You are here

EGG AMINO - amino kiseline poreklom iz jaja

 

 

Pansportova ponuda bogatija je za još jedan proizvod, u pitanju je EGG AMINO - amino kiseline poreklom iz belanca jajeta. Pored “klasičnih” amino kiselina poreklom iz surutke, Vašu suplementaciju od sada možete obogatiti i amino kiselinama iz drugog izvora! Pored toga, protein iz jaja ima puno pozitivnih strana!

Amino kiseline su gradivni blokovi proteina i mišićnog tkiva. Igraju glavnu ulogu u fiziološkim procesima vezano za našu energiju, oporavak, raspoloženje, funkciju mozga, povećanje mišićne snage i mase. Postoje 23 amino kiseline i 9 od njih su esencijalne - što znači da moraju biti unesene putem hrane. Ostale amino kiseline, ili neesencijalne telo može da sintetiše iz ostalih amino kiselina.

Vežbanje, hormoni i ishrana utiču na mišićni rast. Od suplementacije, posebno se ističe važnost amino kiselina. Najbolje vreme za uzimanje amino kiselina je odmah nakon završenog treninga kada je mišić „prijemčiv“ za nutrijente i kada je i dalje velika prokrvljenost naših mišića. Dobra stvar kod ovih suplemenata je ta da njima nije potrebna digestija kao što je to potrebno hrani, i što naravno zahteva vreme. Kada su apsorbovane, amino kiseline će biti „prosleđene“ tkivima kojima su potrebne kao što su mišići - oporavak nakon treninga.

Takođe, uzimanje amino kiselina pre i posle treninga može da rezultuje značajnim smanjenjem razgradnje mišića u toku treninga. Katabolizam, tj. razgradnja mišića može značiti slabiji napredak, gubitak mišićne mase, bolove u mišićima i sve to može da dovede i do povreda. Sve gore navedeno, predstavlja i više nego dovoljan razlog za svrstvanje amino kiselina u red najvažnijih (prioritetnih) suplemenata kada su u pitanju sportisti i rekreativni vežbači! A što se izvora proteina i amino kiselina tiče, važi pravilo - što raznovrsnije, to bolje! Baš zbog toga imate razlog da ovaj suplement ubacite i na Vašu listu!

Jaja su nesumnjivo odličan izvor proteina. Međutim, oko jaja se vodi velika polemika s obzirom na to da sadrže dosta visoku količinu holesterola. Istraživanja govore različito, dok jedni upozoravaju na holesterol iz jaja, drugi tvrde da on nema toliko negativnih posledica koliko uobičajeno mislimo. U svakom slučaju, jaja su odličan izvor proteina! Pored mesa, ribe i sira spadaju u najbolje izvore proteina, posebno za osobe koje se bave sportom! Više od polovine proteina iz jaja, negde oko 6 g ukupno u celom jajetu, dolazi iz belanca. Jedno belance sadrži okvirno oko 4 g proteina bez masnoća koje se nalaze u žumancetu. Belance jajeta ne sadrži masnoću, u poređenju sa žumancem koje je sadrži oko 5 g, od čega su 2 g zasićene masti. Belance jajeta sadrži i selen, kalcijum, magnezijum i fosfor. Odličan su izvor proteina za sportiste, rekreativce i one koji žele da smanje telesnu težinu/procenat masti i povećaju mišićnu masu, a utiču i na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

 

Veoma važna stvar kada govorimo o proteinu jaja je i ta da je protein iz jaja kompletan protein, tj. za razliku od proteina biljnog porekla sadrži sve esencijalne amino kiseline (one amino kiseline koje moramo uneti putem hrane). Protein, tj albumin iz jaja je čest sastojak proteinskih smeša. Whey protein se najbrže apsorbuje, brzo dospeva u krvotok i hrani gladne mišiće. Kazein, protein iz mleka, se apsorbuje veoma sporo, postepeno otpuštajući amino kiseline. Protein iz jaja je negde između, što ga dodatno čini odličnim izvorom proteina!

Obogatite Vašu suplementaciju amino kiselinama iz jaja!

Da li ste već probali ovaj proizvod? Podelite sa nama Vaše utiske na Pansport forumu (www.pansport.rs/forum)

 

Monika_profile_pic_copy