You are here

Acetil L - karnitin -- Unapređena forma L - karnitina

Jedan od suplemenata na koji malo ko obraća pažnju (a trebalo bi) je acetil-L-karnitin (ALCAR) čije efekte ukratko možemo opisati kroz nekoliko ključnih reči – bolje raspoloženje, pamćenje, izdržljivost na treninzima, brži oporavak od napornih treninga, povećanje broja i osetljivosti testosteronskih receptora pogotovu u mišićnom tkivu, ublažavanje zapaljenskih procesa, normalizacija insulinske rezistencije, kvalitet spermograma, kao i svrsishodnija moždana cirkulacija.

Glavna razlika između L-karnitina i ALCAR se tiče bolje apsorpcije ALCAR od strane digestivnog trakta, kao i „lakšeg“ prolaska kroz krvno-moždanu barijeru. ALCAR se sa „ograničenim uspehom“ koristi kod raznih neuroloških poremećaja poput Alchajmerove bolesti, senilne demencije, demencije kod alkoholičara i pratećih neuroloških ispoljavanja, kod Lajmske bolesti (komplikacije), stanja posle moždanog udara, dijabetičke neuropatije, periferne neuropatije raznih uzroka, kao i kod hepatičke encefalopatije koja nastaje kod teških oštećenja funkcije jetre. U psihijatriji ALCAR je našao primenu u tretmanu alkoholizma (odvikavanje), bipolarnog poremećaja ličnosti, depresivnih ispoljavanja, kao i kod hiperkinetičkog poremećaja kod dece (ADHD, poremećaj pažnje i koncentracije sa hiperaktivnošću). ALCAR se upotrebljava i u cilju smanjenja „hroničnog umora“ kod obolelih od multiple skleroze, kao i progesivnog gubitka mišićne mase kod amiotrofične laterelne skleroze (ALS).

Postoje dokazi da ALCAR indirektno poseduje i moćan antioksidativni i antinflamatorni efekat koji ostavaruje delom i preko master-antioksidansa našeg tela, glutationa.

Između L-karnitina i ALCAR u našem telu svakako da postoji direktna veza, kao i konverzija jednog oblika u drugi, kako na periferiji, tako i na nivou centralnog nervnog sistema. Dakle, ALCAR poseduje sve benefite L-karnitina koji su naglašaniji i dalekosežniji.

Ima raznih nagađanja kako to zapravo ALCAR deluje, neki spekulišu da npr. kod Alchajamerove bolesti acetil grupa ALCAR doprinosi „resintezi“ acetil-holina (problematični neurotransmiter), dok antioksidativni učinak sprečava degeneraciju i izmuranje neurona, a sam „oslobođeni“ karnitin daje energetski boost neuronima (acetil grupa doprinosi i obnovi acetil koenzima A). U studijama na životinjama se pokazalo da ALCAR doprinosi i normalizaciji lipidnog statusa, tj. normalizaciji odnosa HDL/LDL, kao i „snižavanju“ triglicerida.

ALCAR spada u bezbednije suplemente, ali pri megadoziranju mogući su znaci digestivnog diskomfora, kao i miris telesnih izlučevina koji podseća na ribu.

ALCAR je kontraindikovan u trudnoći i tokom dojenja. Nije ga preporučljivo koristiti kod neuropatija izazvanih hemioterapijom, kao i hipotiroidizma koji je kupiran supstitucionom terapijom sintetičkim T4 hormonom. ALCAR je kontraindikovan kod epileptičnih ispoljavanja, jer je uočena češća pojava napada tokom „tretmana“ sa ALCAR.

ALCAR NIKAKO NE UZIMATI SA LEKOVIMA KOJI UTIČU NA KOAGULACIJU KRVI (lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi) – ACENOKUMAROL I VARFARIN.

U većini slučajeva preporuka za doziranje je 1500-3000 mg dnevno podeljeno u 2 doze. Smatra se da se pun efekat suplementacije ALCAR ostvaruje posle 3 meseca redovne upotrebe.

 

 

Materijal korišten za izradu teksta:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17658628

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/acetylcarnitine

https://www.rxlist.com/acetyl-l-carnitine/supplements.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20098226

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20045157

 

Foto:Pixabay

Galerija: 
Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu