You are here

Esencijalne aminokiseline

image

Esencijalnim aminokiselinama nazivamo aminokiseline koje organizam nije u mogućnosti sintetizuvati (sam stvoriti), nego ih mora uneti hranom. Svaki nedostatak esencijalnih aminokiselina znači da se belančevine ne mogu u potpunosti izgraditi u količinama potrebnim za izgradnju organizma. Od 21 aminokiseline, osam (za decu deset) je esencijalno.

Ostale aminokiseline organizam može sam proizvesti ako dobiva dovoljno hranjivih materija, pa ih zovemo neesencijalnim aminokiselinama.

amino2Namirnice životinjskog porekla - mleko i mlečni proizvodi, sve vrste mesa i ribe i jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline pa zato govorimo o potpunim belančevinama ili kvalitetnim visokovrednim belančevinama.

Namirnice biljnog porijekla prema sastavu su nepotpune belančevine i ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa ih je potrebno međusobno pravilno kombinovati. Najvažniji izvor biljnih belančevina su mahunarke (soja, pasulj, sočivo, grašak), žitarice (integralni pirinač, pšenica) i orašasti plodovi: lešnjaci, bademi i orasi, dok je zeleno povrće i voće siromašno belančevinama.

Obroke planirajte tako da kombinujete namirnice biljnog i životinjskog porekla, npr. mleko i žitarice, meso i pirinač, jaja i mahunarke, testeninu i sir…ili namirnice biljnog porekla – žitarice s mahunarkama, npr. pirinač i grašak, orašaste plodove i mahunarke, kukuruz i pasulj, testeninu i pasulj, soju i semenke, - kako biste postigli optimalan sastav aminokiselina.