You are here

“Dobre sluge, zli gospodari” – Kortikosteroidi i anabolički steroidi

Često kada se pomene termin „steroidi“ dolazi do zabune, naš cilj biće da pojasnimo širinu ovog termina.

Uopšteno, steroidi su jedinjenja koja se sastoje od 4 prstena sa ukupno 17 atoma ugljenika, a taj „ skelet strukture“ je poznat pod nazivom ciklopentanperhidrofenantren. Isto tako, steroidi u ljudskom ogranizmu imaju 2 bitne funkcije – da čuvaju integritet ćelijske membrane, kao i da aktiviraju receptore koji se nalaze na ciljanim ćelijama.

Najrasprostranjeniji tipovi steroida su:

- polni hormoni – testosteron, estradiol, progesteron

- kortikosteroidi koji obuhvataju glikortikoide (kortizol i derivati istog), kao i mineralokortikoide koji regulišu elektrolitni balans

- sekosteroidi , poput vitamina D3 koji imaju niz biološki aktivnih funkcija

- neurosteroidi, npr. DHEA, koji je bitan kao neuromodulator, a i u sintezi polnih hormona

- steroli, tzv. steroidni alkoholi, poput holesterola koji su bitni za održavanje integriteta ćelijske membrane.

ANABOLIČKI STEROIDI (AAS) predstavljaju varijacije muškog polnog hormona testosterona koji se u zvaničnoj medicini koriste u cilju očuvanja telesne mase (npr. HIV WAISTING SYNDROME), uz značajan doprinos očuvanju i prirastu čiste mišićne mase, kao i razvoju muških polnih „karakteristika“.

Ova grupa lekova se koristi obično u stanjima hipogonadizma raznih uzroka, kod povreda testisa i „kastracija“, poremećaja u radu hipofize, gojaznosti, kao i u terapiji HIV-a i hronične bubrežne insuficijencije (sve ređe).

Zbog naglašenog anaboličkog efekta u pogledu prirasta čiste mišićne mase, kao i brzine oporavka od napornih treninga, AAS su postali široko rasprostranjeni kao doping sredstva u sportu, pogotovu u sportovima snage.

Pomenimo ukratko najpoznatije neželjene efekte upotrebe istih – akne, ginekomastija, pojačana maljavost oba pola, „zaustavljanje rasta“ u mlađem uzrastu, visok krvni pritisak, poremećaj odnosa hdl/ldl uz značajan kardiovaskularni rizik, „steroidni bes“, atrofija testisa, neplodnost oba pola, neregularne menstruacije, povećan rizik za pojavu tromboza, muški tip ćelavosti kod oba pola, žutica, kao i poremećena funkcija jetre i bubrega.

KORTIKOSTEROIDI, u prvom redu mislimo na glikortikoide i sintetičke analoge istih čija je primarna funkcija vezana za „imuno-supresivnu“ aktivnost kroz blokadu produkcije medijatora zapaljenja koji uzrokuju alergijske i zapaljenske procese. Ova grupa lekova je široko raspostranjena u tretmanu nekih sportskih povreda gde su stišavanje zapaljenskog procesa i ubrzanje oporavka od presudnog značaja. Adekvatno doziranje uz što kraći period upotrebe umanjuju izvesne neželjene efekte upotrebe istih…dobijanje na težini, akne, mišićnu slabost, rupturu tetiva, pojavu strija, povišen krvni pritisak, loša glikoregulacija, osteoporoza, katarakta, česte infekcije, pojava gastritisa i čira na želucu, depresija, kao i atrofija nadbubrežnih žlezda.

Kao što vidimo pravilo (zlo)upotrebe steroida je da su dobre sluge, ali zli gospodari pri neadekvatnom doziranju i neprimerenom trajanju terapije.

 

 

Materijal korišten za tekst

https://www.verywellhealth.com/anabolic-steroids-corticosteroids-difference-190456 

https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/treatments/drugs/steroids/

https://www.nhs.uk/conditions/steroids/ 

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-steroids-101

 

Foto:theblued., Pxfuel

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu