You are here

Beta-karoten, koliko znamo o njegovoj važnosti?

 

Karotenoidi su pigmenti koji se prirodno nalaze u biljkama, dajući intenzivne boje voću i povrću. Ima ih u izobilju u prirodi. Smatra se da ima preko 500 različitih karotenoida, uključujući i beta-karoten, alfa karoten, lutein, i dr... Naziv beta-karoten je izveden iz latinskog naziva za šargarepu, s obzirom na to da je ovaj sastojak prvobitno otkriven u korenu šargarepe. To je jako obojen pigment koji daje žutu i narandžastu boju voću i povrću. Jednom unešen, pretvara se u vitamin A (retinol) koji ima nekoliko bioloških funkcija u telu. Vitamin A takođe deluje kao antioksidant koji štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Beta-karoten i nekoliko drugih karotena su poznati i pod nazivom "provitamin A" zbog toga što deluju kao prekursori u produkciji vitamina A u telu. Ostali karoteni kao likopen, lutein npr. ne mogu biti pretvoreni u vitamin A. Oko 50% vitamina A u vegetarijanskoj ishrani se obezbeđuje putem beta-karotena i ostalih karotenoida. Vitamin A je jako važan za zdravlje vida i učestvuje i u procesima rasta i diferencijacije ćelija.

Kada govorimo o zdravstvenim prednostima beta-karotena, zaista ih ima mnogo. Glavne prednosti beta-karotena pripisujemo činjenici da je on uključen u izgradnju vitamina A koji je od vitalne važnosti za zdravlje kože i vida. Pored toga:

 • ishrana bogata beta-karotenom smanjuje rizik od oboljevanja od srčanih bolesti. Ovo je iz razloga što beta-karoten deluje u sinergiji sa vitaminom E u oksidaciji LDL holesterola, smanjujući rizik od arteroskleroze i bolesti srca.
 • beta-karoten ima i antikancerogenu funkciju s obzirom na njegovu antioksidativnu sposobnost. Unos beta-karotena putem hrane smanjuje rizik od pojave raka.
 • istraživanja pokazuju da konzumiranje beta-karotena ima i pozitivan uticaj na mozak i da smanjuje kognitivno starenje. Pored toga, učestvuje u borbi protiv oksidativnog stresa koji može oštetiti i moždane ćelije vremenom.
 • visok unos beta-karotena poboljšava kapacitet pluća i učestvuje u prevenciji bolesti koje su povezane sa respiratornim traktom, poput astme i bronhitisa.
 • određene studije pokazuju i da ljudi sa adekvatnim nivoom beta-karotena u telu imaju niži rizik od pojave dijabetesa i smanjene tolerancije na glukozu.
 • konzumacija adekvatne količine beta-karotena smanjuje rizik od nastanka određenih očnih problema, koji se dešavaju sa starenjem
 • nedostatak vitamina C i beta-karotena predstavljaju rizične faktore za reumatoidni artritis. Zbog toga, pred nama je još jedna od prednosti beta-karotena.
 • beta-karoten, čak, utiče i na osnaživanje imuno-sistema, boreći se protiv infekcija i virusa.
 • beta-karoten se pretvara u telu u vitamin A, a vitamin A je od vitalne važnosti za zdravu kožu. Ipak, obazrivo, s obzirom na to da visoke doze vitamina A mogu biti toksične.
 • beta-karoten učestvuje u prevenciji starenja kože delujući kao antioksidant, smanjujući oksidativnu štetu nastalu UV zračenjem, duvanskim dimom, zagađenjem.... konzumacija dovoljne količine beta-karotena ishranom daje prirodni sjaj vašoj koži, čineći je lepšom i atraktivnijom.
 • više doze beta-karotena čine kožu manje osetljivom na sunce i može se poboljšati efekat sunčanja, zbog čega je ovo jedan od omiljenih suplemenata pred leto i u letnjem periodu. Svakako, ovo nije zamena za kreme sa zaštitnim faktorom.
 • beta karoten je efikasan i u lečenju stanja kože poput suvoće, psorijaze... deficit vitamina A može dovesti i do suve kose i peruti. U ovim slučajevima se preporučuje više hrane koja sadrži beta karoten.
 • beta-karoten se najviše nalazi u voću i povrću koje je zelene, žute ili narandžaste boje. Sadrže ga npr: šargarepa, slatki krompir, tikva, bundeva, paprika, kajsija, dinja, papaja, mango, paradajz, roktvice, spanać, kelj, zeleno povrće, alga spirulina, i dr...
 • ukoliko ishranom ne unosite dovoljno beta-karotena ili ukoliko u konsultaciji sa Vašim lekarom treba da uzimate veću dozu od preporučene dnevne, beta-karoten je dostupan i vidu suplemenata.

Imate pitanje, nedoumicu, želite da podelite Vaša iskustva sa nama? Učinite to na Pansport forumu!

 

Monika_profile_pic_copy
 

 

 

 

Galerija: omogućio Pansport Forum