You are here

Priče iz PANSPORT PRODAVNICE - Plava Srca

Pansport prodavnica u Leskovcu

Koliko ste sigurni šta vam se nudi?

Radnici u prodajnim objektima Pansporta često puta su svedoci zanimljivih pitanja naših kupaca, na koja je nekada teže odgovoriti. Pre oko godinu dana prag Pansport „prodavnice“ u Leskovcu pređe omaleni momčić vidno zadihan, verovatno žureći da što pre pita „nešto bitno“. Zadesilo se da sam u tom trenutku bio i ja prisutan, pa čuh jako zanimljivo pitanje – imate li plava srca?“.

Naš prodavac, inače, dobro informisan, mu odgovori da se anabolički steroidi ne nalaze u ponudi u našim prodajnim objektima, kao i sve nelegalne supstance tog tipa. Momčić, zbunjen odgovorom, zapita – „pa zar to nisu suplementi?“… i tako se uključih u razgovor sa junakom naše priče, objasnivši mu razliku između prirodnih dodataka ishrani i nedozvoljenih (doping) sredstava, u koje se ubraja i „plavo srce“, poznatije pod „generičkim nazivom“ – metadrostenolon aka „metan“.

Pitanja o „plavim srcima“ su bila jedno vreme „popularna“ i na Pansport Forumu, tako da zbog svih početnika koji bez dovoljno znanja srljaju u nepoznato posvećujem ovaj članak – „plavim srcima“, „metanu“, koji mnogi nazivaju ocem anaboličkih steroida. Posle testosteron suspenzije, kao i testosteron propionata i enantata, ovo je najstariji anabolički steroid, pojavio se davne 1958. (na tržište ga je plasirao Ciba, farmaceutski gigant, pod imenom Dianabol).

Istorijski kontekst 

Vratimo se u vreme „hladnog rata“ između Amerike (USA) i SSSR-a (pedesete godine XX veka). Hladni rat se preneo i na sport, pa je svaka od „zaraćenih strana“ tražila sredstvo koje će biti superiornije u pogledu „poboljšanja perferomansi“ od protivnika. Da, i na polju dopinga je bilo nadmetanja (a doping kontrole nisu bile tako „napredne“)…„ameri“ su stvorili – METANDROSTENOLON. Svakako da je bilo tvrdnji da je „ovaj lek“ imao upotrebnu vrednost u medicini (anemija, zaostajanje rasta kod dece, tumorska kaheksija, gerijatrija, itd.), ali dr Cigler ga je dizajnirao prevashodno da unapredi performanse američkih sportista. Ima podataka da je ovaj AAS i sam „tvorac“ konzumirao ne bi li uvideo sve benefite istog?!

Sve u svemu, uz povećanu retenciju azota, posledičnu sintezu proteina, bolji opravak od treninga, dramatičan napredak u snazi i mišićnoj masi dolazi i niz neželjenih efekata.

„Metan“ spada u red oralnih steroida, 17-alfa-alklisanih, što omogućava duže delovanje posle ingestije, ali i opterećuje jetru, dramatično (vrtoglav rast transaminaza, holestaza, peliosis hepatis) – naračito pri neumerenom doziranju i dužem uzimanju.

S obzirom na svoju strukturu „metan“ vrlo lako podleže aromatizaciji, dakle, od njega nastaje metil-estradiol koji je potentniji estrogen i od samog estradiola, tako da i pri manjim dozama može doći do izražene retencije vode (udruženost sa visokim krvnim pritiskom), ginekomastije (uticaj na žlezdano tkivo dojke, bradavice). Obično se kao „zaštite“ uzimaju inhibitori aromataze (Arimidex, Femara) ili SERM (nolvadex), koji i samo po sebi imaju neželjene efekte (uticaj na nivoe „lošeg holesterola“, ukupni estrogen u telu, pad nivoa IGF-1 i sl.)

Rizici i posledice 

Tu su i androgeni efekti poput „muškog tipa ćelavosti“, akni, pojačane maljavosti, koje je nekada jako teško kontrolisati, a i posledice su TRAJNE. Tu je i uticaj na „malignu“ hipertrofiju miokarda, rast „lošeg holesterola“, pad „dobrog holesterola“ i sl.

 I naravno, ono što je najbitnije za mušku populaciju je pad u produkciji „priorodnog testosterona“. Naime, „metan“ je derivat muškog polnog hormona, testosterona. Kada isti i/ili derivate istog unosimo oralno ili injekciono dolazi do pada u produkciji (Ledigove ćelije testisa) i posledičnog „niskog testosterona“ po prekidu uzimanja AAS, a simptomi su – impotencija, snižen libido, drastičan pad u mišićnoj masi i snazi, depresija, gubitak energije za svakodnevne životne aktivnosti, hormonski disbalans, povećana osetljivost na insulin (ako ishrana nije sređena – brzo gomilanje masnih naslaga), teži oporavak od treninga, povrede!

Dakle, pre nego i krenete da razmišljate o „plavim srcima“, dobro se informišite!

Ne zaboravite – „DOPING je način na koji sportisti zloupotrebom hemijskih sredstava, ali i drugim vrstama medicinskih intervencija (npr. zamena krvi), pokušavaju da nadmaše u rezultatima ostale sportiste ili sopstvene najbolje rezultate na štetu sopstvenog zdravlja.

 

Foto: Pxhere

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu
Povezani i slični tekstoviomogućio Pansport Forum