You are here
Izolati proteina surutke (whey)
Zašto Whey vlada?
Nije tajna da je protein surutke najkvalitetniji protein koji možete uneti u organizam. Otuda, ne čudi veliko interesovanje sportske, fitnes, ali i rekreativne zajednice baš za ovu vrstu proteina. Ovo su neki od razloga zbog kojih Whey vlada:
- Whey pomaže oporavak - Surutkini proteini su najveći izvor svih esencijalnih amino kiselina. Whey protein je bogat čitavim lancem amino kiselina (BCAA), leucinom, izoleucinom i valinom. BCAA je jedinstven jer ostaje u mišićima, a ne u jetri kao ostale amino kiseline. Primerena zaliha BCAA u krvi je barijera gubitku mišične veličine i snage.
- Anti-katabolička funkcija - Whey proteini su bogati amino kiselinama, sadrže taurin koji deluje na volumen mišića na nivou ćelije. Whey je, takođe, bogat glutaminom koji sadrži otprilike 60% svih slobodnih amino kiselina u telu. Glutamin ima vitalnu važnost kod izgradnje mišića. Ako se ne unosi dovoljna količina glutamina ishranom, telo ga uzima iz mišičnog tkiva.
- Imunofunkcija - Glutamin, surutkin protein, sadrži specifična antitela, poznata kao imunoglobulin, koja imaju važnu ulogu u telesnom imunosistemu - uništavaju strana tela koja organizam napadaju. Time je imunosistem mnogo efektniji.
- Biološka vrednost - Whey protein je lako probavljiv. U stvari, telo bolje apsorbuje whey protein nego bilo koji drugi. Whey je biološki \vredniji\ od bilo kojeg drugog izvora proteina. To je razlog što whey ostavlja ostale proteine daleko iza sebe. Dakle postoje slučajevi kada je vašem telu neophodno da što pre dobije aminokiseline koje igraju ključnu ulogu u oporavku i izgradnji mišića.
Ukoliko uneste proteine kroz hranu odmah nakon treninga biće potrebni sati da se isti razgrade do aminokiselina. Ipak, važno je je da one što pre dospeju u krvotok. Whey protein je oslobođen masti, ugljeni hidrati su svedeni na minimum, a formula je dostupna i u takvom obliku da se apsorbuje za svega 20ak minuta!
Koja je razlika? Whey koncentrat, Whey izolat ili Whey hidrolizat?
Saznaj višeU osnovi, razliku čini metod, odnosno način dobijanja/izdvajanja proteina, a koji bitno utiče na njegove karakteristike.
Tehnologijom dobijanja koncentrata otklanja se veći deo mlečne masti i laktoze, procenat proteina je oko 70% jer su ostali i procenti masti i šećera. Upotreba koncentrata proteina surutke se preporučuje između obroka i pred spavanje kada je cilj održavanje visokog unosa aminokiselina u krvi duže vreme.
Izolat je dobijen postupkom kojim se iz mleka izvuku gotovo sami proteini, te je procentualni sastav ovakvog proteina 90-94%, zbog veće količine proteina ovakvi preparati su skuplji ali i cenjeniji među vežbačima. Upotreba izolata proteina surutke se preporučuje odmah po ustajanju kada je nizak nivo aminokiselina u krvi i nakon napornog treninga kada je neophodno zaštititi telo od katabolizma i pokrenuti anaboličke procese.
Hidrolizat proteina surutke je najlakše svarljiv, jer je već delom obrađen. Proteini surutke su hidrolizacijom podeljeni na manje delove-peptide, zatim se peptidi preko mikrofiltera izoluju. Ovi preparati donose sve prednosti izolata, a uz to se lakše i brže apsorbuju posle uzimanja. Upotreba hidrolizata zbog brze apsorpcije i dejstva preporučuje se za uzimanje odmah po ustajanju i neposredno nakon treninga.
Digestivni enzimi su dodatna pogodnost koju možete naći u nekim proteinskim dodacima, koji će omogućiti bolju razgradnju i veću bioraspoloživost unetog proteina.