You are here

Beta alanin za mišićnu masu i poboljšanje performansi i izdržljivosti

image

 

Dok je beta-alanin veoma popularan među mnogim profesionalnim sportistima kao što su fudbaleri, biciklisti, atletičari, a među njima i bodibilderi i osobe koje rade trening snage, ovaj suplement još uvek nije dovoljno poznat rekreativcima. Često ga možete videti u sastavu NO reaktora. Čemu zapravo služi beta alanin?

Najpre da krenemo od toga, zbog čega nastaje zamor? Prilikom anaerobnih aktivnosti (bez prisustva kiseonika), u prevodu višeg intenziteta ili kratkih, eksplozivnih pokreta - kao nusprodukt nastaju laktati koji „zakišeljavaju“ mišić i dovode do pojave zamora. Zato smo primorani da aktivnost prekinemo. Ovde beta-alanin "stupa na scenu": studije su pokazale da suplementacija beta-alaninom povećava nivoe karnozina u mišićima, pomažući da se održi optimalan pH - odlažući pojavu zamora. Ukratko rečeno, beta-alanin utiče na poboljšanje performansi tako da ćete moći da trenirate jače i duže i zbog toga je kao suplement veoma popularan među sportistima i bodibilderima.

Osnovne činjenice o beta-alaninu

  • Ova neesencijalna amino kiselina se prirodno nalazi u telu, kao i u hrani poput ribe, piletine, svinjetine, govedine, a znamo da su amino kiseline gradivni blokovi proteina, primarni „materijal“ za mišićni rast.
  • Uloga beta-alanina je da dovede do visokih koncentracija karnozina u mišićima, malog molekula sastavljenog od amino kiselina histidina i alanina. Karnozin deluje kao pufer, pomažući da se održi optimalan mišićni pH, odlažući time pojavu zamora.
  • Naučnici navode da beta-alanin može imati pozitivne efekte po pitanju anaerobne izdržljivosti. Suplementacija beta-alaninom povećava nivoe karnozina u mišićima, potencijalno dovodeći do poboljšanja fizičkih performansi u toku visoko-intenzivnih treninga.
  • Suplementacija beta-alaninom može odložiti pojavu neuromišićnog zamora. Imajući sve ovo u vidu, beta-alanin može da bude od koristi i u drugim sportovima, poput bodibildinga i sportova snage.
  • Beta-alanin ima i potencijalan učinak na povećanje čiste mišićne mase. Navodi se doza između 3.2 i 6.4 g beta-alanina dnevno kako bi se povećao znatno nivo karnozina i poboljšale performanse.
  • Beta-alanin, korišćen u preporučenim dozama i u kraćem periodu je bezbedan i nema sporedne efekte. Jedino kod visokih doza može doći do peckanja i crvenila, zato pre uzimanja konsultujte Vašeg lekara, pogotovo ukoliko imate neki zdravstveni problem.

betall_2

betall

 

Brojne studije su pokazale da su u sportovima poput fudbala i biciklizma, grupe sportista koje su koristile beta-alanin imale bolje rezultate u visokointenzivnim deonicama u odnosu na placebo grupu. Takođe se pokazalo da je mišićna izdržljivost u toku treninga sa opterećenjem bila znatno bolja. Svakako, na oporavak i performanse utiče više faktora, što treba imati na umu.

Naša preporuka je da se držite preporučenih doza i da se savetujete sa Vašim lekarom ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema. Posebno se preporučuje kombinacija beta-alanina i kreatina, pogotovo Kre-Alkalyna kao kreatina najnovije generacije koji ne zadržava vodu u organizmu i omogućava maksimalnu apsorpciju kreatina.

Da li ste probali Beta-alanin? Podelite sa nama Vaše utiske na Pansport Forumu!

 

 

Monika_profile_pic_copy.