You are here

Ekstrakt guarane

image

 

 

Guarana je tropska biljka, nalik žbunu i potiče iz severnog Brazila i Venecuele. Najveći deo plantaža guarane je u severnom Brazilu. Biljni proizvodi od guarane se uglavnom prave od njene smole, dok se koristi i seme koje se prži i od njega se dobijaju napici. Guarana se obično uzima u prahu ili pomešana sa vodom ili drugim napicima. Korišćenje guarane i bilo kojeg drugog biljnog suplementa nije zamena za lekove. U svakom slučaju, konsultujte Vašeg lekara pre početka novog režima dijete i suplementacije.

 

 

Kontrola težine

Guarana je vrlo efikasan stimulans, sa 2,5 puta više kofeina od kafe. Prema web sajt-u Herbal Resource, guarana je sastojak koji zauzima prvo mesto u sadržaju energetskih napitaka. Mnogi fitnes entuzijasti je koriste za podizanje metabolizma. Takođe povećava energiju i performanse. Mnogi biljni suplementi sadrže guaranu radi suzbijanja apetita.

Kardiovaskularno zdravlje

Pomenut je i efekat guarane kao biljnog suplementa koji ima pozitivne efekte i na zdravlje srca. Takođe “pročišćava” krv i sprečava zgrušavanje.

Anti-stres i dejstvo protiv bola

Stimulativni efekti guarane podstičnu mentalnu “bistrost” i fokus, kao i oslobađanje tenzije uzrokovane stresom. Prema web sajtu Herbal Remedies, guarana takođe umanjuje bolove i glavobolje.

Ostali razlozi za korišćenje guarane

Brazilska plemena su koristila guaranu za smanjenje visokog krvnog pritiska, dijareje, migrena i povišene telesne temperature. Guarana je takođe korišćena za digestivne probleme, arterosklerozu i protiv starenja. Poznate je i kao biljka koja učestvuje u prevenciji srčanog udara snižavanjem telesne temperature i doprinosi normalnom procesu razmene elektrolita.

Sporedni efekti

guarana_800Visok sadržaj kofeina u guarani može da bude problem za osobe koje imaju problema sa bubrezima, visokim krvnim pritiskom i srcem, hipertireodizmom i anksioznošću. Osobe koje pate od alergija ili uzimaju druge lekove bi trebalo da se savetuju sa lekarom pre početka korišćenja guarane. Deca, trudnice i dojilje ne bi trebalo da je koriste. Ostali potencijalni sporedni efekti uključuju teškoće sa disanjem, otok lica, usana ili jezika, aritmije, bolove u grudima, zatvor, dijareju, glavobolju , nesanicu i anksioznost.

U Pansport-ovoj ponudi nalazi se Guarana ekstrakt firme Natrol, sa 200 mg sadržaja po kapsuli.

Da li će ona biti možda Vaš sledeći izbor?

 

Monika_profile_pic_copy