Brojne dijete zasnivaju se na izbacivanju ugljenih hidrata. Od njih možda najpoznatija jeste Atkinsonova dijeta. I čućete mnoge fitness stručnajake da preporučuju smanjenje UH ako želimo da smanjimo telesne masti.
Sa druge strane i opasne su masti. Jedan gram masti nosi dvostruko više kalorija (9 kcal/gram)od grama UH. Takođe ako en pazimo na vrstu masti koju unosimo, što je sučaj u dijetama sa malo ili ništa UH, onda ugrožavamo svoje zdravlkje. Naime, zaisćene masti iz prženih ulja i mlečnih proizvoda izrazito loše deluju na krvne sudove i mogu vremenom značajno podstaknuti nastanak bolesti srca i krnvih sudova. No, to nikako nije razlog da se masnoće totalno izbegavaju. Treba unositi dobre masti iz ribljeg i maslinovog ulja na primer.
Svakako je najgora je kombinacija masnoća i ugljenih hidrata, kao što je slučaj kod masnih testa, sosova, pire krompira, prženog krompira, kremastih kolača itd.
Dakle odgovor na pitanje nije ni malo jednostavan jer se radi o štetnim sastokcima hrane koje je bolje izbegavati. Odgovor bi onda mogao da bude - ni jedno. Uživajte u bezmasnim finim namirnicama bez dodatog šećera kao što su sveže voće i povrće, integralni proizvodi i naravno nemasni izvori proteina (piletina, riba, nemasno mleko...).

