You are here

Prioriteti u odabiru suplemenata

Jedno od čestih pitanja svih početnika, tiče se i prioriteta kada su suplementi u pitanju…

Pre nego krenemo u detalje, pokušajmo da damo definiciju suplemenata.

Uopšteno gledano, dijetetski suplementi ili dodaci ishrani su proizvodi čija je namena dopuna ishrane sa ciljem zadovoljavanja potreba za mikro i makronutrijentima, kao i drugih važnih sastojaka u cilju očuvanja zdravlja, pravilnog razvoja tela, postizanja boljeg izgleda i eventualnog unapređenja performansi, kako sportista, tako i rekreativaca.

Kao ključne reči u prvi plan stavljamo „namena u svrhu dopune ishrane“, dakle, u prvom planu nam je kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana ishrana, dobro formulisan plan treninga i kao treća karika uspeha dolaze suplementi.

Kada govorimo o logičnom odabiru prioriteta uvek bi trebalo krenuti od mikro ka makronivou…tj. od vitamina i bitnih minerala, kao i vode i elektrolita, koji se smatraju optimizatorima svih važnih procesa u našem telu, do gradivnih „elemenata“ poput esencijalnih amino kiselina, tj. proteina visoke biološke vrednosti, kao i esencijalnih masnih kiselina (omega-3), izvora energije poput ugljenih hidrata…

Dakle, kao prioritetne suplemente navodimo:

1) VITAMINSKO-MINERALNE KOMPLEKSE

2) IZOTONIČNE NAPITKE (po potrebi)

3) OMEGA-3 ESENCIJALNE MASNE KISELINE (apsolutni imperativ!)

4) PROTEINSKE SUPLEMENTE

BITNO JE NAGASITI!

Velika je razlika između „običnih“ ljudi, koji ne vode tako aktivan stil života i ambicioznih rekreativaca, kao i vrhunskih sportista. 

Intenzivna i redovna fizička aktivnost (trening) je metabolički, fizički i psihički stres, koji izaziva u organizmu velike promene i prilagođavanje na taj stresogeni faktor. Zbog toga sportisti imaju veću energetsku potrošnju, znači da im treba više hrane, ali hrana mora da bude bogatija hranjivim sastojcima.

Pod velikim pritiskom povećanih zahteva, tkiva i organi više se „troše i oštećuju“ pa im je potrebna i redovna “reparacija”. Rekreativcima i sportistima se predlaže da suplemente koriste selektivno i odmereno i da budu upoznati sa prioritetima i upotrebnom vrednošću samih suplemenata.

Kao što u toku trenažnog procesa postoje osnovne vežbe, bez kojih nema napretka, imamo i suplemente (već pomenute) koji čine osnovu na koju se svi ostali suplementi nadovezuju!

ISTINA!

Suplementi nisu i nikada neće biti „čarobni napitak“ uspeha…

Vaš napredak, sportski rezultat ne zavisi samo od suplemenata…

Generacije mladih ljudi koji bi „sve, sada i odmah", zaboravljaju da je za razvoj sopstvenog tela u željenom smeru potrebno vreme - meseci, godine, decenije provedene u redovnom, stručno vođenom treningu, kvalitetnoj ishrani i korišćenju najneophodnije suplementacije

ŠTA MOŽEMO REALNO OČEKIVATI OD UPOTREBE SUPLEMENATA ?

- zadovoljenje nutritivnog efekta (povećane potrebe "aktivnog" ogranizma za vitaminima, mineralima, proteinima, hidratima, mastima)

- ostvarivanje ergogenog efekta (povećanje performansi , ali bez naznaka „bajkovitosti“)

- pojava placebo efekta (moć sugestije - lažni efekat) - koji se obično vezuje za reklamne slogane koji često umeju da "zapale masu"; a tu je i moć autosugestije…

Džozef Gebels je u zvaničnoj istoriji poznat kao nacistički ministar propagande iz vremena II svetskog rata - jedna od njegovih čuvenih rečenica - "Hiljadu puta ponovljena laž postaje istina", postala je krilatica savremenog medijskog rata...sličan propagandni rat se vodi i na polju suplementacije…STOP PROPAGANDI!

BIOHEMIJSKA INDIVIDUALNOST

Svaki čovek je individualan i pored istih („delotvornih“) fizičkih napora, mase, pola, zdravstvenog stanja potrebno je identifikovati pravu potrebu pojedinca za nekim mikro ili makronutrijentom…tj. nekim suplementom uopšte…

Eto onog mišiljenja da nas neki suplementi „rade“ slabije od ostalih, što nije slučaj kod nekog našeg poznanika, kod koga sve „radi“ odlično…

To bi bio i odgovor na ono čuveno pitanje svakog „početnika“ o suplementima koji provereno rade…dakle, moguće da izostanak željenog efekta nekog suplementa ne zavisi samo od „jačine suplementa“, već i od faktora koji se odnose na ZDRAVSTVENO STANJE, DOBRO DOZIRAN I STRUČNO VOĐEN TRENING, TAJMING ODMORA IZMEĐU TRENINGA, kao i KVALITETNU, RAZNOVRSNU I IZBALANSIRANU ISHRANU, kao preduslove maksimalnog učinka nekog suplementa.

Nemojte živeti u svetu bajki, „zemlji Dembeliji“, smatrajući da suplementi rade umesto vas i nadoknađuju sve vaše propuste u pogledu treninga i ishrane - oni su ipak samo skromna dopuna procesa koji zavisi pre svega od vas samih – od vaše volje, želje za učenjem o sebi i svom telu…

Nema čarobnog napitka uspeha, formula je VOLJA!

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu