You are here

Borci protiv umora - 6 nutrijenata koji poboljšavaju performanse

image

 

Umorni ste od toga da budete umorni? Probajte ovih 6 „energetskih“ suplemenata koji će povećati vaše performanse i nivo energije.

Umorni ste, osećate se klonulim? Iako ste ujutru popili vašu kafu ili energetsko piće, osećate da više ne reagujete na njih. Sigurno da je kofein prvi na koji pomislite kad je u pitanju otklanjanje umora, ali kofein nije uvek najbolje rešenje. Postoji još nekoliko suplemenata koji mogu pridoneti porastu nivoa energije. Imajte na umu da je kvalitetan trening, dobar plan ishrane i dovoljno vreme za oporavak - esencijalno za napredak i povećanje energije.

 

BCAA aminokiseline      Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) - pored svog anaboličkog i antikataboličkog dejstva povećavaju energetski nivo. Intenzivnim treningom dolazi do smanjenja BCAA u telu i povećanja nivoa triptofana. Kada se odnos triptofana u odnosu na BCAA poveća, osećate umor. Suplementacijom BCAA pre i u toku treninga smanjićete umor. Takođe, jako je važna njihova uloga u oporavku i zaštiti mišićne mase od razgradnje. Koristite minimum 5-10 g BCAA pre treninga, i isto toliko odmah nakon treninga.

 

Kofein

asdfgh_2Sigurno da pri samom pomenu „energetski suplement“ pomislite na kofein ili energetsko piće. Ne samo da kofein otklanja osećaj umora već i smanjuje bolove i povećava snagu. Kofein stimuliše centralni nervni sistem. Najbolje je uzimati kofein neposredno pre treninga sa opterećenjem. Treniraćete snažnije i duže. Kofein takođe pomaže efikasnijem sagorevanju masti. Preporučena doza je oko 200 mg. Savetujemo da ne preterujete sa količinom, jer nus-efekti se mogu odraziti u vidu nervoze, nesanice, razdražljivosti, lupanja srca i dehidratacije. Nemojte uzimati kofeinske suplemente kasno uveče.

 

asdfgh_5CoQ10    Koenzim Q10 pomaže povećanju energije na ćelijskom nivou. Pored toga što je važan za zdravlje srca, sve se više govori o njegovom korišćenju u terapiji hroničnog umora. Posle 35-e godine života njegova koncentracija u telu naglo opada, te mnoge osobe osete veliku razliku kada krenu sa suplementacijom Q10 - nadoknađujući njegov deficit, osete porast energije. Zbog toga nije čudo što je dosta naših starijih kupaca gotovo „zavisno“ od ovog suplementa, inače jednog od najmoćnijih antioksidanata.

 

Citrulin malat

Citrulin povećava protok krvi povećavajući nivoe arginina i azot oksida u telu. To dalje dovodi do poboljšanog dotoka kiseonika i nutrijenata do mišića i naravno do višeg nivoa energije. Citrulin takođe pomaže u bici protiv umora jer učestvuje u eliminaciji amonijaka iz tela, čije nakupljanje dovodi do umora.

Kreatin

asdfgh_3Kreatin takođe zaslužuje mesto na ovoj listi. Jedan je od sportskih suplemenata broj 1 pogotovo kad su u pitanju povećanje snage i mišićne mase. Kreatin takođe pomaže oporavku između serija. Preporučljivo ga je uzimate pre i posle treninga. Postoji mnoštvo kreatinskih suplemenata na tržištu. Vodi se debata o tome koji kreatin je bolji - kreatin monihidrat, etil ester ili kre-alkalyn. Ukoliko tek krećete sa kreatinom, naša preporuka je monodirat, ukoliko imate stomačnih problema prilikom uzimanja kreatina onda je bolja opcija etil ester ili kre-alkalyn. Ukoliko strogo vodite računa o (ne)zadržavanju vode, kre-alkalyn je najbolje rešenje jer je u pitanju kreatin najnovije generacije koji ne stvara kreatinsku nadutost.

Ekstrakt zelenog čaja

asdfgh_4Ekstrakt zelenog čaja je nedovoljno korišćen ali veoma efikasan suplement za povećanje enegetskog nivoa i sagorevanje masti. Ekstrakt zelenog čaja sadrži aktivne sastojke katehine. Katehini podižu nivo energije podižući nivo norepinefrina. Norepinefrin povećava dotok krvi do mišićia i aktivira oslobađanje glukoze.

Zeleni čaj takođe sadrži kofein i zbog toga je dvostruki energetski suplement. Preporučeno je da se zeleni čaj konzumira ujutru ili pre treninga, bolji mentalni fokus je takođe jedan od njegovih efekata.

 

Svakako, suplementi nisu sami po sebi dovoljni. Pravilna ishrana, fizička aktivnost i dovoljno sna i odmora su esencijalni za zdravlje, vitalnost i visok nivo energije.

asdfgh_1

Monika_profile_pic_copy