You are here

Suplementi koji nam stvrano trebaju, a uz to i rade?!

Uopšteno gledano, dijetetski suplementi ili dodaci ishrani su proizvodi čija je namena dopuna ishrane sa ciljem zadovoljavanja potreba za mikro i makronutrijentima, kao i drugih važnih sastojaka u cilju očuvanja zdravlja, pravilnog razvoja tela, postizanja boljeg izgleda i eventualnog unapređenja performansi, kako sportista, tako i rekreativaca.

ŠTA MOŽEMO REALNO OČEKIVATI OD UPOTREBE SUPLEMENATA ?

- zadovoljenje nutritivnog efekta (povećane potrebe "aktivnog" ogranizma za vitaminima, mineralima, proteinima, hidratima, mastima)

- ostvarivanje ergogenog efekta (povećanje performansi , ali bez naznaka „bajkovitosti“)

- pojava placebo efekta (moć sugestije - lažni efekat) - koji se obično vezuje za reklamne slogane koji često umeju da "zapale masu"; a tu je i moć autosugestije…

Tu je faktor biohemijske individualnosti…svaki čovek je individualan i pored istih („delotvornih“) fizičkih napora, telesne mase, pola, zdravstvenog stanja potrebno je identifikovati pravu potrebu pojedinca za nekim mikro ili makronutrijentom…tj. nekim suplementom uopšte…

Eto onog mišiljenja da nas neki suplementi „rade“ slabije od ostalih, što nije slučaj kod nekog našeg poznanika, kod koga sve „radi“ odlično…

To bi bio i odgovor na ono čuveno pitanje svakog „početnika“ o suplementima koji provereno rade…dakle, moguće da izostanak željenog efekta nekog suplementa ne zavisi samo od „jačine suplementa“, već i od faktora koji se odnose na ZDRAVSTVENO STANJE, DOBRO DOZIRAN I STRUČNO VOĐEN TRENING, TAJMING ODMORA IZMEĐU TRENINGA, kao i KVALITETNU, RAZNOVRSNU I IZBALANSIRANU ISHRANU, kao preduslove maksimalnog učinka nekog suplementa.

E sada sa teorije pređimo na praksu…

Svaka grupa suplemenata ima svoja ograničenja, npr. testosteron-boosteri koji svoj efekat najbolje ostvaruju u situacijama kada postoje simptomi „low testosteron“ sindroma („loš spermogram“, umor, bezvoljnost, remećenje odnosa „masne“ i mišićne mase, loš libido, impotencija, „slabiji imunitet…), kao i kod muške populacije starije od 30 godina kada počinje „postepeno programirano sniženje nivo testosterona“. Dakle, zašto da svoj novac „bacate“ na neke ne tako bitne suplemente kada vam izmiču mnogo krupnije stvari koje provereno „rade“…

  1. VITAMINSKO-MINERALNI KOMPLEKSI

Ako ste aktivni sportista, ambiciozni rekreativac, koji svoje telo izlaže maksimalnim naporima u cilju postizanja nekog rezultata, zapitajte se da li je osnovna ishrana dovoljna da zadovolji povećane potrebe vašeg tela za vitaminima i mineralima, raznim antioksidansima, koji sumarno pomažu vašem telu da optimalno funkcioniše i adaptira se na povećane zahteve koji se pred njega postavljaju???

Na scenu stupaju vitaminsko-mineralni suplementi raznih oblika i formulacija!                                                                           

Neki stalno upiru prstom na „sintetičke vitamine i minerale“ smatrajući ih manje vrednim, ali kako dati našem telu ono što mu nedostaje? Jedno istraživanje rađeno na voću je pokazalo da pomorandže koje imamo na svom meniju imaju skoro 50% manje vitamina C, nego li pre 30 godina. Hm, da li to znači da bi trebali da pojedemo 50% više ovog voća? A šta je sa naprednim potrebama aktivnih sportista?

Odgovorni proizvođači suplemenata savremenim farmaceutskim formulacijama koje omogućavaju veću bioraspoloživost unetih vitamina i minerala uspevaju da izađu u susret i najzahtevnijim kupcima. To svakako ne znači da bi našu ishranu trebalo da zamenimo „tabletama“, jer nijedna formulacija vitamina, minerala i drugih biljnih ekstrakata nije tako sveobuhvatna da kvalitetnu, raznovrsnu i izbalansiranu ishranu može da zameni!

  1. RIBILJE ULJE i OMEGA-3

Ako uzmemo u obzir da je modifikovanim načinom ishrane domaćih životinja lipidni profil „mesa“, kao i „tovne ribe“ drastično izmenjen (žitarice), jasno je zašto nam je u prvom planu suplementacija omega-3. Da, morska, plava riba je najbolji izbor, ali tu su i problemi koji se tiču zagađenosti voda, a i kvaliteta same ribe (poreklo, uzgoj i sl.), tako da, hteli ne hteli, suplementi na bazi ribiljeg ulja postaju neminovnost u suplementaciji i „must have“ svih onih koji su odgovorni prema svom zdravlju bez obzira na trenažne ambicije i borbu za bolji izgled. Ne zaboravimo dokazane benefite na kardio-vaskularno zdravlje (normalizacija „holesterola i triglicerida“, agregacija trombocita), bolje raspoloženje, pomoć kod insulinske rezistencije, doprinos sagorevanju masnih naslaga, zdravlju kože, zglobova, kostiju, bolji vid…

Dakle, riblje ulje zbog svog bogatstva esencijalnim masnim kiselinama (EPA i DHA –„aktivne“ omega-3), vitamina A, D3 i E predstavlja pravi eliksir dugovečnost! PRESUDA – radi!  

  1. VITAMIN D3

Mnogo je zabluda bilo vezano za doziranje ovog vitamina, a pre svega za njegov značaj koji se tiče zdravlja kostiju( gustina), prevencije demencije, boljeg raspoloženja, hormonskog balansa. Naravno, da benefiti ovog vitamina nisu „hiperakutni“, ali sa vremenom će biti jasno ko je bio u pravu. Osnovno pravilo - manje sunca, više vitamina D3 kroz ishranu i suplemente!  

  1. KREATIN

Suplement koji nas decenijama nikada nije izneverio bez obzira u kojoj formulaciji da se pojavio – monohidrat, „alkalin“ (pH korekt formula), etil-estar…Voluminizacija, energija, izdržljivost, „otklanjanje mišićnog zamora“ sa posledičnom stimulacijom „mišićnog rasta“, pomoć u borbi protiv homocisteina…efekat već posle 7-10 dana…dovoljno?!

  1. PROTEINSKI SUPLEMENTI

Bilo da se radi o varijacijama „prečišćenosti“ proteina surutke ili proteinskim mešavinama (whey, kazein, goveđi izolat, albumin jaja, soja izolat), jasno je da oni pružaju brzodostupne izvore esencijalnih amino kiselina kada je to najpotrebnije, uz akcenta na „muscle-building“ – BCAA + glutamin…hm, sapienti sat?!

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu