You are here

Proteini

Proteini kao suplementi

Proteini iz surutke

Protrini surutke su najvredniji proteini koje možete da unesete u svoj organizam. Koristi koje donose su mnogobrojne i raznolike. Proteini su osnovne gradivne materije svakog tkiva u organizmu. Bez proteina nema funkcionisanja nervnog sistema, nema imuniteta, dakle, nema života.
Whey ili surutka se dobija pretvaranjem mleka u sir. Proteini surutke imaju najveću biološku raspoloživost (najefikasnije dolaze do delova organizma gde su potrebni). Aminokiselinski sastav proteina surutke je najvredniji u smislu da sadrže najviše amino kiselina razgranatog lanca (bcaa), kao i sve esencijalne amino kiseline.

Saznaj više

Surutka je najbogati izvor BCAA koje se metabolišu u mišićima, te su najvažnije i u periodima treninga, ali i u periodu oporavka. Surutka sadrži amino kiseline leucin i glutamin koje su navažnije u izgradnji i rastu mišića. Ukratko whey čini sportiste spremnijim i otpornijim.

Postoje tri oblika whey proteina:
1.koncetrat
2.izolat

a)dobijen jonoizmenjivačima
b)dobijen ultramikrofiltracijom

3.hidrolizat


1.Tehnologijom dobijanja koncetrata otklanja se veći deo mlečne masti i šećera. Procenat whey proteina koncetrata u preparatu je 65-85 % zavisno od proizvođača. Najčešći slučaj u praksi je da procenat proteina u koncetratu ne prelazi 80 % dok ostale procente čine masti i šećeri.
2.a) Izolat dobijen jonoizmenjevačima je postupak kojim se iz mleka izvuku skoro samo proteini. Iako ovaj postupak menja strukturu dobijenih proteina, ovaj preparat sadrži i dalje visok procenat (88-92 %) proteina surutke u 100 g proizvoda.
2.b) Izolat proteina surutke dobijen mikrofiltracijom je najčistiji proteinski preparat.100 g ovog preparata sadrži obično 92-95 % proteina, ne sadrži nečistoće, sadrži više BCAA i kalcijuma. Važno je da tehnologija dobijanja ovakvog preparata ne menja strukturu proteina. Koriste ga uglavnom vežbači koji su na dijeti bez ugljenih hidrata, osobe koje žele poboljšanje performansi i žene.
3. Hidrolizovani whey protein je preparat koji se najlakše vari jer je delom obrađen. Proteini surutke su hidrolizacijom podeljeni na manje delove-peptide. Peptidi se, zatim, preko mikrofiltera izoluju. Dakle, ovi preparati donose sve prednosti izolata, a uz to se lakše i brže apsorbuju posle uzimanja.
Razlika između Whey koncentrata, Whey izolata i Whey hidrolizata?
-Whey protein koncentrat ima od 65% pa do 85 % čistog proteina surutke otatak su ugljeni hidrati i masti, aroma. Odličan je izvor proteina i ima dosta nižu cenu u odnosu na izolat proteina whey-a. Ljudi koji su intolerantni na laktozu moraju ga izbegavati jer sadrži laktozu.
-Whey protein izolat ima preko 85 % čistog proteina surutke, uglavno je to oko 90 %. Ovaj protein je praktično bez ugljenih hidrata i masti, odličan je za predtakmičarski period gde se strogo vodi računa o unosu ugljenih hidrata i masti.
-Whey hidrolizat je najskuplji protein jer je tehološki postupak njegovog dobijanja znatno kompleksniji i on predstavlja protein surutke koji je razložen na sitnije peptidne lance pa se veoma brzo razlaže i u veoma kratkom periodu snabdeva organizam amino kiselinama, odličan je, čak i u okviru treninga sa određenom količinom ugljenih hidrata. Spada u najskuplje varijante Whey proteina.
Razlika između Whey proteina (proteina surutke) i surutke u prahu tj. tečne surutke?
Surutka u prahu (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane) dobija se klasičnim postupkom dehidratacije pri visokoj temperaturi gde dolazi do delimične denaturacije proteina i samim tim dolazi do smanjenja njegove biološke vrednosti, pa ne može ispoljiti svoje pozitivne efekte na izgradnju mišićne mase, odnosno, reparacije organa i ostalih pozitivnih funkcija.
Whey protein u prahu dobija se iz tečne surutke procesom mikro-ultrafiltracije kojim se odvaja čist protein od viška laktoze i masti (nepotrebnih za većinu ljudi, naručito u toj koncetraciji) i pri hladnim temperaturama koje ne dovode do uništavanja proteina. Na ovaj način dobijate čist protein bez viška masti i ugljenih hidrata, naročito pozitivno za ljude koji imaju problema sa gojaznošću i ljude koji teže izgradnji čiste mišićne mase.
Kada je optimalno vreme uzimanja Whey proteina?
Vreme uzimanja Whey proteina zavisi od više faktora kao što su: telesna težina, broj treninga u toku dana, broj obroka u toku dana i njihov raspored, sastav, itd.
Optimalno vreme je odmah nakon ustajanja sa kompleksnim ugljenim hidratima ( tipa žitarica, pirinčanih pahuljica uz dodatak mleka- ako ga podnosite), a ukoliko ste gojazni drugačije se postupa. Odmah nakon treninga treba da popijete protein i to sa vodom i odredjenom količinom prostih ugljenih hidrata- npr. banana, koja ujedno nadokandi i odredjeni deficit vitamina i minerala.
Ukoliko se uzima pred spavanje trebalo bi da se kombinuje sa nekim dugorazlažućim proteinom-tipa micelarni kazein ili kalcijum kazeinat. Uz šejk popiti nezasićene masne kiseline\' npr. laneno ulje, koje još više prolongira snabdevanje organizma aminokiselinama dugo u noć. Whey protein se priprema sa mlekom ili vodom u blenderu ili šejkeru.
Koji su efekti Whey proteina na organizam?
Pre svega, snabdeva organizam svim esencijalnim aminokiselinama (neophodne organizmu), te učestvuje u izgradnji mišićnih ćelija kod ljudi koji su aktivni (sportisti, rekreativci), obnavlja organe (npr. kod obolenja jetre, surutkin protein ima veoma važnu ulogu). Pozitivno deluje na iminitet zbog specifičnih frakcija proteina koje sadrži (laktoferin i imunoglobulini...). Zbog idealnog sastava može uticati na smanjenje telesne težine ukoliko se njime zameni večera. Kod potharnjenih osoba u kombinaciji sa ugljenim hidratima utiče na povećanje telesne mase i idealna je dopuna njihovom jelovniku i nikako se ne sme koristiti kao zamena za obrok kod takvih osoba.
Whey protein (protein surutke) predstavlja idealnu dopunu pravilno izbalansiranoj ishrani i treba ga uvrstiti u dnevni plan ishrane, naročito osobe koje imaju povećanu potrebu za proteinima.
Da li Whey protein šteti organizmu?
Whey protein je potpuno prirodan dodatak bez ikakvog negativnog, odnosno, štetnog efekta na organizam. Ukoliko se proanalizira sastav proizvoda uvidelo bi se da ni jedan sastojak nije na nedozvoljenoj listi.
Proteini koji nisu iz surutke
Za naše telo su značajne 23 amino kiseline, od njih organizam može proizvesti 15 neesencijalnih, a preostalih 8, koje nazivamo esencijalne, telo mora dobiti putem hrane ili dodatkom-suplementacijom.
Šta pred noćni san?
Verujem da su mnogi od vas ovo pitanje sebi mnogo puta postavljali i plašili se mišićne razgradnje baš u tom periodu. Ali razloga za brigu nema, jer postoje suplementi, proteini kazeina, koji su pravi antikatabolički proteini i tokom cele noći će lagano otpuštati proteine i hraniti vaše mišiće, pa se mogućnost razgradnje svodi na minimum.
Kazein se nalazi u mleku, a od mleka se odvaja postupkom ultrafiltracije bez upotrebe hemikalija. On formira gel u želucu koji omogućuje sporije otpuštanje aminokiselina u krvotok i iz tog razloga je odličan odabir proteina pred spavanje.
Protein iz jaja-albumin
Albumin je protein iz jaja bez masti i holesterola, sadrži bitne hranljive materije kao što su: niacin, riboflavin, magnezijum, sumpor, kalijum hlorid... Kao sporoapsorbujući protein idealan je za uzimanje pred spavanje, baš kao i protein iz mleka-kazein.
Ukoliko ste vegetarijanac ili vam jednostavno iz nekog razloga gore navedeni proteini ne prijaju, postoji rešenje i za vas, a to je biljni izvor proteina – izolat proteina soje, odličan za vegetarijance ili osobe alergične na životinjske proteine.
Šta je Soja?
Soja je moćna bilja koja sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine, minerale i vlakna. Sadrži fitinsku kiselinu koja ima antioksidativna svojstva i može pomoći u sprečavanju nekih vrsta karcinoma i sniziti nivo loših masti u krvi.
Izolat proteina soje je visoke koncentracije, visokog kvaliteta, lako i brzo apsobujući, neživotinjski izvor proteina sa velikom količinom važnih aminokiselina, među kojima su i Bcaa i glutamin. Odlična alternativa za osobe koje tragaju za biljnim izvorom proteina i za one koji žele da povećaju svoj ukupan proteinski unos u toku dana. Sojin protein ima dobar efekat na ljudsko zdravlje, prevashodno zdravlje žena. Kompletan je protein, što znači da sadrži sve važne amino kiseline zbog čega ga koriste i sportisti i rekreativci. Sadržaj holesterola i masti je na minimumu stoga se uklapa i u dijetu. Sojini izoflavoni su ključni za fitestrogensku aktivnost. Zajedno sa fitosterolima smanjuju loš holesterol i trigliceride stoga su važni za zdravo srce. Smatra se da izoflavoni pokazuju i pozitivne efekte na kognitivne funkcije, tj. poboljšanje moždanih funkcija.
Proteini-čemu služe i kako deluju na organizam
Proteini (belančevine) su sastavljeni od aminokiselina. U prirodi nalazimo i one u čiji sastav ulazi, čak, nekoliko desetina ili stotina aminokiselina. Proteini ulaze u sastav svih mišića kostiju, kože, unutrašnjih organa i dr., regulišu aktivnost ćelija, kao i brzinu svih biohemijskih reakcija, imaju i zaštitnu i transportnu ulogu, ali, svakako, ono što je nama najbitnije, je njihova gradivna uloga. Zbog svega pomenutog, neophodno je obezbediti organizmu dovoljnu količinu proteina. Za naše telo su značajne 23 amino kiseline. Od njih telo može proizvesti 15 tzv. neesencijalnih, a preostalih 8 - koje nazivamo esencijalnim - telo mora uneti putem hrane.
Apsorpcija
U tankom crevu proteini se apsorbuju u vidu aminokiselina, dipeptida i, retko, polipeptida. Apsorpcija se obavlja aktivnim transportom, što znači da je potrebna i energija da bi se proteini apsorbovali.
Metabolizam proteina
Iz lumena tankog creva amino kiseline ulaze u ćelije tankog creva uz pomoć nosača (što je obično neki protein), a odatle putem krvi odlaze u venu porte, a zatim u jetru, iz koje se transportuju u druge organe, gde se amino kiseline koriste za sintezu proteina koji su potrebni organizmu. Najintenzivnije se ova sinteza odvija u jetri, mišićima i sekretornim organima. Proces razgradnje počinje deaminacijom, odnosno odvajanjem amonijaka pri čemu nastaju keto kiseline i amonijak. Amonijak prelazi u ureu i izlučuje se putem bubrega. Na ovaj način se gube proteini ukoliko nisu potrebni za dobijanje energije. Ako su ćeliji potrebni proteini kao energetski izvor (ukoliko u ishrani nedostaju ugljeni hidrati i masti) posle deaminacije keto kiseline će se koristiti kao izvor energije. Keto kiseline lako prelaze u acetil koenzimA koji ulazi u Krebsov ciklus trikarbonskih kiselina. To je proces glukoneogeneze gde amino kiseline prelaze u glukozu i glikogen. 18 aminokiselina je sposobno da se transformise na ovaj način. Amino kiseline, takođe, mogu da se transformišu u masne kiseline procesom ketogeneze i ovako se transformiše devetnaest aminokiselina.
Hormonska regulacija metabolizma proteina
Hormon rasta - Ubrzava sinetezu proteina u ćelijama i porast proteina u krvi.
Insulin - Ubrzava ulazak aminokiselina u ćelije, a istovremeno transportuje i glukozu, smanjuje se upotreba aminokiselina kao energetskog izvora.
Glukokortikoidi - Smanjuju količinu proteina u tkivima, a u plazmi povećavaju koncentraciju aminokiselina. Ova razgradnja ekstrahepatičnih proteina značajna je u keto i glukogenezi.
Testosteron - Pomaže odlaganje proteina u tkiva, naročito u mišiće, tj. pospešuje njihovu sintezu.
Nedostatak proteina
Hronični nedostatak proteina u hrani, a naročito proteina životinjskog porekla naziva se Kvasiorkor. Javlja se u siromašnim i zaostalim krajevima gde su deca odmah po rođenju lišena majčinog mleka. Ovaj deficit je često kombinovan sa deficitom vitamina. Bolest je praćena gubitkom apetita, slabim varenjem, zastojem u rastu i razvoju, dispigmentacijom kose (kosa postaje bakarnocrvena), edemima stopala. Pošto se sindrom proteinskog deficita može naći čak i kod dece koja su hranjenja majčinim mlekom, smatra se da veliku ulogu u nastanku oboljenja ima i kvalitet unetih proteina, odnosno količina aminokiselina koje sadrže sumpor (metionin).
Marazam je malnutricija koja se javlja kao mešovit sindrom proteinsko-kalorijskog deficita, tzv. proteinsko-kalorijska malnutricija. Ovaj sindrom je praćen zastojem u telesnom razvoju, malom telesnom težinom i atrofijom mišića.
Prekomeran unos proteina
Kao i kod ostalih nutrijenata, tako i suficit proteina u ishrani doprinosi stvaranju masti u organizmu, a pored toga, hrana bogata proteinima je najčešće bogata i mastima.Usled prekomernog unosa proteina dolazi do:
povećanja telesne težine, dehidratacije (kada se izlučuje putem bubrega, višak proteina za sobom povlači i veće količine vode) gubitka kalcijuma (ova razmatranja su još u toku, a smatra se da prekomerna količina proteina dovodi do gubitka Ca iz kostiju i nastanka osteoporoze).

Nitro Gold Pro

Vrhunska proteinska smeša napravljena od proteina iz osam različitih proteinskih izvora, sa dodatkom digestivnih enzima, ubrzava oporavak i podstiče mišićnu izgradnju

Iso Whey Zero

Praktično pakovanje u dozama najčistijeg mikrofiltriranog izolata proteina surutke, bez masti i šećera

100% Whey Protein Professional

Visokokvalitetni miks koncentrata i izolata proteina surutke, sa dodatim digestivnim enzimima, fantastičnog ukusa i bez aspartama

Carb Killa® Protein Spread

Carb Killa® Spread je ukusan čokoladni namaz napravljen od whey proteina (proteina surutke) i predstavlja idealan slatkiš za osobe koje paze na svoju figuru.

Power protein

Sada i u praktičnom pakovanju od 800 grama - moćna proteinska mešavina whey koncetrata, mlečnog proteina, izolata goveđeg proteina i peptida glutamin

Rice protein

80% proteina poreklom iz riže sa inulinom, bez dodatog sećera, bez glutena i bez laktoze  

100% Whey protein

Ultrafiltrirani koncentrat proteina surutke visokog kvaliteta u praktičnom pakovanju od 500 g

Active Pro 80

Visoko koncetrovani protein obogaćen glutaminom, vitaminima, kalcijumom i magnezijumom.

Protein Puding

Dodatak ishrani za izradu pudinga sa zaslađivačima 30 g proteina po porciji Brza i laka priprema PROTEIN PUDING je prašak za izradu pudinga u kome možete svakodnevno uživati bez griže savesti. Ovo je idealna zdrava poslastica za sve sportiste i rekreativce koji vode računa o zdravoj ishrani, a posebno za one koji tek žele da započnu sa zdravim načinom života ali "ne mogu" bez nezdravih slatkiša! Ako želite da oplemenite svoje čulo ukusa, i osvežite telo iznemoglo od napornih treninga, PROTEIN PUDING je najbolji izbor. Osim ukusa, ovaj proteinski suplement sadrži i skoro savršenu sinergiju proteina visoke biološke vrednosti – najvećim udelom, kazein (mlečni protein) i koncentrat proteina surutke (WPC). Kazein je pored odličnog profila esencijanih aminokiselina (u prvom planu su relativno velike količine glutaminske kiseline i prolina, kao i znatne količine BCAA, lizina i asparaginske kiseline), poznat po produženoj apsorpciji, tako da će hraniti vaše telo u dužem vremenskom periodu. Kazein je sporo-otpuštajući protein, vreme koje je potrebno za njegovu apsorpciju je višečasovno, što je izuzetno dugo u poređenju sa ostalim izvorima proteina poput proteina surutke. Pomaže u očuvanju mišićne mase, idealan je za upotrebu pre noćnog sna, zbog čega je jedan od omiljenih proteina u svetu bodibildinga. Istraživanja pokazuju da je i 7 sati nakon uzimanja kazeina nivo aminokiselina u krvi ostao na visokom nivou, što je još jedan od razlog zbog čega je ovaj protein idealni "noćni protein". Iako je opšte poznato da je nakon treninga idealno uzimati „brzi“ whey protein, novija istraživanja sve više idu u prilog tome da se posle treninga konzumiraju proteini brze i postepene apsorpcije (i whey i kazein). Nije zgoreg navesti i prednosti whey proteina: Brža apsorpcija, kao rezultat odlične svarljivosti, Idealan profil esencijalnih amino kiselina, visok sadržaj BCAA i glutamina Najviša biološka vrednost u svetu proteina“ koja garantuje maksimalnu iskoristljivost od strane naših tkiva i organa, a samim tim i brži oporavak od napornih treninga Prisustvo imuno-aktivnih proteinskih frakcija koje doprinose dobrom imunitetu, kao i očuvanju i unapređenju zdravlja uopšteno. Kombinovanjem ove dve vrste proteina dobili smo idealnu proteinsku mešavinu koju možemo koristiti ne samo kada želimo da se zasladimo, već i kao zamenu obroka, neposredno posle treninga, ili pre počinka. Naravno, Scitec Nutrition je u svoju korist usmerio svojstva kazeina, tako da je konzistencija šejka delom posledica i gustine rastvorenog kazeina. Uvoznik: Pansport d.o.o., Stevana Peci Popovića 21, 21223 Veternik, Srbija Proizvođač/Izvoznik: Scitec Ipari es Kereskedelmi Kft, Vezer ut 53/a, 1144-H Budapest, Hungary Proizvedeno u/Uvezeno iz: Mađarska Neto količina/Pakovanje: 400 g (10 doza); Jedna doza je 40 g Namena: prašak za izradu pudinga sa proteinima surutke i kazeinom Nutritivna vrednost proizvoda Nutritivne informacije 100 g 40 g Energetska vrednost 1526 kJ/360 kcal 609 kJ/144 kcal Proteini 75 g 30 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 4,3 g 4,0 g 1,7 g 1,6 g Masti -od kojih zasićene masti 4,8 g 2,0 g 1,9 g 0,8 g So – natrijum hlorid* 100 mg 40 mg * potiče isključivo od prirodno prisutne soli Sastojci Sadržaj aktivnih sastojaka g/100 g g/40 g Kalcijum-kazeinat 57,50 23,00 Koncentrat proteina surutke 80% (Ultra Whey Instant) 19,47 7789 Mleko u prahu 6,74 2,696 Koncentrat proteina surutke 80% (Lactomin®) 4,87 1,948 Kakao prah (sa niskim sadržajem masti 10-12%) 4,00 1,6   Prikazani podaci se odnose na ukus čokolade Ostali sastojci: zgušnjivači – ksantan guma, karagenan; arome čokoladnih pralina, gorke i crne čokolade; zaslađivači: sukraloza i Acesulfam K. Način upotrebe: pomešati 40 g praška sa 250 ml vode uz pomoć šejkera dok se ne zgusne. Već pripremljen puding čuvati na 4°C i iskoristiti u roku od 2 dana! Upozorenja: Ne preporučuje se primena kod osoba preosetljivih na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu ishranu, zdrav i izbalansiran način života. Čuvati van domašaja dece! Informacija o alergenima: Sadrži NLEKO i SOJU (LECITIN). Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju MLEKO, JAJA, GLUTEN, SOJA, KIKIRIKI, JEZGRASTO VOĆE, CELER, RIBA i LJUSKARI. Način čuvanja: čuvati na suvom i hladnom mestu. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju Oznaka serije: označeno na pakovanju Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

100% Whey protein fuel

Stimuliše mišićni rast Poboljšava oporavak nakon treninga 100% instantizovan i lako rastvorljiv 100% Whey Protein Fuel kompanije Twinlab je brzorastvarajući, instant protein iz surutke, koji se smatra jednim od najkvalitetnijih izvora proteina u ishrani. Organizmu obezbeđuje blokove amino kiselina koje se ugrađuju u mišićno tkivo, ali i jaku podršku imunološkom sistemu, jer na njega deluje slično kao antioksidanti. Za osobe koje se bave sportom, profesionalno ili rekreativno, veoma je važna pravilna ishrana, a naročito unošenje dovoljne količine proteina. Proteini se sastoje od amino kiselina, a one su u najvećoj meri zaslužne za funkcionisanje organizma. Protein iz surutke spada u proteine sa vrlo visokom biološkom vrednošću, a to znači da se brzo apsorbuje. Zato, za razliku od sporije apsorbujućih proteina, iz mleka i jaja, on treba da se uzima u manjoj količini, u periodu posle treninga, a u kombinaciji sa proteinima iz mleka ili jaja može da pokrije potrebe za proteinima tokom celog dana, jer kazein u proteinu iz mleka se sporije apsorbuje, a usporava i varenje proteina iz surutke, što mu produžava vreme apsorpcije. Protein iz surutke je najbolje uzimati neposredno posle treninga, jer mišićne ćelije tada imaju povećanu potrebu za proteinima, a jedino protein iz surutke može da ih nadoknadi u tako kratkom periodu. Ovo je najbolji način da se mišići oporave od stresa i oštećenja izazvanih fizičkim naporom. Preporučena upotreba: uzimati 1-2 dozirne merice (35 g) dnevno. Za najbolje efekte, koristiti u sklopu pravilne ishrane i programa vežbi. Preporuka Naučnog komiteta za hranu EU za dnevni unos proteina za sportiste je 1,4 g/kg telesne mase. Način pripreme: sadržaj jedne merice pomešati sa 2-3 dl vode ili obranog mleka i konzumirati nakon treninga (najbolje sa vodom), a u toku dana u zavisnosti od potrebe - najbolje ujutru ili između obroka. Preporuka za kombinaciju sa drugim suplementima: U cilju postizanja čiste mišićne mase kombinovati sa Dymatize Liquid Super Amino 23.000 i sa Power Glutaminom pre i posle treninga.  Serviranje 1 merica (35g) – ukus čokolada Količina po serviranju % DV   Ukupne kalorije 140kcal   Masti 2 g   Ukupni ugljeni hidrati 5 g   Proteini 25 g     amino kiselinski profil po serviranju     L-alanin 1290mg † L-arginin 600mg † L-asparaginska kiselina 3320mg † Cistein 730mg † Glutaminska kiselina 4660mg † Glicin 460mg † L-histidin 470mg † L-Izoleucin 1610mg † L-leucin 2660mg † L-lysin 2190mg † L-metionin 620mg † L-fenilalanin 840mg † L-prolin 1600mg † L-serin 1290mg † L-treonin 1810mg † L-triptofan 560mg † L-tirozin 770mg † L-valin 1480mg † Ostali sastojci: Koncentrat proteina surutke, Izolat proteina surutke (iz mleka), ukus vanile, guar guma, acetilsulfam-K, sukraloza. * Preporučene dnevne vrednosti (DV) se baziraju na dijeti od 2,000 kalorija † Dnevne vrednosti nisu utvrđene.   Upozorenje: Pre upotrebe konsultovati lekara/nutricionistu. Ne preporučuje se osobama mlađim od 18 godina. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani nisu zamena raznovrsnoj ishrani.   Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Soy pro

Izolat proteina soje, pogodan za vegetarijance, osobe alergične na životinjske proteine i za vreme posta

100% pure TITANIUM WHEY

Sav trud u teretani je uzaludan ukoliko se ništa ne preduzme u cilju očuvanja mišića koje već imate i oporavka nakon treninga. Teretana je mesto gde se mišići “razbiju” te je s toga neophodan adekvatan unos proteina da bi se očuvala i izgradila mišićna masa.

100% Plant protein

- 100% protein iz graška - Bez alergena - Dobar sadržaj glutamina, lizina i BCAA - Veoma dobra probavljivost - Kremast i ukusan   Protein graška je poslednjih dvadesetak godina polako krčio svoj put da bi dospeo u sam vrh izvora neprocenjivih nam lanaca aminokiselina koje želimo u svojim mišićima. Zrno graška sadrži 22-23% proteina. Osim visokog sadržaja proteina, veoma je bitno napomenuti činjenicu da je u pitanju kompletan protein (sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina – koje naš organizam ne može sintetisati već ih je potrebno uneti putem hrane). Svarljivost proteina graška je visokih 98%. Sa ovakvim karakteristikama 100% biljni protein je veganska alternativa cenjenom whey-u te ne čudi da i sam dobavljač preporučuje rotaciju izvora proteina (npr. koristiti jednu nedelju protein surutke, a zatim sledeću nedelju protein graška i tako u krug). Nepobitno je da uzimanje proteina posle vežbanja pomera ravnotežu u korist sinteze proteina u mišićima, što ide u prilog korišćenja proteinskih suplemenata uz naporne treninge. Ali ovaj protein je sjajan i kao potpora dijetama u cilju smanjenja telesne mase jer će vam jedna merica obezbediti 21 g kompletnog proteina. Još jedna veoma dobra karakteristika ovog proizvoda, jeste da ne sadrži alergene što znači da svi oni koji su alergični pre svega na mleko mogu bez bojazni da koriste ovaj proizvod, a da budu zadovoljni kvalitetnim aminokiselinskim sastavom.   Nutritivne informacije: Nutritivne vrednosti 100 g 30 g/1 doza Energetska vrednost 1424 kJ / 339 kcal 428 kJ / 102 kcal Proteini 70 g 21 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 5,0 g 4,7 g 1,5 g 1,4 g Masti -od kojih zasićene masti 4,3 g 2,3 g 1,3 g 0,7 g Soli 5,0 g 1,5 g   Način upotrebe: pomešati ¾ merice (30 g) praška sa 300 ml vode. Napitak se uzima jednom dnevno, najbolje posle treninga;   Upozorenje: Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.   Napomene: Koristiti ovaj proizvod kao deo zdrave, izbalansirane ishrane, a ne kao njenu zamenu. Čuvati van domašaja dece!

PROTEIN ICE CREAM

dodatak ishrani sa zaslađivačem za izradu sladoleda 14 g kvalitetnog proteina po porciji nizak procenat masti fantastični ukusi   PROTEIN ICE CREAM je prašak za izradu sladoleda u kome možete svakodnevno uživati bez griže savesti. Fantastični ukusi kao što su mix crvenog voća ili vanila-limeta, doprineće da svoj režim ishrane uopšte ne doživljavate kao režim, dok ujedno obezbeđujete svom telu izbalansiran odnos proteina i ugljenih hidrata. Ovaj proizvod sadrži 28% kvalitetnog proteina koji većinom dolazi iz surutke – koja je odličan i jako važan izvor proteina za izgradnju mišića! PROTEIN ICE CREAM je vaša prva stop stanica za ukusan dezert koji ujedno pomaže mišićnom rastu i njegovom oporavku. Napravljen je od zdravih masti iz kokosovog ulja i whey proteina koji je važan za optimalan oporavak i zdravlje svakog sportiste! Ovo je idealna zdrava poslastica za sve sportiste i rekreativce koji vode računa o zdravoj ishrani, a posebno za one koji tek žele da započnu sa zdravim načinom života ali "ne mogu" bez nezdravih slatkiša! Jedno pakovanje PROTEIN ICE CREAM-a sadrži čak 7 puta više proteina od običnog sladoleda - a njegova priprema je veoma jednostavna! Proizvođač/Izvoznik: Scitec Ipari es Kereskedelmi Kft, Vezer ut 53/a, 1144-H Budapest, Hungary Proizvedeno u/Uvezeno iz: Mađarska Neto količina/Pakovanje: 1250 g (25 doza); Jedna doza je 50 g Namena: prašak za izradu sladoleda sa proteinima. Nutritivna vrednost proizvoda Nutritivne informacije 100 g 50 g Energetska vrednost 1816 kJ/432 kcal 908 kJ/216 kcal Proteini 28 g 14 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 13 g 12 g 6,3 g 5,8 g Masti -od kojih zasićene masti 22 g 19 g 11,0 g 9,4 g So – natrijum hlorid* 0,18 g 0,09 g * potiče isključivo od prirodno prisutne soli; sadrži prirodno prisutne šećere Sastojci Sadržaj aktivnih sastojaka 100 g 50 g Koncentrat proteina surutke 80% (Ultra Whey Instant), (emulgator – soja lecitin) 24,00 g 12,00 g Mleko u prahu 9, 26 g 4,632 g Koncentrat proteina surutke 80% (Lactomin®) 6,00 g 3,00 g   Prikazani podaci se odnose na ukus miks crvenog voća Ostali sastojci: zgušnjivač – ksilitol, sredstvo za povećanje zapremine – [rafinirano potpuno hidrogenizovano kokosovo ulje, obrano mleko u prahu, emulgatori, glukozni sirup, šećer, protein mleka, stabilizator], arome kupine, maline i jagode, osušeni plodovi maline; boje – cvekla crvena i karmin; regulator kiselosti – limunska kiselina; zaslađivač - sukraloza Način upotrebe: pomešati 50 g (1¼ merice) praška sa 100 ml vode i mešati intenzivno 2 minuta dok ne postane penasto. Za dobijanje više kremaste konzistencije, mutiti mućkalicom 5 minuta. Zatim sipati u plastične posude za zamrzivač i ostaviti 1,5-3 h u zamrzivaču. Pripremljen sladoled iskoristiti u roku od 10 dana, čuvati u zamrzivaču. Upozorenja: Ne preporučuje se primena kod osoba preosetljivih na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Sadrži poliole – prekomerna upotreba može izazvati laksativni efekat. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Napomene: Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Čuvati van domašaja dece! Informacija o alergenima: Sadrži MLEKO i SOJU (LECITIN). Proizvedeno u pogonu u kome se prerađuju mleko, jaja, gluten, soja, kikiriki, jezgrasto voće, celer, riba i rakovi. Način čuvanja: čuvati na suvom i hladnom mestu. Najbolje upotrebiti do kraja: datuma označenog na pakovanju Oznaka serije: označeno na pakovanju Uvoznik: Pansport d.o.o., Stevana Peci Popovića 21, 21223 Veternik, Srbija Napomena: preporučena upotreba propisana od strane srpskih nadležnih institucija može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Whey Protein Ultrafiltration

Doprinosi izgradnji proteina Sprečava katabolizam Bogat izvor aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) Lako probavljiv Imunofunkcija Sa svojom visokom biološkom vrednošću i brzom apsorpcijom, omogućiće efektivan oporavak mišića nakon treninga, te stimulisati izgradnju mišićne mase onemogućavajući katabolizam. Protein surutke je odličan izvor BCAA (esencijalne aminokiseline razgranatog lanca) koje pored uloge u sintezi proteina ima značajnu energetsku ulogu. Ultrafiltrirani protein surutke je prava poslastica za vaš organizam nakon dobro odrađenog treninga. Jer ultrafiltracijom dobijen protein je pošteđen denaturacije, čime je osiguran unos sačuvanog proteina, a takvog će ga vaš organizam najbolje iskoristiti.   Nutritivna vrednost 100 g 30 g (preporučena doza) Energija 1542 kJ / 364 kcal 461 kJ / 109 kcal Proteini 73 g 22 g Ugljeni hidrati -od kojih šećeri 12,5 g 5,8 g 3,7 g 2 g Masti -od kojih zasićene masne kiseline 3,2 g 1,5 g 1 g 0,4 g Preporučena upotreba: 30 g praha rastvoriti u 300 ml vode ili mleka sa niskim sadržajem masti. Ako se korsti neki drugi suplement na bazi proteina, treba voditi računa o ukupnom unosu proteina. Napomene: Čuvati van domašaja dece. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračiti. Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Alergeni: Proizvod sadrži mleko. Sadrži prirodan izvor fenilalanina.

Stranice