You are here

Koliko vode treba da pijemo?

image

 

Da li znate da je naše telo sačinjeno od min. 60% vode, mozak je 70% voda, dok su pluća blizu 90%? Mišići sadrže oko 75%, kao i mozak, telesne masti sadrže oko 10%, kosti 22%. Oko 83% naše krvi je voda, što pomaže da se apsorbuje hrana, transportuje otpadni materijal, i da se kontroliše telesna temperatura.

Najmanje 20% vode koja treba našem telu treba da dolazi iz hrane koju jedemo. Ostatak iz pića koje unosimo. Voda je najbolji izbor.

 

 

 

 

Zglobovi

Water-In-Human-BodyVoda podmazuje zglobove i omogućuje im da se slobodno kreću. Vezivno tkivo oko zglobova iziskuje mnogo vode da bi se održala elastičnost i da bi se ostvarila lakoća kretanja.

Digestivni sistem

Voda je glavni sastojak u svim procesima u kojima treba da se razgradi, apsorbuje hrana. Voda nosi nutrijente do ćelija putem krvi. Voda pomaže da se izdvoje i prenose neophodni vitamini iz hrane rastvorljivi u vodi kao što su vitamini B i vitamin C. Hronična dehidratacija može rezultovati dobitkom na težini, slabim mišićnim tonusom, zadržavanjem vode u organizmu, digestivnim problemima kao što je zatvor, kamenom u bubregu... Povećajte unos tečnosti koju unosite dnevno, bar 1,5 l.

Bubrezi

Bubrezi konstantno filtriraju krv, koncentrujući otpadni materijal i šalju ga napolje putem urina. Kada nema dovoljno vode, bubrezi treba da recikliraju prljavu vodu jer treba da izbace otpadni materijal. Dugoročno, dehidratacija može oštetiti bubrege. Kada bubrezi nemaju dovoljno vode da dobro funkcionišu, jetra preuzima deo, i može doći do dobitka na težini.

Srce

Srce je 75% vode. Krv je 85% vode. Dobra hidratacija utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Visok pritisak, visok holesterol, arterijski problemi – mogu biti smanjeni povećanjem unosa tečnosti. Tokom vežbanja mogu se primetiti smetnje u srčanom ritmu zbog nedostatka vode.

Pluća

Pluća su blizu 90% sastavljena od vode. Simptomi alergija i astme takođe mogu biti znaci nedovoljnog unosa vode.

Telesna temperatura

Voda je „rashlađivač“ tela, reguliše telesnu temperaturu. Osigurava da se naše telo ne pregreje oslobađajući toplotnu energiju tela putem znoja. Simptomi pregrevanja (kada telo nema dovoljno vode da reguliše telesnu tempraturu) uključuju pojačano znojenje, vrtoglavicu, umor, glavobolju, mučninu, povraćanje.

Gubitak 3% telesne težine u vidu vode rezultuje ozbiljnim zdravstvenim problemima. Gubitak 15% vode rezultuje smrću. Preporuka je da se izmerite pre i posle vežbanja i da vidite kolika je razlika. Bićete iznenađeni koliko puno vode će trebati da se nadoknadi izgubljeno.

unosvode

Gubitak vode

Odrasli gube u toku dana u proseku 8 do 12 čaša vode – kako biste imali okvirnu sliku. Gubite ½ šolje samo na vašim stopalima. Ostale dve do četiri čaše se gube putem disanja. Znojenjem se gubi još 2-4 čaše. Ostalih 6 čaša se gubi putem urina. Suva koža je čest simptom dehidratacije.

Nema načina da telo čuva vodu. Kada ste dehidrirani, vaše telo štedi vodu i reciklira je. Toksični produkti se odlažu u tkivima – mastima, zglobovima, mišićima – umesto da budu eliminisani.

Ono ste što pijete i jedete

Možete živeti bez hrane mesec dana ili više ali možete preživeti svega tri ili četiri dana bez vode. Voda pokreće sve nutrijente, hormone, antitela, kiseonik – kroz krvotok, limfni sistem. Vaših tri triliona ćelija su mini fabrike koje proizvode otpadni materijal. Voda je neophodna da se eliminišu toksini i otpadni produkti iz tela. Ako ne pijete dovoljno vode vaše telo treba da reciklira staru vodu, i svaka metabolička funkcija u telu ne funkcioniše kako bi trebalo.

Zapitajte se

Koliko vode pijem dnevno, ne kao čaj, kafu, voćne ili povrćne sokove, nego kao čistu vodu? Da li jedem raznoliko voće i povrće puno vode?

 

Monika_profile_pic_copy