You are here

Alfa-lipoinska kiselina, suplement sa višestrukim dejstvom

 

 

Lipoinska kiselina ima tu sposobnost da učestvuje u proizvodnji energije u telu, kao i u brojnim fiziološkim funkcijama. Zbog ovoga sa pravom možemo reći da je u pitanju suplement sa višestrukim dejstvom. Međutim, o ovom suplementu se dosta malo zna. Zato smatram da on zaslužuje pažnju jednako kao i drugi suplementi. Za početak, ALA ne treba mešati sa linolnom kiselinom (koja se takođe često skraćeno piše ALA) - koja se nalazi u lanenom ulju, orasima i nekim uljima.

Suplement koji zaslužuje pažnju

Lipoinska kiselina je antioksidant koji se prirodno proizvodi u telu, i zbog toga se naziva i „metaboličkim“ antioksidantom. Prvobitno otkrivena u1930-im godinama, par godina nakon njenog otkrića naučnici su sve više pokazivali interes prema alfa-lipoinskoj kiselini kao ozbiljnom suplementu. Kao rezultat studija, lipoinska kiselina je dobila naziv „univerzalni antioksidant“. To je zbog toga što potpomaže dejstvo drugih antioksidanata, poput vitamina C i vitamina E. Antioksidanti pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, od oksidiranja prevelikog i prebrzog, a slobodni radikali su poznati fiziološki fenomen i nastaju kao rezultat stresa, metaboličkih nusprodukata i fizičke aktivnosti - i stresnog vežbanja. Prevelika količina slobodnih radikala uzrokuje upale, srčana oboljenja i prerano starenje. Jedini način da se uspori ovaj proces je da se osigura da je telu na raspolaganju dovoljno antioksidanata koji su borci protiv štete koja nastaje dejstvom slobodnih radikala.

Univerzalni antioksidant

Za razliku od ostalih antioksidanata koji su rastvoljivi ili u vodi ili u mastima, lipoinska kiselina je rastvorljiva i u vodi i u mastima. Ovo omogućuje da ona bude lako apsorbovana i transportovana kroz ćelijske membrane. Ova unikatna odlika lipoinske kiseline pruža podršku protiv slobodnih radikala kako unutar tako i izvan ćelije, dok ostali antioksidanti pružaju podršku van ćelije a ne unutra, gde se odvija veći deo akcije.

Pomaže telu da iskoristi glukozu

Pored toga što je moćni antioksidant, alfa-lipoinska kiselina pomaže telu da koristi glukozu, tako da je korisna u snižavanju šećera u krvi i u slučajevima dijabetesa. Ovo je takođe od velike važnosti kada su u pitanju sportisti i rekreativci. ALA takođe poseduje i transportne osobine, omogućava bolji transport hranljivih materija do mišića i zbog toga je često u sastavu drugih kompleksnijih suplemenata.

Pomaže u pretvaranju hrane koju unosimo u energiju

Lipoinska kiselina je takođe ko-faktor za neke od važnih enzima odgovornih za pretvaranje hrane koju unosimo u energiju, poznatu kao ATP (adenozin-tri fosfat). ATP je neophodan za obezbeđivanje energije za ćelijske funkcije, i energetski je izvor za mišiće za izrazito kratke,eksplozivne intervale.

 

Odakle obezbediti ALA?

Iako su naša tela sposobna da sintetišu ALA, i dalje nam je potreban dodatan unos kroz hranu ili kroz suplemente. Najbogatiji izvori alfa-lipoinske kiseline su crveno meso, ostali uključuju spanać, brokoli, kvasac i određeno organsko meso (srce, bubrege).

 

Pre upotrebe suplemenata savetujte se Vašim lekarom/nutricionistom.

 

Monika_profile_pic_copy