You are here

Da li ste nekad koristili taurin?

Iako ima zvučno ime ovaj suplement nije toliko popularan kao što su na primer: kreatin, protein, No reaktor, glutamin, BCAA... Zbog čega je to tako ni sam nisam siguran, a kako bi to promenili hajde da vidimo čemu služi ovaj suplement i kako može pomoći u postizanju boljih sportskih rezultata.

Taurin je značajna aminokiselina i njegova uloga je višestruka. Ono što se ja kao vežbač pitam, a koje su to uloge? Da li će mi dati snagu, izdržljivost i da li ću imati bolju mišićnu pumpu? Ili možda utiče na oporavak i regeneraciju nakon treninga? Pa, recimo da taurin deluje na svim tim poljima, a na koji način saznaćete u nastavku teksta.

Taurin poboljšava metabolizam glukoze i aminokiselina, na taj način se ponaša slično insulinu, pa povećava sitnezu proteina. Rezultat toga je brže dobijanje mišićne mase. Pojačava i dejstvo glutamina koje je takođe veoma značajno u procesu oporavka i regeneracije mišića. Zato ga je dobro kombinovati sa ovim suplementom.

Još jedna zanimljiva stvar je da Taurin slično kao i kreatin pomaže mišićima da zadrže dovoljnu količinu vode i dobiju veći volumen. To će dovesti do osećaja fenomentalne napumpanosti mišića, a samim tim imaćete i bolju kontrakciju istih. Dobra hidriatacija mišića takođe omogućava bolju sentezu proteina, što znači i više mišićne mase. Bolje hidrirani mišići osim veće zapremine imaju i više snage, pa ćete moći da trenirate sa većim težinama. Time vaš trening napreduje na jedan viši nivo, a odgovor tela na jači trening je brži napredak. Tako da iako direktno ne učestvuje u izgradnji mišića, kroz navedene efekte i uticaj na trening on daje rezultate i na ovom polju. Neka istraživanja pokazuju to da taurin utiče na poboljšanje izdržljivosti kod sportista tako da ga je pogodno korstiti za sve sportove, a ne samo kada je u pitanju trening u teretani.

Sigurno ste primetili da je taurin jedan od glavnih sastojaka energetskih pića i da daje odlične efekte po pitanju performansi kada se kombinuje sa kofeinom. Zašto ga onda ne bi na taj način koristili pre treninga? Dobra opcija je to što postoje suplementi koji sadrže kombinaciju kofeina i taurina, kao na primer “Caffeine+Taurine “ od Biotech-a koji ima veoma povoljnu cenu a vrhunski je preparat. A ako ste osetljivi na psihostimulanse pa su vam potrebne manje doze kofeina, ili ste pak navikli na dosta kofeina onda je još bolja opcija kupiti ova dva suplementa odvojeno i onda ih posebno dozirati. Takođe je dobra opcija kombinovanja kreatina i taurina jer kao što sam pomenuo taurin slično kreatinu vezuje vodu u mišiće pa će njihov udruženi efekat dati još bolje rezutate. Uostalom, taurin možete kombinovati sa svim suplementima i nikad nećete pogrešiti.

Ali kao što uvek govorim i podsećam, trening i ishrana su dve najvažnije stvari i ako tu ima propusta ni jedan suplement to neće nadoknaditi. Zato se dobro pozabavite treningom i ishranom, a ako imate bilo kakva pitanja i nedoumice oko toga uvek možete doći na naš forum i uz našu pomoć ispraviti greške u treningu i ishrani. Naravno, tu smo da vas posavetujemo i oko kupovine i korišćenja suplementacije tako da on nas možete očekivati punu podršku na vašem putu ka postizanju željenog fitnes cilja.

Dušan Miletić
Powerlifting i benchpress takmičar