Sledi nekoliko dobrih smernica:
- Malo dobrih masti i malo holesterola imaju piletina, naročito belo meso i ćureće meso) i sve vrste ribe (pastrmka i rečna riba, morska, posebno plava riba).
- Nizak ili srednji sadržaj masnoća, te ih treba koristiti štedljivo imaju: mleko (neobrano), punomasni jogurt i kiselo mleko, nemasni sir (npr. švapski), teletina, govedina, odrezak od svinjetine i zečetina.
- Malo masti ali mnogo holesterola imaju sledeće namirnice koje treba izbegavati: iznutrice (osobito mozak, ali i jetra, srce, bubrezi), te školjke i rakovi, uključujući škampe, jastoge, lignje.
- Mnogo "nepovoljnih" masnoća i mnogo holesterola imaju namirnice koje treba konzumirati samo ponekad: svinjetina, janjetina, guščetina, svinjske ali i ostale kobasice te punomasni sir.
- Masnoće: prednost imaju sva biljna ulja (maslinovo, sojino, suncokretovo…) ali pre pečenja, a životinjske masti treba izbegavati.

