You are here

Koji deo dana je najpogodniji za vežbanje?

image

Koji deo dana je najpogodniji za vežbanje?
Često se postavlja ovo pitanje, ali, zapravo nema pravog odgovora. Šta je razlog? Ne postoji pravilo i određeno savršeno vreme za vežbanje,jer mnogobrojne sitnice mogu uticati na to. Ipak, postoje činjenice o kojima vredi razmisliti, kako biste došli do zaključka koje je odgovarajuće vreme za trening sa tegovima i kardio vežbe.
Pored rutine na koju ste navikli u toku dana, treba obratiti pažnju i na unutrašnji sat tela, i njegovo dejstvo, hormone i druge hemijske materije, koje utiču na rad organizma.

Najčešće zaposleni rade od 9 časova ujutru do 4 popodne. Neki od njih vežbaju ujutru, neki posle posla, a poneki u večernjim časovima. Dizanje tegova i bodibilding spadaju u opterećujuću delatnost, pa prema tome mnogi koji rade takve vežbe, i pored toga su u stanju raditi zaista teške fizičke poslove.

Upoznaj svoj unutrašnji sat
Sigurno ste sreli takve ljude, koji su bili noćne sove, ili takve koji su samo ujutru mogli biti skoncentrisani. Adaptacija organizma je neverovatna, tako da se može „vaspitavati“ organizam za druge zone u toku dana, mada svi mi imamo naviknuti raspored dana, koje počinje od buđenja pa traje sve do spavanja gde upravljaju telo i um. Unutrašnji sat takođe nazivamo i biološkim satom. Melatonin je osnovni hormon koji reguliše unutrašnji sat. Na nivo melatonina uglavnom utiče svetlost i mrak.

Starosna dob,zdravstveno stanje i pol
Tim naučnika je utvrdio da je ljudima iznad 50 godina starosti najpogodnije vreme za vežbe ujutru. Stariji sportisti ustaju ranije ujutru i njhov biološki sat je aktivniji nego kod mlađih osoba i mnogo aktivnije vežbaju u jutarnjim časovima. Pomeranje sata i menstrualni ciklus takođe utiču na vežbanje.

Kortizol i testosteron
Večernje vežbanje sa tegovima je prvenstveno za izgradnju mišića, barem što se tiče nivoa testosteron i kortizola. Kortizol je hormon koji pored ostalog reguliše nivo šećera u krvi, po potrebi utiče na razgradnju mišića. A testosteron radi suprotno od kortizola, ugradnjom belančevina i uvećanjem mišićne mase što pokriva anaboličke procese. Nivo kortizola je viši ujutru, a niži uveče. Nivo testosterona je takođe viši ujutru (što mnogi muškarci to i primećuju). Mada je nivo testosterona uveče viši od kortizola i tada je jače anaboličko stanje što je bolje za izgradnju mišića.

benc_hpress_1Pripreme za takmičenje
Najbolje vreme za vežbanje je vreme u kojem će se održati takmičenje. Ako su takmičenja ujutru onda je najbolje vežbati ujutru da bi se organizam navikao da je u to vreme opterećeno.

Jutarnje vežbe
-Za jutarnje vežbe se preporučuju trčanje,kardio vežbe i šetnja,ne preporučuju se vežbe sa tegovima.
-Obratite pažnju na to da se dobro zagrejete!
-Ako ujutru vežbate obratite pažnju na to da ne iskočite iz kreveta i odmah stanete kod stalka za čučanj, treba dati organizmu vremena da se razbudi.
-Obavezno treba doručkovati jer je nivo šećera jako nizak i nije preporučljivo tako vežbati.
-Treba jesti pola sata pre treninga.

Večernje vežbe
-najbolje vreme je u predvečernjim časovima
-u kasnim večernjim časovima se ne preporučuje vežbanje zbog regeneracije i zbog spavanja
-kod mnogih je najbolje kad ujutru rade kardio vežbe, a predveče vežbe sa tegovima.

 Miki_profile_pic_copy

Branka Patić Macan
urednik