You are here

Amino kiselina taurin

Ako ste probali razne suplemente i tragate za nečim novim što će vam pomoći da budete veći i snažniji, onda je taurin suplement za vas. U ovom tekstu pokušaću da vam odgovorim na to šta je taurin, čemu služi, kako deluje, iz kojih izvora i na koji način ga treba koristiti.

Šta je taurin?

Taurin je amino kiselina koja se u velikoj meri nalazi u žuči, prvi put je bio izolovan iz goveđe i po tome je dobio naziv „Taurin“ ( od latinske reči tauros –bik ). On se nalazi i u našem telu, a u velikim količinama ga ima u našem srcu i u mozgu. Taurin je gradivni blok za druge amino kiseline. Kao sastavni deo žuči neophodan je našem telu za varenje masti, apsorpciju liposolubilnih vitamina i kontrolu nivoa holesterola. On se u našem telu proizvodi preko amino kiselina cistein i metionin uz pomoć vitamina B6.

Čemu taurin služi u organizmu?

Taurin je veoma bitan jer ima ulogu da stabiliziuje ćelijske membrane i od velikog je značaja za funkcionisanje čitavog nervnog sistema. Takođe reguliše nivo kalcijuma unutar ćelija i tako štiti srčani mišić od smetnji i oštećenja, a učestvuje i u regulaciji krvnog pritiska. On učestvuje i u apsorpciji natrijuma i magnezijuma. U većim količinama se nalazi i u očima pa se smatra neophodnim za održavanje vida i zdravlja očiju.

tauZašto je bitan sportistima?

Došli smo do onog dela koji je nama koji se bavimo sportom najzanimljiviji. Njegov učinak u dobijanju mišićne mase, snage i sprečavanju katabolizma učinio ga je popularim među sportistima. Taurin poboljšava metabolizam glukoze i amino kiselina,na taj način se ponaša slično insulinu, pa povećava sintezu proteina. Rezultat toga je brže dobijanje mišićne mase. Pojačava i dejstvo glutamina koje je veoma bitno u procesu nastanka mišića. Taurin slično kao i kreatin pomaže mišićima da zadrže dovoljnu količinu vode i dobiju veći volumen, a takođe sprečava nastanak katabolizma. Dobra hidratacija mišića takođe omogućava bolju sintezu proteina. Bolje hidrirani mišići osim veće zapremine imaju i više snage, pa podižu trening na jedan viši nivo.

Iz kojih obika se koristiti taurin?

Taurin je u velikoj meri zastupljen u hrani životinjskog porekla. Ima ga u ostrigama, ribljem i pilećem mesu. Tokom intenzivnih i napornih treninga, količina taurina u organizmu se smanjuje i zato sportisti nadoknađuju njegov nivo koz uzimanje suplementacije. Kao suplement se može naći u obliku praha i kapsula, samostalno i u kombinaciji sa drugim suplementima. Najčešće se kombinuje sa kofeinom. U kombinaciji sa kofeinom dodaje se i raznim energetskim pićima i u njima se nalazi u prilično visokim dozama. U ponudi Pansporta ima ga u samostalnom obliku proizvođača „Scitec Nutrition“ u pakovanju od 90 kapsula. A takođe ga možete naći i u kombinaciji sa kofeinom u proizvodu „Power Force“ od Biotech-a. Proizvođači suplemenata sa taurinom preporučuju doze od 1000mg do 3000mg dnevno u zavisnosti od vaših potreba.Najčešće se preporučuje njegova upotreba neposredno pre i odmah nakon treninga.

Dusan_profile_pic_copy