You are here

4 u 1 - ZA TESTOSTERON NA VRHUNCU - DAA Pro Black

Uz hormon rasta i insulin, testosteron predstavlja jedan najbitnijih fakora napretka, bilo da se radi o povećanju čiste mišićne mase, redukciji masnih naslaga, normalizaciji libida, kao i zdravom životnom dinamizmu. U ponudi PANSPORTA od testosteron-bustera su već dobro poznati tribulus (esktrakt biljkeTribulus Terrestris) i ZMB6, sada je asortiman naše ponude na tu temu obogaćen sa DAA Pro Black od Scitec Nutrition.

Najbitniji sastojak predstavlja D – asparaginska kiselina (DAA), neesencijalna amino kiselina, za koju se u relevantnim istraživanjima (na pacovima i ljudima) pokazalo da može pomoći u stanjima „niskog testosterona“ i posledičnog smanjenja broja i pokretljivosti spermatozoida, dok su kod aktivnih sportista sa normalnom produkcijom testosterona „nalazi“ kontradiktorni. DAA se normalno nalazu u hipotalamusu, hipofizi (endokrini dirigenti našeg tela), kao i u testisima. Istraživanja pokazuju da je DAA ekscitatorni neurotransmiter, koji doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji. Smatra se da DAA na nivou hipotalamusa podiže nivo gonadotropin oslobađajućeg hormona (GnRH) i posledično LH i FSH (na nivou hipofize) koji na nivou testisa „podstiču“ produkciju testosterona (ledigove ćelije). Inače, DAA i na nivou samih testisa aktivno u učestvuje u produkciji testosterona (aktivacija enzimske kaskade „od holesterola“).

Dakle, DAA deluje aktivirajuću ključne hormone koji doprinose muškom reproduktivnom zdravlju, dok kod muškaraca sa normalnom produkcijom testosterona efekat neće biti tako upečatljiv. Ne zaboravimo da naporni, učestali treninzi mogu doprineti hormonskom disbalansu, tako DAA svakako ima značajnu upotrebnu vrednosti kod aktivnih sportista, kao i svih onih koji su ugrozili prirodnu produkciju testosterona nedozvoljenim sredstvima ili konstantnom pretreniranošću. Postoje oganičeni podaci o tome da DAA pozitivno utiče i na porast hormona rasta i normalizaciju prolaktinske sekrecije. DAA učestvuje i u cirkardijalnom ritmu sekrecije melatonina (ciklus budnost/spavanje).

Drugi bitan sastojak DAA Pro Black je dimetil-glicin (DMG). DMG je jedan od proizvoda metabolizma holina i glicina u našem telu i ne treba ga postovećivati sa betainom (trimetil-glicin). DMG se smatra važnim sa aspekta bolje opskrbljenosti naših tkiva kiseonikom, a posledično i u prevenciji oksidativnih oštećenja naših tkiva slobodnim radikalima. DMG se pominje i kao antiepileptik – doprinos sinhronizovanoj aktivnosti moždanih ćelija, ali ono oko čega nema dileme je jak imunostimulativni učinak.

Treći bitan sastojak ovog suplementa je CINK - značajan kao koenzim mnogih bitnih enzima koju učestvuju u odbrani našeg tela od slobodnih radikala (oksidativni stres), značajan je za normalnu funkciju čula vida i sluha, zarastanje rana i preloma kostiju, hormonski balans (produkcija testosterona i hormona rasta), adekvatan imuni odgovor.

Četvrti sastojak ovog suplementa čini vitamin B5 (pantotenska kiselina) - bitan sa aspekta energetskog metabolizma, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kao i normalnu produkciju steroidnih hormona (npr. testosteron, kortizol i sl.), zdravu kožu, kosu, oči.

DAA Pro Black obuhvata sve ono što je neophodno vašem telu da omogući normalnu produkciju testosterona, borbu protiv stresa izazvanog treningom (posledice pretreniranosti), kao i adekvatan imuni odgovor! 4 u 1! Pun pogodak!

 

- UZRAST I TESTOSTERON BOOSTERI

Jedno od čestih pitanja koje se nameće je uzimanje testosteron-boostera u mlađem uzrastu, pre 30-te godine života?!

Kada je prirodna produkcija testosterona „na vrhuncu“ iluzorno je dodavati boostere, tako da je idealno vreme za razmišljanje na ovu temu – upravo posle 30-te godine života (smatra se da posle 30-te godine života nivo testosterona počinje sa laganim padom)!

- KOMBINOVANJE TESTO-BOOSTERA

Mnogi obično kombinuju sve ono što se kombinovati može kada su testo-boosteri u pitanju, savet autora bi bio da zbog različitog mehanizma dejstva strategijski uzimate suplemente iz ove grupe.

Idealno je kombinovati Tribulus + ZMA (ZMB6), ovu kombinaciju bi bilo poželjno uzimati 6-8 nedelja, sa 4-6 nedelja pauze između. Da bi se boost-efekat održao, u tih 4-6 nedelja „pauze“ DAA Pro Black će biti odličan izbor.

Uzimajte vaše suplemente pametno, dobro se informišite, za to najbolje služi PANSPORT FORUM!

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu