinka. Naravno, Scitec Nutrition je u svoju korist usmerio svojstva kazeina, tako da je konzistencija šejka delom posledica i gustine rastvorenog kazeina. Neto količina/Pakovanje: 400 g (10 doza); Jedna doza je 40 g Namena: prašak za izradu pudinga sa proteinima surutke i kazeinom Nutritivna vrednost proizvoda Nutritivne informacije 100 g 40 g Energetska vrednost 1526 kJ/360 kcal 609 kJ/144 kcal Proteini 75 g 30 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 4,3 g 4,0 g 1,7 g 1,6 g Masti -od kojih zasićene masti 4,8 g 2,0 g 1,9 g 0,8 g So – natrijum hlorid* 100 mg 40 mg * potiče isključivo od prirodno prisutne soli Sastojci Sadržaj aktivnih sastojaka g/100 g g/40 g Kalcijum-kazeinat 57,50 23,00 Koncentrat proteina surutke 80% (Ultra Whey Instant) 19,47 7789 Mleko u prahu 6,74 2,696 Koncentrat proteina surutke 80% (Lactomin®) 4,87 1,948 Kakao prah (sa niskim sadržajem masti 10-12%) 4,00 1,6 Prikazani podaci se odnose na ukus čokolade Ostali sastojci: zgušnjivači – ksantan guma, karagenan; arome čokoladnih pralina, gorke i crne čokolade; zaslađivači: sukraloza i Acesulfam K. Način upotrebe: pomešati 40 g praška sa 250 ml vode uz pomoć šejkera dok se ne zgusne. Već pripremljen puding čuvati na 4°C i iskoristiti u roku od 2 dana! Upozorenja: Ne preporučuje se primena kod osoba preosetljivih na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu, zdrav i izbalansiran način života. Čuvati van domašaja dece! Informacija o alergenima: Sadrži MLEKO i SOJU (LECITIN). Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju MLEKO, JAJA, GLUTEN, SOJA, KIKIRIKI, JEZGRASTO VOĆE, CELER, RIBA i LJUSKARI. Način čuvanja: čuvati na suvom i hladnom mestu. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju Oznaka serije: označeno na pakovanju Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Carb Killa® Protein Spread

Proteinski namaz sa 20% proteina poreklom iz whey-a;    87% manje šećera u odnosu na ostale vodeće brendove proizvođača proteinskih namaza. Bez glutena* Pogodno za vegetarijance Carb Killa® Spread je ukusan čokoladni namaz napravljen od whey proteina (proteina surutke) i predstavlja idealan slatkiš za osobe koje paze na svoju figuru. Dostupan je u 3 ukusa: mlečna čokolada, bela čokolada i lešnik sa hrskavim komadićima kolačića. Sastojci: biljno ulje (repičino i palmino ulje), maltitol, koncentrat proteina surutke (20%) (iz mleka), obrano mleko u prahu (8%), kakao u prahu sa niskim sadržajem masnoće, emulgator: lecitin iz suncokreta, prirodna aroma vanile. Pakovanje​: 360g Nutritivna vrednost: Nutritivna vrednost 33g (porcija) U 100g Energija 172 kcal/713 kJ 521 kcal/2162 kJ Proteini 7 g 20 g Masti * od kojih zasićene: 13 g 3 g 38 g 9 g Ugljeni hidrati šećeri: polioli: 12 g 1.8 g 9 g 35 g 5.6 g 28.5 g Vlakna 0.7 g 2.2 g So 0.08 g 0.25 g Informacije o alergenima: proizvod sadrži mleko. Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuje pšenice, soja i jezgrasto voće. Napomena: Proizvod sadrži više od 10% dodatih poliola. Prekomerna upotreba može da izazove laksativni efekat. Protein Spread treba konzumirati u okviru balansirane ishrane. *za ukus mlečne čokolade

Superior Proteinski Prah Konoplje

100% organski proizvod Bez dodatog šećera, boja i aroma Pogodno za sportiste Pogodno za vegane i paleo ishranu   Industrijska konoplja koristila se hiljadama godina za hranu, gradivni materijal, hartiju, tekstil. Po nekim izvorima to je prva biljka ikada gajena od strane čoveka? Bila je jedna od najvažnijih biljaka u nekim delovima sveta. A pored toga jedna je od biljaka koja se najlakše uzgaja, koja neguje umesto da troši zemlju na kojoj raste i prirodno je veoma otporna. Zato, tokom hiljada godina koliko se gaji, ljudi nisu imali potrebu da menjaju njenu genetiku, tako da konoplja predstavlja jednu od retko genetski očuvanih uzgajanih biljaka na planeti. Superior proteinski prah konoplje proizveden je od domaće konoplje gajene u plodnim i nezagađenim delovima Srbije. Vrhunski kvalitet se postiže ručnim izdvajanjem čistog i isključivo neoštećenog semena. Nakon izdvajanja ulja hladnim ceđenjem ostatak semenki se melje u proteinski prah. Zahvaljujući hladnoj obradi semenki, ne dolazi do denaturacije proteina i zadržavaju se sva nutritivna svojstva. Jedna porcija Superior praha konoplje vam pruža: 32% čistog biljnog proteina koji se efikasnije apsorbuje i vari od većine drugih biljnih proteina. Proteini doprinose povećanju i održavanju mišićne mase. Visok sadržaj gvožđa, koje doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji imunog sistema, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i normalnom transportu kiseonika u telu. Visok sadržaj magnezijuma koji doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema i održavanju normalnih kostiju. Visok sadržaj omega-3 masnih kiselina Izvor cinka koji doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnoj plodnosti i reprodukciji i održavanju normalnog nivoa testosterona u telu. Izvor kalcijuma koji je potreban za održavanje normalnih kostiju i zuba. Proteini i masti u konoplji Dva glavna proteina u konoplji su edetin (globularni protein – oko 65%) i albumin. Oba ova visoko kvalitetna skladišna proteina se jako lako vare i sadrže nutritivno značajnu količinu svih esencijalnih amino kiselina. Esencijalne amino kiseline ne možemo da sintetišemo u organizmu, a kako učestvuju u gotovo svim hemijskim procesima i sve fizičke i psihičke funkcije zavise od njih, jako je važno da ih unosimo u dovoljnoj količini kroz hranu. Ovo je naročito važno kod ljudi koji ne unose namirnice životinjskog porekla, jer u biljnim proteinima po pravilu nema dovoljno esencijalnih amino kiselina za osnovne potrebe organizma i zato ih je potrebno pažljivo kombinovati. Konoplja je za ovakve ljude nezamenjiv deo svakodnevne ishrane. Kako zbog proteina tako i zbog bogatog sadržaja omega 3 masnih kiselina i mnogobrojnih minerala. Istraživanja su pokazala da je protein konoplje uporediv sa drugim visoko kvalitetnim proteinima kao što su belance ili zrno soje.  Konopljin protein ima izuzetno visok sadržaj arginina i Tirozina u poređenju sa drugim izvorima, a visok sadržaj Alanina i Asparaginske aminokiseline.   Profil aminokiselina nekog proteina je samo jedan od pokazatelja kvaliteta tog proteina. Drugi je svakako njegova svarljivost u ljudskom organizmu. Za protein konoplje je dokazano da ima visok procenat svarljivosti (oko 86%) a to je izuzetno retko kod proteina biljnog porekla. Proteini tretirani visokim temperaturama imaju smanjenu svarljivost a već smo napomenuli da se Superior proteinski prah konoplje dobija, od početka do kraja hladnim postupkom, bez delovanja povišenih temperatura i na taj način je sprečena denaturacija proteina i sačuvan visok stepen svarljivosti. Ulje konoplje se sastoji preko 80% od polinezasićenih masnih kiselina, od čega najviše ima esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina (EFA). Ono što je ključno je da u konoplji odnos količina omega-3/omega-6 se kreće od 2:1 do 3:1, a to se smatra idealnim odnosom za ljudsko zdravlje. Pored toga sadrži i redak oblik  gama-linolne kiseline kao i stearidonsku kiselinu . Ovih masnih kiselina svakako ima više u hladno ceđenom ulju konoplje ili celom semenu, ali ima ih u našem proteinskom prahu konoplje u dovoljnoj količini da imaju uticaj na zdravlje. One su poznate po svojim pozitivnim efektima na kardiovaskularni sistem i nivo holesterola u krvi. Nutritivne vrednosti 100 g 30 g / jedna porcija Energetska vrednost 1700 kJ/406 kcal 510 kJ/122 kcal Masti - od toga zasićene masne kiseline 8,2 g 0,82 g 2,47 g 0,25 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri 18,3 g 4,6 g 5,49 g 1,38 g Vlakna 26 g 7,8 g Proteini 32 g 9,6 g So 0,03 g 0,01 g   Aktivni sastojci 100 g 30 g / jedna porcija %NRV po porciji Bakar 1,7 mg 0,51 mg 51% Gvožđe 15,5 mg 4,65 mg 33% Magnezijum 488 mg 146 mg 39% Cink 7,4 mg 2,22 mg 22% Fosfor 1319 mg 396 mg 57% Kalcijum 415 mg 124 mg 16%   Sastojci: 100% organski proteinski prah konopljinog semena. Potpuno prirodan proizvod, dobijen mlevenjem pogače koja nastaje pri hladnom ceđenju ulja iz jezgra organskog semena industrijske konoplje. Uputstvo za upotrebu: Konopljin protein se može dodati u smuti, mleko, jogurt, ili vašu omiljenu kašu, kao i u bilo koje slano jelo (povrće, supu, salatu..) ili koristiti kao dodatak u pripremi slatkih ili slanih kolača. Preporučena porcija konopljinog praha sadrži 30g (2 supene kašike).   Uslovi čuvanja: Čuvati na suvom i hladnom mestu.

Milky Shake Whey

sadrži 71% Whey protein koncentrata napredna formula sa dodatom mlaćenicom gust i ukusan šejk spremljen samo sa vodom nizak sadržaj ugljenih hidrata i masti bez glutena i aspartama.   6PAK Milky Shake Whey je nutritivni proteinski šejk stvoren kako bi sportistima osigurao unos preko potrebnih proteina putem nove, poboljšane formule obogaćene posebnim sastojkom – mlaćenicom* (buttermilk). Ukupno 71% proteina izdvojeno je iz whey protein koncentrata (WPC), a dodatak aminokiselina razgranatog lanca BCAA utiče na oporavak mišića posle vežbanja i proces izgradnje mišića, štiteći ih pritom od razgradnje (katabolizma). Milky Shake Whey se meša s vodom, stvarajući pritom proteinski šejk odličnog ukusa i bogate teksture. Njegov nizak sadržaj ugljenih hidrata i masti kao i odlična rastvorljivost čine ga jednim od najboljih proteinskih proizvoda na tržištu.   * Mlaćenica je fermentisani mlečni napitak, odnosno  tečnost koja se izdvoji nakon pravljenja maslaca. Karakteriše ga visok sadržaj proteina.   Nutritivne informacije:   Nutritivne informacije: Jedna doza (30 g) 100 g Energetska vrednost 480 kJ/113 kcal 1598 kJ/376 kcal Masti Saturisane masnoće 1,66 g 1,19 g 5,53 g 3,96 g Ugljeni hidrati - od toga šećeri 3,30 g 3,30 g 10,99 g 10,99 g Proteini 21,35 g 71,1 g So 0,08 g 0,27 g   Tipičan aminokiselinski sastav na 100g: L-Alanin 3,71 g L-Arginin 1,81 g L-Asparaginska kiselina 7,98 g L-Cistein 1,67 g L-Glutaminska kiselina 13,2 g Glicin 1,39 g L-Histidin 1,35 g L-Izoleucin 4,46 g L-Leucin 7,83 g L-Lizin 6,77 g L-Metionin 1,63 g L-Fenilalalin 2,50 g L-Prolin 4,95 g L-Serin 3,94 g L-Treonin 5,15 g L-Triptofan 1,34 g L-Tirozin 2,26 g L-Valin 4,30 g     Upotreba: Jednu mericu (30 g) umutiti u 200-300 ml vode ili mleka. Konzumirati posle treninga. Za maksimalne rezultate uzimati i jednu mericu u toku dana, između obroka.   Upozorenje: Ne preporučeje se mlađim od 18 godina, trudnicama ili dojiljama. Čuvati van domašaja dece.   Alergen info: ovaj prizvod sadrži sastojke izdvojene iz mleka. U proizvodnom pogonu se proizvode i proizvodi koji sadrže mleko, jaja, soju, gluten, kikiriki i ljuskare.   Čuvanje: na suvom i hladnom mestu (ne u frižideru).

Stranice



omogućio Pansport Forum