You are here

Vezuju se za androgene receptore, a nisu steroidi - SARMS

Svakako da čitaoci tekstova iz Pansport TEKSTOTEKE imaju pravo da se zapitaju, kako to da tim vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka piše o zabranjenim sredstvima i zašto se svemu tome pridaje pažnja?! Naravno da je Pansport kompanija koja se bavi sportskim suplementima, dakle, legalnim dodacima ishrani, ali šta ćemo sa svim usijanim glavama koje žele da svoj napredak ubrzaju, često ne mareći za posledice. Naše je da kao tim pre svega odgovornih ljudi, kao i lekara koji su položili Hipokratovu zakletvu, ukažemo na sve neželjene efekte upotrebe nedozvoljenih sredstava bilo da se radi o androgeno-anaboličkim steroidima (AAS), hormonu rasta, zloupotrebi insulina, peptidima, SARMS i sl.

Znanje je snaga, znanje je moć…uvek se dobro informišite pre nego posegnete za supstancama sa one strane zakona.

Elem, vratimo se našoj temi, SARMS-ima!

Da li je SARMS steroid? 

SARMS je skraćenica za SELEKTIVNE ANDROGEN RECEPTORSKE MODULATORE. Baš komplikovan naziv, hajde da to prevedemo na jezik razumljiv svima.

Androgeni su supstance steroidne strukture, koje se vezuju za androgene receptore. Nalaze se na više mesta u našem telu – mišići, kosti, mozak, oči, masno tkivo, folikuli kose, ćelije prostate, itd.

Dakle, androgeni se retko kada vezuju selektivo, tj. samo za pojedina tkiva. Zamislite supstance koje nisu steroidne strukture (lišeni su većine neželjenih efekata AAS), a vezuju se selektivno, tj. tamo gde su „najpotrebnije“ – mišići, kosti, masno tkivo (dakle, uticaj pre svega na očuvanje mišićne mase i gustine kostiju, kao i fat-burn učinak).

SARMS-i bi trebalo da budu bezbedna zamena AAS, pogotovu u slučajevima – osteoporoze, stanja koja karakteriše ozbiljan gubitak telesne (mišićne) mase – sarkopenija, kaheksija (maligna, imunodeficijentna stanja), mišićna atrofija (neurodegenerativne bolesti), ozbiljne povrede tetiva i ligamenata, karcinom dojke, kao i supstituciona hormonska terapija. Dakle, pre crnog tržišta, SARMS-i su imali i medicinski značaj i pokazali su se efikasnim, ali svakako da je potrebno još istraživanja na ovu temu, pogotovu u pogledu štetnosti! Ne zaboravimo da je mali broj relevantih istraživanja rađen na ljudima!

Šta bi trebale da budu prednosti SARMS (površno gledano)?

  •  Za razliku od oralnih AAS ne predstavljaju ozbiljan rizik za jetru (oralna upotreba)
  • Ne izazivaju ozbiljnije i trajno „gašenje“ hipotalamo-hipofizno-gonadne osovine, ali ona svakako postoji!
  • Ne izazivaju probleme sa prostatom – ne vezuju se za androgene receptore u tkivu prostate!
  • Ne izazivaju „muški tip ćelavosti“ (alopecia androgentica)
  • Ne ugrožavaju vaše zglobove, tetive, ligamente, navodno mogu i pomoći!
  • Nema „roid rage“ ispoljavanja
  • Nema aromatizacije i problema sa estrogenom, niti konverzije u DHT
  • Nema akni, kao ni retencije vode
  • Bezbedni su za primenu kod žena (nedovoljno dokaza za ovu tvdnju)
  • Lišeni kardiovaskularnih rizika (uticaj na krvni pritisak i holesterol)

SARMS - posledice i rizik 

Neka istraživanja su ukazala na kancerogenost čuvenog GW501516 (aka Kardarin), doduše, istraživanja su rađena na pacovima! SARMS, S-4 (Andarin), vezuju se za adrogene receptore u oku, pa u najvećem broju slučajeva dovodi do pojave noćnog slepila, kao i aure kod posmatranih objekata (svetlo), što je jako opasno prilikom noćne vožnje!

Veliki problem sa SARMS je crno tržište kao i dodatak supstanci koje zapravo i nisu navedene u deklaraciji proizvoda, a tu su najčešće baš androgeno-anabolički steroidi, tako da su varijeteti neželjenih efekata realno mogući! Za sada nema NIJEDNE LEGALNE FARMACIJE KOJA SE BAVI MASOVNOM PROIZVODNJOM, PRODAJOM I DISTRIBUCIJOM SARMS, tako da je realno moguće da budete prevareni na štetu svog zdravlja! Hteli ste da izbegnete AAS, a dobili ste baš to od čega bežite sa nalepnicom OSTARINA, ANDARINA, LGD-4033...

Ne zaboravite, SARMS-i se nalaze na prohibited list SVETSKE ANTIDOPING AGENCIJE (WADA) još od 2008. godine!

Foto: Pixabay

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu