You are here

Daily formula - vitaminsko mineralni kompleks za svaki dan

image

Naše telo svakodnevno zahteva male količine vitamina i minerala, neophodnih za zdrav život. Nedostatak vitamina i minerala može uzrokovati smanjenje fizičkih i mentalnih sposobnosti, ili smanjenje otpornosti organizma prema infekcijama, pa čak i usporiti razvoj. Uravnotežena ishrana, koja sadrži dovoljno svežeg voća, povrća, žitarica i mlečnih proizvoda, predstavlja dobar izvor vitamina i minerala. Međutim, kroz ishranu se često ne unose dovoljne količine ovih važnih mikronutrijenata i zbog toga je od velike važnosti uneti ih putem suplemenata kako bi se nadomestio njihov nedostatak. Daily Formula sadrži izbalansiran odnos vitamina i minerala za prosečne dnevne potrebe organizma i odličan je izbor za jednog rekreativca, kao i za osobu koja se ne bavi fizičkom aktivnošću, ali u čijem životu je prisutan stres i loša ishrana.

Daily formula za svakog od nas

Današnji način života koji podrazumeva stres, loš san i lošu ishranu zahteva suplementaciju. Prosečan čovek unosi dosta brze hrane, koja je puna prostih ugljenih hidrata i trans masti, uz minimalnu količinu vitamina i minerala koji su od esencijalne važnosti za pravilno funkcionisanje organizma. Stres, nezdrave navike i zagađenost okoline povećavaju potrebu za dodatnim unosom antioksidanata koji učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala koji svakodnevno nastaju u našem organizmu i ozbiljna su nam pretnja. Da bi se unele potrebne količine vitamina i minerala bilo bi potrebno uneti jako puno zdrave hrane, što nije uvek izvodljivo, a sa druge strane kvalitet namirnica nije na istom nivou kao što je bio pre mnogo godina. Zagađenost životne sredine je uticao na kvalitet namirnica. Takođe, zimski period je taj u kojem nema dovoljno dostupnog voća i povrća, i kada je organizam osetljiviji, stoga je preventiva najbolji način za odbranu od prehlada i virusa. Daily formula sadrži izbalansiran odnos vitamina i minerala za prosečne dnevne potrebe, stoga nema bojazni da je možda „prejaka“ za neku osobu koja se čak ni ne bavi fizičkom aktivnošću. Za osobe koje su na dijeti ili nekom specifičnom režimu ishrane, poput vegetarijanaca, je od velike važnosti da ispune dnevne potrebe za vitaminima i mineralima.

Daily Formula za sportiste i rekreativce

dailyform_1Sportisti, čiji je organizam izložen svakodnevnom naporu, zahtevaju veću količinu vitamina i minerala jer fizička aktivnost jednako predstavlja stres za telo, iako sa sobom nosi mnoge dobrobiti. Kako se povećava potreba za unosom ugljenih hidrata, proteina, zdravih masti, povećava se potreba i za ovim mikronutrijentima. Za jednog sportistu bi to značilo gotovo nezamislive količine hrane. Počev od same mišićne kontrakcije pa do uvećanja mišićne mase – sve je nezamislivo bez vitamina i minerala i zato ove suplemente uvek stavljamo na listu prioriteta. Daily Formula je dobar izbor za jednog rekreativca, a ozbiljniji sportisti mogu da uzimaju čak i dve tablete na dan. Za sportiste su od posebne važnosti: natrijum (učestvuje u mišićnoj kontrakciji, što omogućuje kretanje, pored toga, jako je važan za pravilnu hidrataciju organizma i možemo ga naći u voću, povrću, ili unositi putem izotoničnih napitaka, mineralne vode, plodova mora, ili mnogih konzervisanih namirnica), kalijum (učestvuje u sintezi proteina, neophodan za mišićnu kontrakciju, dobri izvori kalijuma su meso, voće, povrće, integralne žitarice), kalcijum (učestvuje u prenosu nervnog impulsa, važan za mišićnu kontrakciju, najviše ga ima u mlečnim proizvodima, iako se nalazi i u žitaricama, voću i povrću), fosfor (učestvuje u produkciji energije, izgradnji kostiju, nalazimo ga u hrani poput mesa, mleka, sira, integralnih žitarica, leguminoza, koštunjavog voća, jaja), gvožđe (od izuzetne važnosti za sportiste zbog prenosa kiseonika, možemo ga naći u mesu, leguminozama, lisnatom povrću, žitaricama).

Preporučena upotreba?

Mnogi misle da ako uzmaju vitaminsko mineralni kompleks ne moraju da obraćaju pažnju na dovoljan unos zdrave hrane. Ovo je netačno. Prvo ishranom treba obezbediti dovoljnu količinu vitamina i minerala ( kroz unos voća, povrća, žitarica, nemasnog mesa, koštunjavog voća, leguminoza...) pa tek onda dodati suplement. Daily Formula se uzima jednom dnevno, najbolje ujutru uz doručak. Mnogi uzimaju vitaminsko mineralne komplekse i sa obrokom posle treninga. U ovom slučaju pauza nije potrebna, s obzirom da je u pitanju blaži vitaminsko-mineralni kompleks, a ukoliko se baš zdravo hranite možete ga uzimati onim danima kada imate trening, u zimskom periodu, ili u danima kada je Vaša ishrana lošija nego inače. U svakom slučaju, bilo da ste rekreativac koji želi da dobije mišićnu masu, sportista koji aktivno trenira, osoba koja je na dijeti kako bi skinula višak telesnih masti, radnik u kancelariji ili aktivna poslovna osoba, savetovala bih Vam da ne zaobiđete ove suplemente.

 

 

Monika_profile_pic_copy

 

Povezani i slični tekstovi