You are here

Dobitni kombo za zglobove – Mega Glukosamin i Mega MSM!

Prva asocijacija kada se radi o dodacima ishrani koji doprinose zdravlju zglobova su glukozamin, hondroitin, hidrolizovani kolagen i MSM. Iz Scitec Nutrition nam stiže visokoapsorptivni oblik glukozamina – GLUKOZAMIN SULFAT·2KCl!

Glukozamin je suplement koji vodi poreklo iz školjki i ostriga, a njegov „aktivni“ oblik, glukozamin-sulfat je poznat po tome što doprinosi usporavanju napretka degenerativnih bolesti zglobova, prevenciji istih i olakšanju tegoba kod osteoporoze. Veliki broj relevantnih istraživanja je pokazao da suplementacija glukozaminom smanjuje stepen „degradacije“ kolagena (vezivnog tkiva zglobova i kostiju) i simptome osteoartritisa. Kao ukupna dnevna doza koja se smatra delotvornom u pomenutim istraživanjima se pominje 3000 mg glukozamin-sulfata (podeljeno u 2-3 pojedinačne doze) u trajanju od 6-8 nedelja.

Glukozamin je svoje benefite naročito pokazao kod degenerativnih oboljenja zgloba kolena, tako da se smatra prioritetnim kod svih sportova u kojima „kolena trpe“ – bilo da se radi o atletici, fudbalu ili sportovima snage.

Mega Glukosamin od Scitec Nutrition sadrži glukozamin-sulfat u obliku soli, i u tom obliku se najbolje apsorbuje i najsvrsishodnije iskorišćava.

Kada se govori o mehanizmu dejstva glukozamina ima oprečnih mišljenja – jedini ističu da je glukozamin zapravo važan gradivni element hrskavice (glikozaminoglikani), drugi ističu da glukozamin aktivira stvaranje kolagena, a treći da glukozamin sprečava degradaciju kolagena, čak i preko imunomodulatornih mehanizma. Bez obzira na sve moguće učinke, glukozamin ipak pomaže zdravlju naše hrskavice i očuvanju njene „amortizacione sposobnosti“.

Ako uzmemo u obzir sva relevantna istraživanja na temu glukozamina najuopšteniji zaključak bi bio – GLUKOZAMIN NE MOŽE SPREČITI NASTANAK DEGENERATIVNIH OBOLJENJA ZGLOBOVA, JEDINO MOŽE UBLAŽITI PROGRESIJU ISTIH I OLAKŠATI TEGOBE( bol, pokretljivost)!

Kao jedan od „najtežih“ neželjenih efekata suplementacije glukozamin-sulfatom se pominjala insulinska rezistencija, što je odbačeno kao neosnovano. Jedini „ozbiljniji“ neželjeni efekat se tiče retkih alergijskih ispoljavanja i flatulencije, tako da ovaj suplement uvek uzimajte uz obrok. Dakle, ako želite najbolje za svoje zglobove i njihovu dugovečnost – PRAVO REŠENJE JE MEGA GLUKOSAMINE IZ SCITEC NUTRITION!

 

Metilsulfonilmetan (poznat i kao MSM, dimetilsulfon) je organski oblik sumpora koji je poznat kao moćan saveznik u borbi za zdravlje zglobova i kostiju zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava, a smatra se i pseudovitaminom.

MSM je značajan za prevenciju deficita sumpora u našem telu, a uz N-acetil-cistein se smatra moćnim sa aspekta antioksidativne zaštite (glutation-enzimski sistemi), kao i poboljšanog stvaranja kolagena, glavnog proteina vezivnog tkiva – kože, kose, noktiju, kostiju i zglobne hrskavice.

MSM je zapravo oksidisana forma dimetil-sulfoksida (DMSO), organskog sumpornog jedinjenja koje vodi poreklo iz lignana (polifenoli) kojima je bogato zeleno povrće, mahunarke, bobičasto voće, integralne žitarice, semenke, orašasti plodovi.

Istraživanja na životinjama su pokazala značajan uticaj na smirivanje zapaljenskih procesa kod degenerativnih oboljenja zglobova (uticaj na ćelije medijatore zapaljenja). U sinergiji sa glukozaminom se pokazao uspešan u smirivanju simptoma osteoartritisa – bol, ukočenost, otoci. MSM doprinosi i zdravlju gastrointestinalong trakta, značajan efekat ostvaruje pogotovu u smirivanju simptoma hroničnih zapaljenskih bolesti creva, kao i kod iritabilnog kolona. MSM preko efekata na proizvodnju kolagena doprinosi i zdravlju kože (prevencija nastanka melanoma, smirivanje rosacee), rastu kose, a pozitivan učinak ostvaruje i kod upale mišića posle napornih treninga snage. Smatra se da MSM utiče i na poboljšanu „perkutanu“ apsorpciju pojednih sastojaka pa ga dodaju „magičnim kremama“ za podmlađivanje kože, a i melemima za hemoroide. Utiče i na „održavanje“ zdravlja sluzokože disajnih puteva.

MSM je magični suplement koji će u sinregiji sa glukozaminom, hondroitinom, hidrolizovanim kolagenom dati maksmalan učinak na zdravlje vaših zglobova, zato nemojte zaobići MEGA MSM iz Scitec Nutrition. Preporučena ukupna dnevna doza MSM je 2000-3000 mg dnevno, podeljeno u 3 „servinga“ (uzimati uz obroke).

Zbog svih benefita MSM nazivaju i adaptogenom.

MSM + GLUKOZAMIN = PUN POGODAK!

Slaviša Stojić
Lekar - savetnik za ishranu