You are here

Najbolji oblik vitamina C u suplementima

Jedan od najkorišćenijih suplemenata iz kategorije vitamina je svakako vitamin C. I pre nego što se uopšte znalo bilo šta o vitaminu C, čulo se za posledicu njegovog nedostatka - skorbut, bolest koja se manifestuje slabošću zidova (kapilarnih) krvnih sudova (poremaćaj u sintezi kolagena) i posledičnim krvarenjem desni, ispadanjem zuba, potkožnim krvarenjima, poremećajima u rastu i razvoju kostiju kod dece i odraslih… Hipokrat je prvi opisao skorbut i uočio da agrumi (citrusno voće) imaju pozitivan učinak kod ove bolesti.

Savremen način života diktira ubrzan tempo koji često ne daje dovoljno vremena za pripremu kvalitetnih obroka, nabavku svežih namirnica, pa suplementi vitamina C postaju neminovnost. Ne bi trebalo zaboraviti da voće i povrće izloženo visokim temperaturama, gubi na sadržaju vitamina C, zbog njegove termolabilnosti, tako da akcenat uvek treba staviti na presne namirnice, sa što manje termičke obrade. Ne zaboravimo da i tehnološki postupci kojima se „povećava trajnost voća i povrća“, razne metode zaštite od štetočina i biljnih bolesti takođe umanjuju sadržaj vitamina C.

Pomenimo i loše navike, poput pušenja koje doprinose povećanim potrebama našeg organizma za vitaminom C, naravno, tu je i hronični stres, ali i intezivna, redovna fizička aktivnost vrhunskih sportista i ambicioznih rekreativaca.

Sumarno, suplementi vitamin C postaju potreba, ne luksuz

Pođimo od „prostog“ sintetičkog vitamina C (L – askorbinska kiselina) koji mnogi osuđuju zbog svog porekla…neki pominju i fermentisani GMO kukuruz, pa eto još žešće osude i neminovnog stuba srama za „sintetiku“. Istraživanja pak pokuzuju da nema tako drastične razlike u pogledu apsorpcije i bioraspoloživosti između prirodnog i sintetičkog vitamina C. Svakako da su „sve karte“ na strani „prirode“ zbog sadržaja „pomoćnih supstanci“, poput bioflavonoida (citrusi), koji povećavaju bioraspoloživost sadržanog vitamina C, a tu su i drugi antioksidansi. Ali svakako da sintetički vitamin C nije neupotrebljiv!

Savremeni proizvođači suplemenata se trude da dodatkom bioflavonoida, biljnih estrakata (acerola, šipurak, itd.), kao i drugih vitamina i minerala praktično imitiraju „prirodnu sredinu“ askorbinske kiselina( koliko je to realno moguće).

Pre nego nastavimo sa oblicima suplemenata vitamin C, pomenimo dva vida transporta ovog vitamina – aktivni transport i pasivna difuzija. Aktivni transport svoj maksimalni učinak ostvaruje pri unetim manjim količinama vitamina C ili pri sporijem pražnjenju želudačnog sadržaja (unos vitamina C uz obrok ili sporooslobađajući oblici vitamina C u suplementima), dok pasivna difuzija svoj učinak ostvaruje pri većim količinama unetog vitamina C. Pasivna difuzija svakako da nije najpogodniji način apsorpcije, tako da pri unetim većim količinama ovog vitamina („nativni oblik“), najveći deo biva izlučen urinom.

Jedan od problema unetih većih količina vitamina C je i „nadražaj sluzokože želuca“, tako da je to još jedan od problema sa kojim se susrećemo pri konzumaciji suplemenata ovog tipa.

Dakle, ne preporučuje se uzmanje više od 1000 mg vitamina C odjednom i uvek ga treba uzimati uz obroke.

Izbegavati kombinovanje aspirina i NSAIL (nesteroidni anti-inflamtorni lekovi – brufen, naproksen i sl.) sa vitaminom C zbog mogućih „neželjenih efekata“ na sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva.

Da bi se sprečio nadržaj želuca koriste se puferisane varijante vitamina C (pH netral oblici) – natrijum-askorbat, magnezijum-askorbat, kalcijum-askorbat ili kalijum-askorbat. Neki od ovih oblika se znatno sporije apsorbuju iz digestivnog trakta poput kalcijum-askorbata, poznatog i kao patentirana kombinacija ESTER-C (mešavina kalcijum-askorbata i drugih metabolita, koji pojačavaju bioraspoloživost – kalcijum treonat). Dakle, manja verovatnoća „želudačnog nadržaja“, bolja apsorpcija, produženo delovanje. Samim tim i pri unošenju većih doza neće doći do zasićenja procesa aktivnog transporta ovog vitamina, te najveći deo neće biti izlučen urinom.

Tu su i esterifikovani oblici – askorbil-palmitat, kao najčešći u svetu suplemenata. Esterifikacijom je vitamin C koji je inače rastvorljiv u vodi, postao rastorljiv u mastima, tako da pored postepenog oslobađanja (time release), potpunog gubitka digestivnog diskomfora, deponuje se u masnom tkivu što omogućava mnogo duže delovanje.

Relevantna istraživanja pokazuju da se esterifikovani oblici vitamina C 4 puta bolje apsorbuju i iskorišćavaju u našem telu od „standardnih oblika“. Uz to se drastično umanjuje i „kiselost“ samog suplementa, tako da je mogućnost gastro-intestinalnog diskomfora svedena na minimum.

Jedan od novijih oblika vitamina C u čiju se učinkovitost „kunu“ proizvođači suplementa je lipozomalni oblik, mix lecitina i vitamina C.

Ipak, ne zaboravimo citruse, crnu ribizlu, svežu papriku - PRVO ISHRANA, PA TEK ONDA SUPLEMENTI!

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu