You are here

Efekti biljke Ašvaganda

Da li ste znali da je biljka Ašvaganda značajna za mišićni rast?

 

Efekti Ašvagande na rast i oporavak mišića

 

Kada razmišljamo o dodacima za snagu i izgradnju mišića, verovatno nam padaju na pamet moderne opcije poput kreatin monohidrata, proteina surutke ili BCAA. Ali, istraživanja neprestano pokazuju da Ašvaganda, biljni suplement, zaslužuje jednaku pažnju kako za poboljšanje performansi tako i jačanje snage.

Ašvaganda je biljni suplement koji se vekovima koristi u naturopatskoj medicini. Dobija se od korena indijske biljke Withania somnifera i obično se klasifikuje kao adaptogen, jer pomaže našem telu da se prilagodi određenim situacijama. Ašvaganda ima sposobnost da smanji stres i anksioznost, utiče na glukozu, testosteron i snagu, tako da je odličan suplement za bolje rezultate treninga.

 

Kortizol je nosilac stresa u telu

 

Telo neprestano reaguje na stresne faktore, fizičke (vežbanja) i emocionalne (stresa na poslu). Ali bez obzira na izvor, telo koristi hormon kortizol da odgovori na stres. Zbog toga je kortizol poznat kao "hormon stresa".

Ovaj hormon proizvode nadbubrežne žlezde i značajan je za regulaciju energije, metabolizam i imunološke reakcije u stresnim situacijama. Efekti kortizola pomažu nam da ostanemo aktivni dok radimo i da budemo mentalno fokusirani uprkos stresnim situacijama. Kortizol igra važnu ulogu u brojnim procesima u organizmu: upravlja načinom na koji vaše telo koristi ugljene hidrate, masti i protein, smanjuje upalu, reguliše vaš krvni pritisak, povećava nivo šećera u krvi (glukoza), kontroliše vaš ciklus spavanja/buđenja, povećava energiju tako da se možete nositi sa stresom.

 

Visok nivo kortizola podstiče razgradnju mišića, skladištenje masti i sprečava oporavak

 

Kortizol je katabolički hormon, što znači da stimuliše razgradnju mišića. To se dešava kako bi se povećala količina energije koja je dostupna našim telima u trenucima potrebe, jer telo može koristiti aminokiseline (gradivne blokove mišića) za gorivo. Međutim, ovo može poništiti naš naporan rad i trening, ako se ne kontroliše. Visoki nivoi kortizola će takođe usporiti varenje i stimulisati skladištenje masti.

Visok nivo kortizola može usporiti proizvodnju testosterona, a testosteron je izuzetno značajan za rast i oporavak mišića.

Povišen kortizol sprečava dubok san. Nivo kortizola, prirodno, raste ujutru kako bi se stimulisalo stanje budnosti. Hronično povišen kortizol može poremetiti vaš prirodni ciklus spavanja/buđenja i na kraju sprečiti telo da uđe u obnavljajući duboki san i doprineti umoru.

Povećani kortizol suprimira imunološki sistem. Visok nivo kortizola usporiće imunološku funkciju, čineći nas podložnijim razbolevanju i sprečavaće oporavak nakon napornih vežbi.

 

Ašvaganda poboljšava efekte posredovane kortizolom

 

Postoje snažni naučni dokazi za sve pozitivne efekte biljke Ašvagande. Kao što smo upravo pomenuli, povišen kortizol može biti glavni neprijatelj izgradnje mišića, pa je u našem najboljem interesu da nivo kortizola bude nizak - upravo u tome Ašvaganda može pomoći. Nedavne studije su pokazale da efekti ove biljke nisu samo zavisni od kortizola: može smanjiti serumski kortizol do 27%, doprineti povećanju ukupnog testosterona za 17%, omogućiti povećanje snage i veličine mišića, pomoći u snižavanju LDL (lošeg) holesterola, glukoze u krvi, triglicerida i CRP, može povećati HDL (dobar) holesterol i DHEA (dehidroepiandrosteron).

Sve u svemu, dokazano je da je Ašvaganda efikasna u poništavanju negativnih efekata povišenog kortizola na snagu mišića, što vam omogućava da ostanete jaki tokom cele sezone.

Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu