You are here

Čudotvorni CoEnzyme Q-10

Koenzim Q-10 je jedinjenje koje pomaže u stvaranju energije u ćelijama. Ljudsko telo ga prirodno proizvodi, ali njegova proivodnja ima tendenciju smanjena sa godinama. Međutim, srećna okolnost je da ga možemo dobiti putem hrane ili suplementacije. Zdravstvena stanja poput bolesti srca, poremećaja mozga, dijabetesa i kancera povezana su sa niskim nivoom ove supstance. Nije do kraja jasno da li niski nivoi ovog jedinjenja uzrokuju ove bolesti ili su posledica njih. Jedna stvar je sigurna, a to je da Coenzyme Q-10 ima širok spektar zdravstvenih koristi.

CoEnzym Q-10 se skladišti u mitohondrijama ćelija, a mitohondrije su zadužene za proizvodnju energije. Takođe, štite ćelije od oksidativnih oštećenja i bakterija ili virisa koji izazivaju bolest. CoEnzym Q-10 je veoma sličan vitaminu i rastvorljiv je u mastima.

Organi koji sadrže najviše ovog jedinjenja su srce, bubrezi, jetra i pankreas. Jedna od njegovih glavnih funkcija je pomoć u generisanju energije u ćelijama. Uključen je u pravljenju adenozin trifosfata, odnosno ATP-a, koji učestvuje u prenošenju energije unutar ćelija. Pored navedenog, CoEnzym Q-10 služi kao antioksidant, a poznato je da prevelika količina slobodnih radikala dovodi do oksidativnih oštećenja koje mogu ometati redovno funkcionisanje ćelija. Obzirom da se ATP koristi za obavljanje svih telesnih funkcija i oksidativna oštećenja su destruktivna za ćelije, nije iznenađujuće da su neke hronične bolesti povezane sa niskim nivoom CoEnzyma Q-10. Konzumacija CoQ10 je preporučljiva i često se savetuje kod srčanih oboljenja. Njegov dodatak redovnoj terapiji može poboljšati zdravlje srca, povećati fizičku sposobnost, a samim tim i kvalitet života.

Treba biti svestan činjenice, ako se čovek pravilno hrani, obraćajući pažnju na raznovrsnost i kvalitet hrane, on može zadovoljiti dnevne potrebe za ovim jedinjenjem i sopstvenom proizvodnjom u jetri. Sa druge strane, život nije nimalo nalik idealnom, pa su stvari poput jednolične ishrane, izloženost stresu, bolesti nešto što nas sprečava da budemo organizovani u meri kojoj želimo. Tada nastaje manjak CoQ10 u organizmu i telo ima potrebu za nadoknađivanjem istog. Danas imamo preparat CoEnzym Q-10 koji na jednostavan način nadoknađuje deficit ove supstance.

Glavne prednosti i benefiti CoEnzyma Q-10 su:

- Pomoć u lečenju bolesti srca,

- Pomoć kod plodnosti,

- Koži daje mladalački izgled,

- Može da utiče na smanjenje glavobolje,

- Potpomaže fizičke performanse,

- Može da pomogne osobama sa dijabetesom,

- Ima ulogu i u prevenciji raka,

- Dobar je za moždane funkcije i kardiovaskularne funkcije.

CoQ10 se nalazi u hrani, posebno u namirnicama poput srca, bubrega ili jetre, a jednako se dobro apsorbuje kao i kroz suplementaciju.

Za razliku od ostalih suplementa, CoEnzym Q-10 je veoma efikasan i jednostavan za upotrebu. Pozitivno delovanje CoQ10 do punog izražaja dolazi kod aktivnih sportista koji imaju iscrpljujuće treninge, a konzumiranje jedne tablete preparata CoEnzym Q-10 je više nego jednostavno. Povećanje izdržljivosti i funkcionalne snage je primarno u aktivnom bavljenju sportom,a upotreba CoEnzyma Q-10 je siguran način da se to i omogući.

CoEnzym Q-10se nalazi u gel kapsulama, a to jedna od prednosti zato što dolazi u želatinoznom stanju čime je efakat jači i dugotrajniji. Tečan oblik ovog proizvoda povećava porast koenzima Q10 u plazmi. Namenjen je svima koji žele da poboljšaju kvalitet života, povećaju vitalnost i smanje rizike srčanih oboljenja. Pored navedenih kategorija, CoEnzym Q-10 je preporučljiv svim osobama posle 40 godine života.

 

Foto: Wikimedia

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine